Piščanec in jabolko
Jabolko, stebelna zelena, piščanec, limona, med, oljčno olje. Piščančja solata iz ”ostankov”, ki pa je prava lepotica. Vse sestavine so narezane na zelo drobne kocke in začinjene s prelivom iz limone, medu in oljčnega olja. Nežna solatka, potresena s prvimi pomladnimi cvetovi, je primer skromnosti (znani okusi), ki pa vedno znova preseneča. Sladko-slano-kislo-nežno-izrazito požene apetit, pričakovanje in radovednost.


Črni krap
Na leseni palčki ”solato” spremlja krap, puhasto-hrustljavi krof, obarvan s črnilom.
Krostata
Jabolčna krostata, bučno olje (sladoled), črni oreh (domači sirup). Na odliko Raduhe, da zna tako spretno in prijetno znano, ki je po večini preprosto, a ravno zato dobro, nadgraditi v novo, posebno in dejansko vrhunsko, in zato še boljše, sicer ni potrebno čakati vse do konca (menija), a je zato še sladko podkrepljena. Pod jabolčno krostata si predstavljaš vse kaj drugega, a si zato še bolj vesel, ker je presenečenje toliko boljše. Je testo, so jabolka in je meringa, sta tudi pita in sladoled, toda vse to skupaj je tako posebno, da je le od Raduhe. A kaj, ker je sladoled vsak dan drugi in je od zelenega oreha na vrtu do črnega v sirupu tako dolg postopek, bo pri vas, seveda, drugače-posebno.


Chefinja
”Le” en meni, toda zato vedno drugačen. Takšne počitnice (na drevesu), na katerih je vsak večer novo okušanje pet-hodne ustvarjalnosti Martine Breznik, ki ji v kuhinji pomaga mož Matjaž, so le v Raduhi! In vsak meni ima tudi svojo temo, rdečo nit, ki povezuje hode in njihove jedi. Tudi za zunanje goste!
Kar je stalnica med znanimi okusi, ki pa zaradi avtoričinih idej ponujajo vedno nove izkušnje, sta zvestoba in kakovost Raduhinih lokalnih dobaviteljev: kozji mlečni izdelki kmetije Matk, kravji mlečni izdelki kmetije Sp. Strmčnik, krškopoljci in piščanci kmetije Mehak, purani ekološke kmetije Puran, jagnjetina kmetije Knez, teletina ekološke kmetije Janšterle, postrvi ribogojnice Braslovče, jajca kmetije Modrak, Krebsov med, zelišča Babave, suhomesnati izdelki kmetije Mlinar – Planica, žitni izdelki iz Brinečevega kmečkega mlina in Špilarjevega mlina.
Dišeče oglje
Nocojšnja tema Martininih idej, ki jih z vini druži sin in hišni somelje Filip, je jabolko. Penina Brut, Bjana je na foteljih ob kaminu za spoznavanje gostov pred večerjo. Za mizo nas privabijo vroče vonjave. Lan, ki se zliva do tal, pogrne razžarjeno oglje na kamnu iz Savinje, ki z odišavljenimi zelišči napove okuse, ki že veselo ropotajo v kuhinji.


Kruh in maslo
Rženi drožasti kruh vabi maslo s skorjo, še topel pirin pa z bučnicami. Maslo ima okus po smreki (iglicah). Še bolj mamljivo pa se drobi ajdov hrustljavec. Raduhini gostje so si ga poželeli tudi za domov, zato bo že kmalu iz Luč pod blagovno znamko Mondvila začel potovati po svetu.
Mondvila
Sredi leta 2024 bo kulinarična manufaktura v stari Breznikovi hiši pripravljena, da iz nje zadiši po spominih na počitnice ob Savinji in izletu v Zgornje Savinjsko dolino, ki si jih bodo gostje lahko odnesli domov.


Pozdrav
Telečja pašteta v jabolčni omaki je povaljana v lešnikih in okrepljena z brusnicami. Pozdravni sprevod iz kuhinje na obloženi mizi najde še nekaj prostora za domačo salamo iz drobovine (brez jetrc). Vsak grižljaj pozdravov je ponosen, krepek, izrazit, zato si jih ”oplaknemo” še s kimčijem z domačega vrta, fermentirano zelenjavo brez azijskega vpliva, toda s podobno blagodejnim učinkom.
Jabolčna juha
Če je juha iz jabolk, ki jim v globini pomaga curry, tisti del, ki je znan, tudi zaradi žametne konsistence in kapučinske izvedbe, je zraven še piškot, ki je presenečenje iz sira. Za juhe je v Raduhi sicer odgovoren souschef-mož Matjaž Breznik.


Kozji sir
Testenine? Raviol? Gobe? Sir? Vse to, a nič le od tega … Kar pričakuješ, je premalo, da bi opisalo, kar dobiš. Res je raviol, ki pa se tako uspešno skriva pod gobovo peno, da se čudiš, kako prijetno okušaš njegovo polnilo iz mlade skute, in testenino, skuhano v soku rdeče pese. Res so gobe v okusu, podkrepljene še s prahom sušenih jurčkov, a kar naredi razliko je pet mesecev starani kozji sir kmetije Matk iz Matkovega kota, saj je testo testenine pravzaprav sirovo (40 %)!
Teletina
Telečji file, jabolko, calvados, ajda, korenje, ohrovt, dren. Martina Breznik nas spominja na znane okuse, a z njimi ne dolgočasi, temveč preseneča. Tudi ko file okopa v nežni jabolčni omaki in tihožitje ustvari s kremo korenja in kodravostjo ohrovta, je zaradi kipnika iz ajdove kaše, pokovke ajdove kaše, posebnosti jerebike in piku jabolčnega ”konjaka” calvadosa dovolj drugače in posebno, da ti je lahko žal le, ker tudi jutri ne spiš na drevesu … Kaj bo takrat spet tako znano, da bo tako presenetilo?


Postrv
Dandanes je vedno več posebnih želja, da se morajo chefi-nje hitro prilagajati. Martina Breznik gostjino tik pred zdajci željo, naj teliček še zraste, uresniči s postrvjim filejem, poširanim v zeliščnem mleku in začinjenim s suhim čemažem. Ob ajdovem kipniku, ki si zasluži, da je na obeh krožnikih, je v koromačevi kremi še hitro ocvrt vijolični krompir, ker je ”z našega vrta”.
Usnje
Jabolčno doživetje se temu primerno tudi sklene. Le zakaj odiramo živali, če pa je sadno usnje (z dodatkom črnega ribeza) tako okusno?! Pa še vse se porabi. Vključno s kavnim ”ostankom”, ki s pomočjo gob fermentira v sladki spanec na drevesu ob šepetu divje Savinje.


Vinska spremljava
Aperitiv: penina Brut Bjana. Jabolka in piščanec: Malvazija 2022, Monte Rosso. Testenina s skuto: Malvazija 2019, Iaquin. Teletina: Reddo 2020, Burja. Postrv: Zeleni sauvignon 2020 Mavrič. Jabolčna krostata: Valentino 2018, Batič. Somelje Filip Breznik.