Restavracija Ajda

Izkušnja obiska - Obisk 2019

Gost v Ajdi ni le dnevno sit, temveč mu Ajda ponuja zatočišče, ko si vzame čas, povabi, se skrije, praznuje, ko želi, torej, več, ne kot vsak dan. Pri tem pa mu je enako pomembno oboje, da mu Ajda dovoli ostati v območju udobja, a ga vseeno ”prisili”, da pride v čevljih, ne v natikačih, da jé v hodih, ne z roko, in da plača rad le nekaj več, ne nerad le nekaj manj. Da Ajda pri tem svojem poslanstvu ne uporablja storitev znanega chefa, je za zadovoljnega gosta celo prednost. Zato pojdite v slaščičarno Julija, ker je tako mestna, toda s podeželskim šarmom, v hotel Ajdovec, ker je tako udoben, toda z luksuznim poročnim apartmajem, in v restavracijo Ajda, ker je za srček, toda za tako velik kot si sami želite!

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Jedilnica

Fino, a, brez skrbi, ni preveč fino. Skrbni pogrinjki, udobni stoli, dobra vina; za meni, da ni potrebno izbirati, za poslovneže, da imajo kje in kaj zapraviti, za Sevničane, da jim ni potrebno v (večje) mesto, za turiste, da ne pridejo zaman zaradi Melanije.

UME

Pozdrav

Mladi kravji sir ima svežino, ki jo potrebuje pozdrav. Na vrhu jo poudarja zapik svežega timijana. Da je takoj zraven hišna pekarna, potrjuje topla ajdova bombetka. Ni le pogrinjek, ker se to spodobi, je tudi chefov pozdrav, ker takšen njegov kuharski slog.

Kruh in mesnine

Suhe mesnine krškopoljca – slanina je pravi dimljeni špeh in salama je od pravega kralja živali, oboje od KZ Sevnica -, vložena šalotka, topla ocvirkovka in maslena pašteta, iz telečjega hrbta in zelenjave, ki je dodana vrednost ”dilce”, ki je na urbanem, ne lesenem pladnju.

Ker je zraven pekarna, je kruh svež in ga je več vrst.

UME

Postrv in cimet

Že to, da smo jo tako hitro popadli, da je na sliko uspelo priti le ”ostankom”, veliko pove. Postrv je marinirana v razsolu, s sladkorjem, belim balzamičnim kisom in Ajdinom uspelim preizkusom, cimetom. Pastinakov pire dodaja sladkobo postrvjim ikram, topinamburjevemu čipsu in zelenju koromača. Za pokapljat je olivno olje Monterosso, ki lepo in sveže diši. Žvabovi krožniki so tudi za gledat.

Juha

Grahova juha in skutin cmok z baziliko. Gosta juha je skrbno pasirana, da ne ostaja med zobmi, v prid ji gre, da ni popravljena/pokvarjena s smetano. Fina juha, a z vsebino in primerno zakuho.

UME

Ravioli

Ravioli so polnjeni z regratom in skuto, položeni na pire gomolja zelene, na vrhu se topi lardo krškopoljca. Spretna izvedba, a spet pire in kljub toplemu krožniku so se ravioli ”nekje” ohladili.

Postrv in ješprenj

Poširana postrv je polnjena s špinačo, ješprenj pa s korenčkom in redkvico. Več kot le okras sotirani julien trakov vijoličnega in oranžnega korenja. First lady bi bilo všeč, nam pa je zmanjkalo zelenjave v ješprenju in omake (ali vsaj) pene na krožniku.

UME

Ribeye in ajda

Bržola brez kosti, z mastnim očesom kot se spodobi za ribeye, z ajdovim štrukljems skuto kot se spodobi za Ajdo, chefovsko reducirano demi glace temno omako in popečeno zelenjavo, v kateri se je brstičnik poslavljal od zime, jajčevci pa pač niso napovedovali pomladi.

Slaščičarna

Čokolada, temna za obod, mousse za sredico in žele modre frankinje za nadev. Ajda nima le slaščičarne (in pekarne), v njej ima tudi sodobno slaščičarsko znanje.

UME
UME

Melania

Je lepa, slavna, bogata in predsednikova … Toda ”njena” torta vseeno ni kičasta. Zelo drugače od podobnih žajfastih sladic, ki imajo preveč vsega in premalo dobrega. Torta Melania ima ravno prav malo pozlate, dovolj bele čokolade in zvrhano mero orehov, zaradi katerih ni le penasta in sladka.

Vinska spremljava

Za aperitiv penina brut, od Slapšaka, za presenečenje laški rizling, 2015, s tretjino barika, od Dularja iz Zdol, za meso modra frankinja s kmetije Andreje in Ivana Kobala, s Trnovca tik nad Sevnico, za sladkanje suhi jagodni izbor modre frankinje, 2012, iz KZ Krško. Ajda pravilno stavi na sosede in (le) lokalna vina.

UME
UME

Bistro

Brez takšnih miz, takšnega lesa, takšnega dizajna, takšnega šanka in takšnega jedilnega lista se dandanes ne da. Ajda v bistrojskem delu nahrani okoliške uslužbence in zadovolji mlade po letih in okusih: dilca lokalnih mesnin za začetek, zajemi z žlico dnevno juhico, pašta in njoki na mah, trije burgerji in ocvrta bedrca, hobotnica iz pečice, jagenjčkovi kotleti, krškopoljčeva rebrca ter zorjena govedina na grame.

Ocena: 1 srček

To ni le za en srček, temveč je – kar za 1 srček! Zato, ker tega in tako ne pričakuješ. Na fini način, toda ne prefino, uglajeno, toda ne zapeto, če hočeš preprosto, če hočeš popularno, če hočeš hitro, toda če hočeš, je lahko tudi počasi in s hodi.

Ajda nima veliko srčkov. Ajda nima vsega, kar imajo veliki. In Ajda nima le Melanije. Vse to troje pa so ravno njene glavne prednosti, zaradi katerih lahko prideš lačen in kulinarično radoveden, pa ne boš šel le sit in le trumpovsko potešen.

Chef Blaž Žvab je še tako mlad, da seveda še ne zna dovolj. Zna pa dovolj za ravno takšno Ajdo! Ker restavracija na glavni sevniški ulici ni hotelska in ni le za poroke in obletnice.

UME
UME

Restavracija Ajda

ne le Melanija, tudi sladka Julija, udobni Ajdovec in fina Ajda
Valentina Ocvirk
Chef