Hiša Marica

Izkušnja obiska - Vse briško (2023)

Čeprav so vina le od enega vinarja, pa so med njimi tudi takšne posebnosti (stari letniki, magnumi), ki jih drugje ni. Čeprav so mirna vina le hišna, pa to ne pomeni, da niso mehurčki iz celih Brd in tudi iz Šampanje. Čeprav so glavni pršuti, se pustite presenetiti tudi panceti, šalami in mortadeli. In čeprav je veliko mesa, kar hrabro vprašajte, kaj pa je brez.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Marica

Hiša ima dve ulici in vsaj pet vrat, izza katerih gostoljubje vabi z domačnostjo, tradicijo, pršutom in vinom, toda v kuhinji je tudi chef, ki nonine recepte, briške običaje in hišne mesnine dopolnjuje še s svojimi idejami.

Hiša Marica

Pršut

Pršut, zorjen in sušen tudi več kot štiri leta in iz najdebelejših tac, je na roko rezan, zato se ga je najboljše tako tudi lotiti, z rokami, v eni je feta, ki se mastno trga, v drugi pa kozarec, ki lepo splakne.

Pozdrav

Ker se pršut še reže, je za pozdrav že narezan mladi sir, mariniran v olju in začimbah.

Hiša Marica, pozdrav

Juha

Špargljeva kremna juha. Preprosta, ker gostilne ni brez juhe, pomladi pa ne brez špargljev.

Narastek

Zeliščni narastek s kremo kobariškega sir. Ker ga ne pričakuješ, srček ni le zato, ker je vse dobro in kot si želiš, temveč tudi zato, ker je kaj še boljše.

Hiša Marica, zeliščni narastek s kremo kobariškega sira

Njoki

Domači njoki none Marice s paradižnikom in pršutom. Zato, da veš, kaj je čaka, ko se vrneš. Zato, čim prej.

Fregola

Fregola s šparglji, popečen pršut, parmezanov mousse s timijanom. Chefu bi bilo dolgčas, če bi le ponavljal. Včasih komaj čaka, da se zamenja letni čas.

Hiša Marica, fregula s šparglji, popečen pršut, parmezanov mousse s timijanom

Taljata

Taljata govejega fileja na solatni posteljici s parmezanom in praženim krompirjem. To zagotovo ni najboljša taljata. Toda v tistem trenutku je ni boljše!

Kotlet

Telečji kotlet na žaru in pražen krompir. Ko je meso (tako) dobro, ga mora žar le hitro oplaziti.

Hiša Marica, telečji kotlet na žaru, pražen krompir

Pita

Hruškova pita. Domača, s klicajem!

Profiteroli

Profiteroli s šparglji in belo čokolado. Da ne bo narastek osamljen med presenečenji. In da je izgovor še za (en) kozarec izbranega (rdečega, 2005, magnum).

Hiša Marica, profiteroli s šparglji in belo čokolado

Hiša Marica

tako kot si v Brdih in v Šmartnem želiš
Sebastjan Velušček
Chef