Domačija Vino Gaube

vrhunski meni na vinski pokušini

Špičnik 17, Zgornja Kungota, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izlet in doživetje
Kmetije in domačije
Vino in hrana
Klavdija Gaube
Chef

Degustacijski meni nad vinsko kletjo

Na kmečki turizem gremo na domače! Ker imajo svoje pujse, ima pečenka čisto drugi okus. Ker imajo svojo zabelo, je pražen krompir še takšen kot je nekoč bil. Ker imajo lasten zelenjavni vrt, je v solati vse tisto, kar je še pred nekaj minutami raslo. Ker imajo svoje vino, gremo na koncu še v klet.

Toda, če je to definicija, ki najboljše opiše slovenske kmečke turizme, kaj je potemtakem tisto, kar se tik pod avstrijsko mejo v Špičniku, kjer cesta sredi goric tako srčkasto vijuga, imenuje izletniška kmetija Gaube?!

Bralci, pozor! Sledi dolg odstavek. Tako dolg kot je dolg tudi Gaubejev ”meni”. Pa sami ocenite, kakšen bi naj bil kmečki turizem!

Ob rose penini je na debeli leseni deski majhnih grižljajev, od domače kuhane klobase in jetrne paštete z bučnicami do zeliščnega sira in hrustljavcev z orehi ter lešniki, za cel degustacijski meni. Potem je za hladno tlačenka na čežani z domačo salamo in vloženimi jurčki ali pa goveji jezik s sosedovim bučnim oljem na domačem motovilcu, v jušnikih so hrbtiščeva, ajdova, fižolova in muškatna, za toplo so zvitki, v špinačni palačinki je gobov nadev na paradižnikovem pestu, v hrustljavo ocvrtem pa ajdov na rdeči pesi z malinami. A potem se šele prav začne, saj je svinjski file počasi in dolgo pečen, telečja rebra so sočno nadevana, goleni so štajerski osso buco, piščanec pa je v ruladi z bučkami in zapečeno polento. In, ker se je pri Gaubejevih, ko so Lojzova vina dobila novo klet, nad njo pa Klavdija novo kuhinjo, tako resno-kulinarično začelo pravzaprav s sladicami, nihče prehitro ne omaga. Kar je drugje štrudelj, je tukaj hišna jabolčna torta z želejem, kar se tudi finim restavracijam primeri, da se sredica prehitro strdi, je v čokoladnem narastku vedno tekoče, za kar drugi potrebujejo slaščičarje, je pri Klavdiji Gaube brezhibno oblikovana kostanjeva tortica na bučnem biskvitu z želejem izabeline marmelade, in kar bi naj bili drugje štruklji, tukaj, ko leži v višnjevi omaki s čokolado, diši po sosedovi skuti in domačem pehtranu. In, seveda, konča se najslajše, z ledeno trgatvijo!


Fotozgodba

Obisk 2019


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Veliko je kmečkih turizmov, a zelo malo jih ima tudi dobro vino. Še več je vinotočev, a še manj jih zna v kuhinji kaj več kot narezati salamo in speči gibanico. Gaube je v obojem, torej, velika izjema! Greš na vinsko pokušino, pa padeš s stola zaradi hrane.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi

27 do 35 €

4 hodi

35 do 45 €

5 hodov

46 do 60 €

Vinska spremljava

14 do 25 €


Vinski list

14 vin lastne pridelave (tudi na kozarec) + 2 penini klasična metoda
vinska svetovalca: Alojzij in Patrik Gaube


Prostor

degustacija za visoko mizo, dobrojedstvo med diplomami in nad vinsko kletjo


Posebnosti

vinska klet Gaube – Vino Gaube