Hiša Marica

tako kot si v Brdih in v Šmartnem želiš

Šmartno 33, Šmartno
Rad dobro jem
Domače in naše
Izlet in doživetje
Kmetije in domačije
Meso in še kaj
Vino in hrana
Topla postelja
Sebastjan Velušček
Chef

Kaj si želiš?

Točno to si želim! Takšen razgled, ki seže od morja do gora, da se med temi gostoljubnimi vinskimi griči zaljubi v osrčje Brd. Takšen izlet, ki se mu znotraj mogočnega obzidja srednjeveške vasice nikamor ne mudi, pa čeprav se izgubi v labirintu kamnitih pešpoti Šmartnega. In takšno hišo, ker ima nad vrati izvesek none Marice, ki je otroke razvajala z domačimi dobrotami. V njej je namreč še zadnja prosta miza ravno v tistem kotu, ki ima najlepši pogled na veliko gospodovo taco na točilnem pultu. Zato si želim točno takšen pršut, ki je kar 51 mesecev visel v tistem znanem zvoniku Medane!

Hiša Marica je najboljši dokaz, da okusi niso različni. Tukaj si, namreč, želiš točno to, kar ti hiša nudi! Marica ima le vinsko zgodbo, ki jo je začel nono Pepo in zato le vina od Belice, ima le domač, najstarejši in najdebelejši briški pršut (in šalam), le rezan na roko in le na orehovi deski, ima le žar na oglje in na njem le debele kose mesa, ima le meni none Marice in le še dnevni meni … V Hiši Marici še spiš lahko le do šestih zjutraj, ko je treba z domačini k maši.

Toda v Hiši Marici so ravno zato vsi tako srečni, veseli in siti. Ker Hiša Marica je le to, kar si v Brdih in v Šmartnem želim!


Fotozgodba

Obisk 2023


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Čeprav so vina le od enega vinarja, pa so med njimi tudi takšne posebnosti (stari letniki, magnumi), ki jih drugje ni. Čeprav so mirna vina le hišna, pa to ne pomeni, da niso mehurčki iz celih Brd in tudi iz Šampanje. Čeprav so glavni pršuti, se pustite presenetiti tudi panceti, šalami in mortadeli. In čeprav je veliko mesa, kar hrabro vprašajte, kaj pa je brez.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi - meni none Marice

40 €

3 hodi

36 €


Vinski list

vina Belica


Prostor

ena hiša, dve ulici, veliko vrat in stopnice, navzdol v klet, navzgor v posteljo


Posebnosti

7 sob
Šmartno v Goriških Brdih