Ocena: 1 srček
Tiffany je s postrežbo, ki je še stara (vrhunska) šola, kakršnih ni več, s stalnimi gosti na ti, z novimi pa se hitro spoprijatelji. V ambientu nekdanjega blišča, ki je, torej, čisto drugačen kot doma, se zato počutiš domače. To pomeni, da so natakarji v metuljčkih, gostje pa v ”copatih”. Ob tem se kulinarični ponudbi ni potrebno siliti v ospredje, raje le izpolnjuje gostove želje. In v tem je čar Tiffanyja – kuhanje je mlado, barvito, sveže in sodobno, toda hrana ne išče sreče, temveč ostaja v območju udobja (znane sestavine, znane jedi, znani okusi), medtem ko Tiffany razvaja z občutkom ugodja.
Miza
Beli, elegantni pogrinjki na prostornih mizah z udobnimi stoli. Na mizah so podkrožniki, mehki prtički, vrtnica, svečnik, solnica in poper, vodni in vinski kozarec.
Pozdrav
Ocvrt polpet potočnega raka, marinirana bivolja mocarela, rezanci siljenega radiča, krema topinamburja, bučno olje. Pozdrav/dobrodošlica naredi vtis in je pravi amuse bouche, ki predstavi ambicioznega in veščega chefa. Kruh je belo, polnozrnato in temno krušno pecivo, ”iz majhne pekarne tukaj blizu”, pove natakar že vnaprej.
Ribja predjed
V poru in drobnjaku marinirane kozice, namaz polenovke, dimljen losos, marinirani inčuni, hobotnica v solati in prah črnih oliv. Spretno zloženo, lepo za oči, sicer pa primorsko-klasično.
Goriška roža
Hišne vložene kozice v soku limonine trave, krema pancete in topinamburja, goriški radič z malinovim kisom in karamelizirane pistacije. Meni s solkanskim radičem oziroma goriško rožo, ker je mesec jedi posvečenih temu lokalnemu siljenemu radiču, ima tudi prijazno ceno.
Tronketi
Majhni njoki so hišna posebnost, ki si jo gostje radi – upravičeno – naročajo, z artičoko in jadranskimi kozicami na omaki sira brie. To ni le klasična pašta s kozicami, ki igra na všečno noto, temveč je dejansko specialiteta, zaradi artičok, ki imajo zdaj (zimsko) sezono, in sirove omake, ki jo dvigne nad klasiko, torej za 2 srčka.
Rižota
Morska rižota s škampi in na vrhu ocvrt škamp v kataifi (kadaif) rezancih. Res škampov, svež, pristen, dišeč, prepoznaven, ”naš” okus in res prava, zelo kremna in zato pravilno ”na žlico” rižota. Tudi za 2 srčka.
Sorbet
Osvežitev pred glavno jedjo z gozdnim okusom.
File orade
File orade na kremi brokolija, ocvrti zdrobovi žličniki s panceto, spenjena krema limonske trave. Riba ostaja v ospredju, čeprav ima krepko spremljavo, zimsko kremo brokolija, ocvrte žličnike, kremo, ne peno.
Polenovka
Oskorjen hrbet polenovke, krema (mousse) rumene polente, glaziran koren pastinaka, pesto iz goriškega radiča in lešnikov. Z veseljem poješ, saj si vesel predvsem lahkosti, ki te dobro nasiti, a ne obleži, ostaneš pa še radoveden, saj je ideja s pestom in lešniki za nadaljnji razmislek chefa.
Millefoglie in tiramisu
Duet hišnih sladic, millefoglie s čokoladno in vanilijevo kremo (a la Tiffany) ter tradicionalni tiramisu s kremo espresso kave. Znani, klasični, povsod prisotni sladici, ki pa jima Tiffanyjeva slaščičarska ekipa (trije slaščičarji) da svoj žig, posebnost.
Bela čokolada
Več od fino nadgrajene klasike želi mousse bele čokolade s pomočjo karameliziranega radiča z mandljevim mehkim biskvitom.
Vinska spremljava
Penina Bjana rose, da ”nevtralizira maščobe” amuse boucha, k hladnima morskima krožnikoma Ščurkov beli pinot, 2017, ki je lepo presenetil, k toplim predjedem tokaj Soreli, 2017, Piro, ki je ponudil tronketom potrebno svežino, h glavnima ribjima krožnikoma Krapežev Lapor belo, 2013, zeliščni in lepo barik-zorjeni cuvee; in k moussu bele čokolade cabernet sauvignon, 2002, Vipava 1894 iz sušenega grozdja. Dobro svetovanje, sploh ne le branje z etiket, temveč resnično poznavanje vin, vinarjev, okusov in jedi. Vinska zgodba – tudi festival Park Wine Stars – je Tiffanyju pomembna in vinska spremljava je za dva srčka.