Bistro Bianca

zajtrki, bistro in chefovo priporočanje

Stari trg 3, Velenje
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Urbano in živahno
Svet je majhen
Igor Stanković
Chef

Kenguru in priželjc

Lepi prti, prtički iz blaga, rumena vrtnica. Opečnata jedilnica pod oboki je svetla in ravno prav fina, da je zgoraj v steklenem bistroju za hitre zmenke, spodaj pod belimi oboki pa za chefov nastop. In ko se otopli, je Biancina terasa pod javorji tista, kjer se v Velenju vse dogaja!

Zajtrk je v Bianci do poldneva, kosilo na hitro in po želji, po indijsko, mehiško, tajsko, korejsko, japonsko, ameriško, sredozemsko pa do večera, ko se tudi najmlajše slovensko mesto začenja počasi prebujati … Igor Stankovič, ki se je v Villo Bianco preselil iz Vile Herberstein, zvečer, namreč, priporoča: za pozdrav ponudi slano potico, v katero zavije kranjsko klobaso, in se poslovi s Prešernovimi figami, ki jih zavije v čokoladno tempuro. Vmes pa Stankovič sezonsko in kontrastno priporoča: srnin tatar kombinira s sipo, preseneti s steakom iz zelene s črnimi tartufi pod peno holandske omake, pri mizi marinirane vitamine prelije s sezonsko zelenjavno kremo, ob jagnječjih kronica na kremni polenti omako zeliščnega masla razlije iz maslenega kroketa, morsko žabo pa okopa v raguju čičerike in kokosovega mleka … Toda, da se o Bianci sliši tudi izven Velenja, je potrebno poskusiti hišno posebnost iz kengurujevega mesa, ki mu chef v gobov ragu doda še ‘naš’ telečji priželjc.

Če si iz Velenja, je Bianca tvoj lokal; če nisi, pa se je v Velenju potrebno zapeljati le okrog prvega in največjega krožišča.


Fotozgodba

Obisk 2023


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Velenje je najmlajše slovensko mesto. Velenje je največje slovensko premogovniško mesto. Velenje je (bilo) veliko Gorenje. Velenje je (zdaj) največje slovensko kitajsko mesto … Zakaj je potemtakem Velenje kulinarično tako majhno?! Čeprav v Vili Herberstein ni več staroste slovenskih chefov Andreja Kuharja, pa je v Bistroju Bianca njegov učenec Igor Stankovič. Preverite, torej, njegov – in edini velenjski – srček!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi

20 €

4 hodi

27 €

5 hodov

34 €

6 hodov

41 €


Prostor

opečnata jedilnica pod oboki; družabno in kavarniško v steklenem bistroju; velika terasa z razgledom


Posebnosti

Vila Bianca