RG Bistro

Izkušnja obiska - Ob penini (2024)

Kdor gre v RG bistro na penine, ki jih nikjer drugje ni v toliko kozarcih iz ene same kleti, bo zraven ajdovo zlevanko, govedino v solati in prleški hren kot nekoč. Kdor gre z družbo, si bo delil narezano kot na kmetiji. Kdor gre na steak, bo kot na sliki. Kdor gre v službenem času, bo hitro golaž. Kdor se pripelje, bo brezalkoholni špriCAR. Kdor bo le testenine, bodo eko, kdor pa le pito, bo še prišel. In kdor gre kar tako, ne bo razočaran.

Ocenjujeva: Violeta & Uroš Mencinger, Šola okusov

Ob penini

”K penini ponudimo …” Ajdova zlevanka, govedina v solati in prleški hren. Princeska s pikantnim sirovim namazom in na vrhu hrustljava slanina. Prigrizek s sporočilom, o sestavinah, sezoni, lokalnosti, filozofiji, peninah.

RG bistro, pozdrav ob penini
UME
RG bistro, slovenski narezek
UME

Narezano

Slovenska deska za 1 osebo, ki pa zadošča za dva. Če se ne skregata glede ”sosedovega” pikantno-posebnega sira … Poskusiš žolco in rečeš: ”Zmagovalna!” Poskusiš kranjsko in je dobra. Poskusiš jezik in bi ga še. Poskusiš salamo in ni le za količino. Poskusiš skuto in si jo namažeš že na tretji kruh. Poskusiš svinjsko pečenko in je tudi čez Muro takšna. In poskusiš, končno, še lokalni sir, ter se odpelješ ponj na Dirnberkovo kmetijo!

Tatar

Tatarski biftek, kremno maslo s česnom, olje koprca, velike kapre, okisana rdeča čebula, opečen domači kruh. Kjer so penine (doma), tudi tatarec ne sme manjkati. Ne za delit, temveč za vsakega posebej. Meso je zrezano, začimbe mu pustijo primat. Tatarcu, ki hoče biti sodobno-drugačen, uspe, da je več od trgovinskega nakupa.

RG bistro, goveji tatar
UME
RG bistro, goveja juha
UME

Goveja juha

Goveja juha in jetrna zloženka. Bistra juha ima vzorčno ogledalo – barvo. Kar je v njej, je le zato, da še bolj uživaš v juhi; korenje se je kuhalo z mesom, palačinka pa se je namazala s kremo jetrnih cmokov. Vse je ravno prav miniaturno, da juhe ne grizeš, temveč jo srebaš še bolj glasno. Res dobra goveja juha!

Bučne testenine

Bučne testenine BeEko s paradižnikom in svežo bazilko. Bučni svedrčki z ekološke kmetije Paldau iz Vučje vasi so ”ajdove” barve, a v ugrizu pšenično mehke in jajčno nežne. K takšnim testeninam ne gre težka zimska omaka, zato je RG dobro izbral s preprosto naravno omako iz češnjevih paradižnikov, ki so tudi pozimi dovolj sladki. Da niso le preproste testenine, so dobro dopolnjene z bistrojsko sodobnostjo liofilizirano sušenih rumenih paradižničkov.

RG bistro, bučni njoki s paradižnikom
UME
RG bistro, svinjska krača
UME

Svinjska krača

Hrustljavo pečena svinjska krača, krompirjeva solata. Na deski še ”smetanski” hren (smetana s hrenom). Sprednja krača, ki je manjša, vseeno pa je izziv za dobrega jedca. Atraktivna jed, ki privabi poglede tudi drugih gostov. Jed iz (nemških) pivnic, ki pa se tudi modre frankinje ne brani. Ker RG bistro ne skriva svoje (všečno-) mesne pripadnosti, je boljše, da si prepoznaven po njej, kot pa po povsod prisotnih rebrcih (ki pa so, seveda, tudi na jedilnem listu).

Steak

Ribeye steak, “omin” krompir iz pečice z zeliščno skuto, chimichurri omaka, domače RG maslo. Kdor gre v RG na penino, bo zraven biftek. Kdor gre z družbo, si bo delil narezano. Kdor gre v službenem času, bo hitro golaž. In kdor gre na steak, ne bo razočaran. RG bistro ni steak house, toda, kar je na sliki, je tudi na krožniku, ker je čez Muro, je tu boljše, ker je ceneje, in kar ni kot v steak housu, je kot v brasserie. Prav v tem slednjem pa je tudi največja pohvala!

RG bistro, ribeye
UME
RG bistro, jabolčna pita
UME

Jabolčna pita

”Jabolčna pita po receptu naših babic,” na vrhu je polno testo namesto pletene mreže. Po vrhu nabrizgana vanilijeva krema, za okras je jabolčni čips. Uspešna bistro zamenjava za včeraj spečeni štrudelj, ki se razume tudi z lokalno tradicijo! Oči se sicer ne razveselijo kreme, ker mislijo, da je preveč slaščičarsko-maslena, a okus jih potolaži. Prepoznavna hišna pita, ki je sladki dokaz RG-jevega srčka!

Palačinke

Flambirane palačinke v vinjaku srebrni Bouvier V.S.O.P. Le ena palačinka, kar pa je zaradi nasitnega orehovega nadeva, pravilno. Flambiranje v kuhinji in ne pred gostom, kar je v bistroju logično. Zraven le sladka smetana, ker najbolj sodi zraven, in kompot gozdnih sadežev, ki blažijo nasitnost. Dobra sladica.

RG bistro, flambirana orehova palačinka
UME
RG bistro, vinjak
UME

Praline

Ob digestivu RG vinjaka (srebrni Bouvier V.S.O.P.) sta tudi pralini, 75 % čokolada z medom ”iz našega čebelnjaka”. Dobro in učinkovito.

RG Bistro

nekoč pivnica, danes penivnica
Aleksandar Urošević
Chef