Pri Baronu

Izkušnja obiska - Drugi srček (2024)

Smo na Pohorju, a sem se ne vozijo (le) smučarji. Ni še dovolj visoko, je pa že dovolj daleč za pohorski zrak in nedeljski izlet. Tukaj so le polja, gozdovi, kmetije in vse je zeleno. Na kosilo se gre peš, mimo zeliščnega in permakulturnega vrta, da je takšen kratek sprehod med cvetličnimi lonci, ki so kažipoti rastlinam, prava vrtnarska učna ura. Potem pa se začne obed, ki pa je v resnici obred, zato je kulinarična učna ura, kako bi moralo biti preprosto dobro povsod. Ker pa, žal, ni, je tukaj še boljše … Preden greste siti in zadovoljni domov zavijte še v trgovino z domačimi ekološkimi pridelki in izdelki, od zelenjave, sadja, sokov, sirupov, čajev, namazov in omak do prigrizkov, rezancev, moke, likerjev, žganj in suhih mesnin.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Dobrodošlica

Sezonska okisana zelenjava, kruhek iz pire s pašteto, lukanjska kuhana klobasa, čemažev okisan cvet in ohrovtov čips.

Pri baronu, dobrodošlica
UME
Pri baronu, pogrinjek
UME

Pogrinjek

Preprosto dobro iščemo povsod. A šele ko najdemo preprosto boljše, spoznamo pravo razliko. Sicer pa nam to pove že pogrinjek. Ime mu je – gostoljubje!

Ekološka kmetija

Na ekološki kmetiji Uranjek – Pri baronu so domače živali krave, prašiči, kokoši, gosi, koze, zajci, poni, vietnamski pujs, muce in žuželke. Njihova gospodarica in gospodar sta Mihelca in Boris Uranjek (na sliki), agronoma po izobrazbi, ekološka kmeta po poklicu.

Ekološka turistična kmetija Pri baronu
UME
Ekološka turistična kmetija Pri baronu
UME

Domače

Ker je vse domače, je najprej na mizi, nato pa še v trgovini z domačimi ekološkimi pridelki in izdelki: zelenjava, sadje, sokovi, sirupi, čaji, namazi, prigrizki, omake, rezanci, moke, likerji, žganja in suhe mesnine.

Heriterra

Skoraj vse Baronove jedi nosijo mednarodni znak Heriterra, saj temeljijo na lokalni arheološki dediščini – združujejo razvoj kmetijstva in narave ter prehrane v preteklosti, vse od prazgodovine do srednjega veka. Blagovna znamka Heriterra je nastala v okviru evropskega projekta preučevanju razvoja kmetijstva od začetka mlajše kamene dobe do konca srednjega veka na avstrijskem Štajerskem ter na območju severovzhodne Slovenije. Danes pod motom ”narava človeku in nazaj” označuje kvalitetne izdelke in doživetja, ki svojo identiteto gradijo na lokalni arheološki dediščini.
V repliki arheološke najdbe štajerskega keramičnega kozarca je kuhan vinski eliksir življenja. Dobro ga je spiti pred in po kosilu.

Pri baronu, eliksir nesmrtnosti
UME
Pri baronu, goveja in jesenska bučna juha
UME

Juha

Goveja juha iz bio govedine Pohorje beef z domačimi rezanci. Bučna kremna juha, bučno olje, kisla smetana, opraženi kruh.

Kuhana govedina

Marinirana govedina Pohorje beef kuhana v vinu s suhimi bezgovimi jagodami, pirina polenta z mladim sirom, hruškova pikantna marmelada iz tepk, korenovke pečene z medom in materino dušico.

Pri baronu, kuhana govedina, pirina polenta
UME
Ekološka turistična kmetija Pri baronu
UME

Solata

Preden mizo napolni gostija, je na njej solata. Po njej se na Slovenskem spozna, kako dobro bo, kar sledi.

Vrt

V Uranjekovem zeliščnem vrtu je 60 različnh zelišč, za čaje, namaze, sokove, likerje žganja in suhe začimbe. Nasproti (na sliki) je permakulturni vrt, v naravnih, zavitih linijah ter s slamo pokritimi gredami, med katerimi je tudi velik hotel za žuželke, ki tukaj spadajo med domače živali.

Ekološka turistična kmetija Pri baronu
UME
Pri baronu, pohorska južina
UME

Po pohorsko

Običajno sobotno-nedeljsko (jesensko) kosilo: svinjska rebrca, kašnata klobasa, pečenica, piščanec po pohorsko, mesna ruladica s Pohorsko bunko in …

Priloge

… pražen krompir, polnozrnati mlinci, gratiniran toskanski ohrovt, rdeče zelje s cimetom, sezonski zelenjavni miks, rdeča pesa s hrenom, pečeno kislo zelje z ocvirki.

Pri baronu, kosilo na Pohorju
UME
Pri baronu, skutna gibanica
UME

Gibanica

Skutna gibanica z jurkino omako, cvetni prah in kuhana zimska tepka v vinu.

Pri Baronu

domače pohorske jedi iz ekoloških sestavin
Mihelca Obrovnik Uranjek
Chef
Nada Uranjek
Chef