COB

doživljajsko istrsko kuhanje brez meja

Chef:Filip Matjaž
    Letoviška pot 1a, Portorož, Slovenija
    Delovni čas
  • petek - sobota 18.00 - 23.00
  • nedelja 12.00 - 15.30
  • ponedeljek - četrtek zaprto
  • Kontakt
  • T: +386 41 886 633
  • E: info@cob.si
  • www.cob.si

Filip Matjaž
Chef

Istrski vrtiljak domišljije

Se tudi vam zdi, da so fine restavracije (fine dining) velikokrat preveč fine? Kako naj uživaš, če se ob toliko metuljčkih, jedeh, informacijah, pravilih in skrivnostih ne moreš sprostiti?

Na vrtiljaku Matjaževe domišljije potujemo po Istri in se igramo s priborom v šatuljah. A to je hkrati vrhunska kulinarična izkušnja! Ker je v svoji škatli fine dininga ter znotraj njegovih pravil prevečkrat preresna, vzvišena in elitistična, je tukaj, ker je onstran, spet sproščena, prijetna, igriva.

Ko z rečnim prodom na morski obali meriš, kako globok je vodnjak idej na plitvini, pa to ni zgolj iluzija. Ta je le pot, po Istri, njeni tradiciji, zgodovini, običajih, lepotah in bogastvu, ki pa ima za cilj resničnost. To bogastvo, ki je v istrski naravi in njenih darovih, COB in Matjaževi namreč jemljejo silna resno. In pri tem skozi igre brez meja jedca učijo, da je bistvo njegovega izleta v visoki svet kulinarike – okus.

Okus, ki je v škatli prevečkrat nekje visoko v ustvarjalnih in umetniških oblakih, da med modo, trendi, tehnikami in eksperimenti zaman iščeš preprostost in iskrenost nadokusa, onstran, v Cobu, kljub lebdenju in iluziji, ostaja trdno na tleh. Tako, da ga tudi ”otrok” okusi.

Ko COB na istrskem izletu brez meja in onstran škatle čara, nas s to predstavo opozarja, da prav to s hrano in ob njej počnemo, namreč, sami – namesto da bi se posvetili prvinskim in osnovnim okusom, jih raje umetničimo in ponarejamo! Zato moramo iti iz škatle, da vidimo vanjo! Kajti v njej (in v Istri) so le školjke, škampi, sipe, spake, oljke, mandlji, tartufi in rodovitna zemlja. Zakaj bi se slepili z vsem drugim, če pa imamo to pred nosom?!

Preberite še

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Koliko škampov umre zaman, ne le v sezoni in na Obali, temveč povsod in vsak dan? Toda, kje ima še toliko iskrenega (nad)okusa, pa čeprav ga moraš doživljajsko sam ujeti, kot onstran v Cobu?! Kaj vse morajo pretrpeti pokrovače, da zoglenijo pod salamandri, utopljene v žarkem olju? Pa za spremembo okopajte v deviškosti tisto rebrasto kraljico školjk, ki jo ujamete na osamljeni ankaranski plaži! Ali pa namočite pričakovanje v sipin toč iz globin koprskega vodnjaka želja! Obložite opečenec starega kruha s še dosti starejšim sedlom istrskega goveda! Izgrebite iz rodovitne, večbarvne, istrske prsti črne dragulje in z njimi okrasite grdobine, spake in žabe, da se spremenijo v – doživetje. Ko COB tako onstran poustvari navaden kurji ajmoht, da v svoji resničnosti ostane pravi istrski žgvacet, je to za 4 srčke! A le, če se pri tem znate igrati.


Jedilni list

Degustacijski meni

8 hodov

135 €

11 hodov

175 €


Vinski list

Vina spremljajo jedi, zato je manj rdečih vin in je največ malvazij, vsa vina so primorska, večinoma istrska.


Prostor

Morski pogled skozi krošnje dreves in ozelenelo streho, ki se nadaljuje v atraktivno odprto-zaprto teraso. Udobni fotelji, umirjena in usmerjena svetloba, zenovska glasba in mehka belina na temnem lesu.


Posebnosti

1 zvezdica Michelin
hotel Tomi
znak Slovenia Green Cuisine