Domačija Vino Gaube
vrhunski meni na vinski pokušini
- četrtek 13.00 - 19.00
- petek in sobota 13.00 - 21.00
- nedelja - sreda zaprto
- T: +386 (0)41 526 511
- E: vinarstvo.gaube@siol.net
- www.vino-gaube.si
Klavdija Gaube
Degustacija nad vinsko kletjo
Na kmečki turizem gremo na domače! Ker imajo svoje pujse, ima pečenka čisto drugi okus. Ker imajo svojo zabelo, je pražen krompir še takšen kot je nekoč bil. Ker imajo lasten zelenjavni vrt, je v solati vse tisto, kar je še pred nekaj minutami raslo. Ker imajo svoje vino, gremo na koncu še v klet.
Toda, če je to definicija, ki najboljše opiše slovenske kmečke turizme, kaj je potemtakem tisto, kar se tik pod avstrijsko mejo v Špičniku, kjer cesta sredi goric tako srčkasto vijuga, imenuje izletniška kmetija Gaube?!
Bralci, pozor! Sledi dolg odstavek. Tako dolg kot je dolg tudi Gaubejev ”meni”. Pa sami ocenite, kakšen bi naj bil kmečki turizem!
Ob rose penini je na debeli leseni deski majhnih grižljajev, od domače kuhane klobase in jetrne paštete z bučnicami do zeliščnega sira in hrustljavcev z orehi ter lešniki, za cel degustacijski meni. Potem je za hladno tlačenka na čežani z domačo salamo in vloženimi jurčki ali pa goveji jezik s sosedovim bučnim oljem na domačem motovilcu, v jušnikih so hrbtiščeva, ajdova, fižolova in muškatna, za toplo so zvitki, v špinačni palačinki je gobov nadev na paradižnikovem pestu, v hrustljavo ocvrtem pa ajdov na rdeči pesi z malinami. A potem se šele prav začne, saj je svinjski file počasi in dolgo pečen, telečja rebra so sočno nadevana, goleni so štajerski osso buco, piščanec pa je v ruladi z bučkami in zapečeno polento. In, ker se je pri Gaubejevih, ko so Lojzova vina dobila novo klet, nad njo pa Klavdija novo kuhinjo, tako resno-kulinarično začelo pravzaprav s sladicami, nihče prehitro ne omaga. Kar je drugje štrudelj, je tukaj hišna jabolčna torta z želejem, kar se tudi finim restavracijam primeri, da se sredica prehitro strdi, je v čokoladnem narastku vedno tekoče, za kar drugi potrebujejo slaščičarje, je pri Klavdiji Gaube brezhibno oblikovana kostanjeva tortica na bučnem biskvitu z želejem izabeline marmelade, in kar bi naj bili drugje štruklji, tukaj, ko leži v višnjevi omaki s čokolado, diši po sosedovi skuti in domačem pehtranu. In, seveda, konča se najslajše, z ledeno trgatvijo!
Rad Dobrojem priporoča

Veliko je kmečkih turizmov, a zelo malo jih ima tudi dobro vino. Še več je vinotočev, a še manj jih zna v kuhinji kaj več kot narezati salamo in speči gibanico. Gaube je v obojem, torej, velika izjema! Greš na vinsko pokušino, pa padeš s stola zaradi hrane.
Jedilni list
3 hodi
27 do 35 €
4 hodi
35 do 45 €
5 hodov
46 do 60 €
Vinska spremljava
14 do 25 €
Vinski list
14 vin lastne pridelave (tudi na kozarec) + 2 penini klasična metoda
vinska svetovalca: Alojzij in Patrik Gaube
Prostor
degustacija za visoko ali stekleno mizo, dobrojedstvo med diplomami, nad vinsko kletjo in na senčni terasi s pogledom na srčkasti vinograd
Posebnosti
vinska klet Gaube – Vino Gaube