Restavracija Ajda

Izkušnja obiska - Obisk 2020

Gost v Ajdi ni le dnevno sit, temveč mu Ajda ponuja zatočišče, ko si vzame čas, povabi, se skrije, praznuje, ko želi, torej, več, ne kot vsak dan. Pri tem pa mu je enako pomembno oboje, da mu Ajda dovoli ostati v območju udobja, a ga vseeno ”prisili”, da pride v čevljih, ne v natikačih, da jé v hodih, ne z roko, in da plača rad le nekaj več, ne nerad le nekaj manj. Da Ajda pri tem svojem poslanstvu ne uporablja storitev znanega chefa, je za zadovoljnega gosta celo prednost. Zato pojdite v slaščičarno Julija, ker je tako mestna, toda s podeželskim šarmom, v hotel Ajdovec, ker je tako udoben, toda z luksuznim poročnim apartmajem, in v restavracijo Ajda, ker je za srček, toda za tako velik kot si sami želite!

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Ocena: 2 srčka

Ajda je urbana restavracija, torej najdejo gostje udobnost v urejenosti, eleganci, uglajenosti, lepoti, po svoje tudi ekskluzivnosti. V Ajdi si zadovoljen zato, ker prometna ulica, kričeči napisi trgovin, Sevnica, Melanija, ostanejo zunaj, tudi s pomočjo jedi, ki so raje svetovljanske kot lokalne in bolj sodobne kot manj znane. Zato je za zadovoljstvo odločilno, ker so jedi sicer ambiciozne, a ne na način, da bi utrudile. Zadovoljijo tako, da ne presenetijo.

Chef v Ajdi: Đorđe Piperović

Ocena: 2 srčka

Lahko bi celo rekli, da Ajdine jedi zadovoljijo, ne da bi navdušile … Kar sploh ni slabo, saj v Ajdo ne greš zaradi njih, temveč zaradi kakšnega drugega namena, hotelskega, poslovnega, lačnega, mimojedočega, družabnega, lokalnega, službenega … Zato je prav, da se te jedi zavedajo, da gost ni prišel le zaradi njih.

Ocena: 2 srčka

Zato je uspeh, ker za 2 srčka ne zadovoljijo zaradi kreativnosti, avtorstva, posebnosti, temveč svojo srčkanost gradijo ”le” na brezhibnosti izvedbe. Lahko rečemo, da se skladajo z ambientom in da gost 2 srčka – a ne več! – pričakuje. Tako dobro je namreč že marsikje jedel, zato je vesel, ker je zdaj tako tudi v Sevnici.

Lička krškopoljca

Pozdrav

Sirova pogača z zelišči in imitacija krompirjeve solate (košček krompirja, solata in okisana čebula). Vesel si, da je pravi pozdrav, ki ni le pogrinjek, a vseeno ne veš, zakaj ima tako dobro zgodbo na tako dolgočasni plošči … Okisana čebula je presenečenje in kuhan krompir je ideja, zato dobre volje začneš.

Kruh

Koruzni kruh, kruh s semeni in kmečki kruh, iz lastne pekarne, zato sveže in dovolj dobro, da poješ košček, več pa tako ni potrebno.

Ajdin kruh

Ponudba

Kratek jedilni list, ki pa mu nič ne manjka, 4 hladne predjedi, od tega dve izvirni, dve klasični in lokalni; 2 juhi, obvezna goveja in dnevno sveža zelenjavna, ki se spreminja glede na ponudbo sezone; le 2 topli predjedi, kar govori o ambiciji, da si gostje naročijo več hodov, ne pa da se zadovoljijo le s testeninami (za to je bistro, kjer pa so dodani le še fuži, a je zato v bistro delu dovolj popularne ”eno-hodne” izbire, rebrca, jetrca, lignji, burger ipd); pri glavnih jedeh velik poudarek na mesu, kar je všeč večinskim gostom; od rib le postrv, kar nekatere razočara, a je kar prav, da Ajda ni ”morska”; pri sladicah dovolj izbire, izvirne in slaščičarske. Degustacijski meni ponuja možnost, da dva preizkusita praktično celoten meni.

