Fina miza
Tudi pogrnjena miza pokaže razliko! Tukaj zato nihče ne pričakuje (le) narezka. Kjer je Gaubejevo vino doma, je doma tudi najboljša kuharica-chefinja slovenskih vinskih cest! Zato ta mladi zdeklamira: ”Danes je mama pripravila …”


Prigrizki
Klavdijini prigrizki so že legendarni. Ker h Gaubejevim vsi prvič pridejo na vino, vrnejo pa se na prigrizke – ob vinu. Ajdov kruh, postrvji rilet (rillettes) in čemaževi cvetovi; sir iz Bohinja; domača salama; slane palčke z bučnim oljem in semeni; kornet z namazom mladega sira in zelišč. Je tako dobro zaradi penečega roseja, ali pa je celo obratno?
Bučkin srček
”Hladni so danes: bučkin karpačo, mariniran goveji rostbif in tatar rdeče pese z dimljeno postrvjo.” Mi smo pod srčkom, bučke, vse pisane, sočne, marinirane s cvetovi z vrta in posute s staranim sirom, pa so v njem. Na slovenskem prvenstvu najlepše hladne predjedi bi morali ”pravi” chefi dolgo iskati med svojimi kolekcijami in idejami, da bi našli konkurenco tej vrhunski preprostosti! Če kdo meni, da na vinotoču ni ”prostora” za kar tri srčke, naj najprej odsopiha na vrh slavnega svečinskega srčka, ki začne sapo jemati prav pri Gaubejevih, da bo na povratku s ”špricerja” znal ceniti porcelansko prefinjenost bučkinega.


Gazpacho s Špičnika
Vroče je, juhe pa so kar tri, kremna kumarična, lečina in gazpacho. Naj grejejo ali hladijo, vse predvsem osvežijo. Ne nazadnje je fino hišno penino potrebno zamenjati za Gaubejevega Kasperjeva na finih drožeh.
Polnjeni njoki
So njoki, gnudi ali cmoki. Vseeno, saj jim je enako, da se mehko topijo, z nadevom rikote in vrtnih dišavnic, položeni v ”zibelko” domače paradižnikove omake. A tisto, v čem je razlika, so podrobnosti, ki ”izdajajo” 3 srčke domače kuharice. Tukaj nismo zaradi kreacij, presenečenj in odkritij, tukaj smo zaradi nadokusa! Zaradi njega so te preprosto dobre jedi preprosto – dovršene!


Telečji hrbet
Pred tem (in po tem) je toliko izbire, da za glavno ni dvoma. Na telečji hrbet s fregulo z lisičkami se boš še velikokrat spomnil, ko bo po veliko amuse bouchih, kreativnosti in raznovrstnosti predjedi (in pred celo slaščičarno predsladic, sladic in drobnega peciva, glavna jed – nebistvena, stranska, nepomembno, statistna! Tukaj pa ”le” čista preprostost, ki malo ponuja, toda veliko da. Meso je le ”v nulo” pečeno, fregula je le ”al dente” sočna, lisičke so le čisto sveže, omaka je le glazura in cvetovi so le ješči, zato je glavno le glavno. Le to hočemo, kajne.
Lešnikova torta
Klavdija Gaube je najprej zaslovela po tortah. Potem jim je dodala še druge sladice. Nato se je lotila narezka in iz njega naredila prigrizke. In potem ni bilo več povratka, ker so se gostje začeli množično vračati. Torte zdaj, ko tako dobro zna že vse, pa še vedno rada peče.


Marelični cmok
”Pravi” ponudijo cel lojtrnik petit foursov, a priznajte, kolikokrat bi namesto tega raje takšne prave – marelični cmoke? Vedno, ko so marelice tako zrele, da so hkrati sladke in kisle, kajne!