Dimljena postrv

Listnato testo, sušen paradižnik, jabolko, ikre, hren. Če je spodaj presuho, so zgoraj hren z bučnim oljem, sušen paradižnik, jabolko iz vina, postrvji kaviar, domač čebulni čatni, zraven pa vinska spremljava.

Dimljena postrv

Caprese

Bazilika, paradižnik, mocarela. Ko na jedilnem listu prebereš, si razočaran, češ, tudi Ajda se mu ne more upreti. Ko ga dobiš, pa si veselo presenečen. Domiselna rekonstrukcija, ki klasiko porazi, tako da ji niti barve trobojnice niso svete. Bazilikina emulzija s krompirjem, okisani paradižnički kuhani v vinu in balzamičnem kisu, kroglice mocarele, kaviar balzamičnega kisa.

Bučna juha

Juha kot se za bučno spodobi, gladek žamet in sončna barva. Spretno zakrknjeno jajce, kar je spomnilo na kuharjeve izkušnje iz Debeluha. Lešnikov drobljenec je (še) boljši v cvetačni juhi.

Bučna juha

Hišni njoki

Kikiriki, rumenjak, kozji sir. Če ti je sredi menija žal, da je degustacijski in je njokov zato tako malo, to ni slab, temveč dober znak. Njoki z bučnim oljem (očitno ga ima chef rad, čeprav ni značilnost ne Črne gore in ne Španije), omaka iz kozjega sira z arašidi, ki so povedali veliko več kot bi uspelo bučnicam, po vrhu pa fino nariban dehidriran rumenjak in nalistani mandlji, z ocvrto koprivo. Resda se je (tudi) rumenjak ponovil, a v čisto drugi tehniki, pa še prispeval je k nadokusu.

File postrvi

Julienne zelenjava, polenta, hren. Postrv ribogojstvo Pavlič. Če menite, da je premalo, upoštevajte, da je kremna polenta v svoji skodeli.

Pavličeva postrv

Ličnice krškopoljca

Bučkin pire, polenta in pastinak; ličnice KZ Sevnica. Prav je, da se predjedi trudijo spreminjati, glavne jedi pa zato tega ne potrebujejo. Lička krškopoljskega prašička, naravna omaka (demi glace), bučkin pire, glaziran pastinak, v posebni skodeli še kremasta mediteranska polenta, potresena s pokovko iz slanine. Chefovsko izvedeno, brez akrobatike, vendar zato zelo čisto, dosledno, kar brezhibno. Ta ambient ”zahteva” takšne jedi, pa čeprav je jasno, da bi bil chef bolj vesel, če bi lahko več pokazal. Toda manj je več in ta lička imajo vse, saj si jih na tak način vedno vesel.

Tiramisu

Dobro, ker dekonstrukcija ohrani bistvo, mascarpone in ”tačke”, drugače, ker sta dodana v kremo liker Baileys in nanjo kava.

Ajdin tiramisu

Hruška

Bela čokolada s hruško, ajda, orehov sladoled. Mousse bele čokolade kot kupola, polnjena z narezano hruško, jabolčna espuma, ajdova meringa, orehov sladoled in ajdove kokice. Kiparju je sicer (spet) zmanjkalo barv, toda vseeno je to sladica, ki razveseli, zato si lahko torto Melanija iz sosednje slaščičarne Julija zavijete za domov.

Vinska spremljava

Vina so po stenah. Vinska vitrina je na ogled. Ajda stavi (tudi) na vina, med katerimi je poudarek na lokalnih in posavskih, se pa v vitrini za spremljavo najde tudi nekaj primorskih in podravskih buteljk.

Za aperitiv penina Joker, blanc de noir, Kozinc. Pri caprese Sauvignon 2018, Kozinc, pri dimljeni postrvi Eros 2017, Kerin. Za posebne želje Cuvee extreme 2012, Keltis. Pri hišnih njokih preskok v Vipavsko dolino, Zelen 2019, Burja. Pri ličnicah Modra frankinja 2018, Kobal.

Vinska ponudba

Bistro

Če bi Melanija slučajno pripeljala svojega Trumpa, bi tukaj dobil svoj vsakodnevni burger. Sicer pa je to moderen bistro od malic do večernega druženja.

Restavracija Ajda

ne le Melanija, tudi sladka Julija, udobni Ajdovec in fina Ajda
Valentina Ocvirk
Chef