Etna

veliko več kot picerija

Kolodvorska ulica 3/a, Divača, Slovenija
Rad dobro jem
Izvirno in kreativno
Urbano in živahno
Svet je majhen

Avtorske pizze in Q-king

Picerija Etna ni le picerija, saj Igor Peresson vabi tudi na degustacijski meni in preseneča z jedilnico v chefovi Q-king kuhinji.

V Etni pizze niso kot drugod, temveč so avtorske jedi, ki se ne delijo po vrstah oblog, pač pa po številu hodov v chefovem pizza-meniju. Med bloki, kjer je drugje kak bife ali instant picerija, je v Divači testo iz polnozrnate moke tipa 00, ki so jo etnovci našli sredi Italije, kjer jo še meljejo med kamni, da iz nje ob pizzah spečejo vsak dan še tri vrste kruha. Kvasa ni, ker je kvasec, in še tega je le za vzorec.

Toda v Etni ni le picopeka. Zato ima Etna tri vrste gostov. Prvi pridejo na pico, ker je to njihova picerija. Tukaj so doma, blizu je, všeč jim je. Drugi pridejo zaradi pic. Zato, ker niso (le) takšne kot povsod. Včasih naročijo le svojo najljubšo, včasih pa se odločijo za fuzijo, ko je iz pic celoten meni in je testo kot kruh za sendviče, na katerih so prave jedi. Za začetek je klasika, dober paradižnik, prava mocarela in sveža bazilika. Sledi hladna predjed, zato je na trikotniku testa tatarski biftek. Potem je pašta, zato je pica z jajcem, kot carbonara. Za glavno jed je piščanec, ki je na vrhu pice in hrustljav. Za sladico pa je spet pica, le sladka.

Tretji pa gredo v sosednji prostor na Q-king. Tam je jedilnica v chefovi kuhinji, kuhinja v vaši dnevni sobi, učilnica za dolgim delovnim pultom, rojstni dan za štedilnikom. Lahko vam kuha chef, lahko pa vas chef nauči in boste v njegovi kuhinji kuhali vi. Igor Peresson je kuhar z idejami, znanjem in lokal patriotizmom. Lahko se začne s sladoledom, ki je slan, nadaljuje z račjimi prsmi, ki so ribana, omaga ob bifteku, ki je s solnega žara, toda za sladice se vseeno najde prostor.


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Etna nima le kreativnega picopeka, temveč pravega chefa z dovolj znanja, da si pizzo naročijo tisti, ki je sploh ne jejo, nekaj drugega pa tisti, ki jo vedno in povsod jejo.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

36 €


Vinski list

število vinskih etiket: 30
hišni vinar: Emil Tavčar


Prostor

picerija ob krušni peči, restavracija v podaljšku, vrt na hodniku in Q-king v večnamenskem prostoru


Posebnosti

Michelin Plate
kuharski tečaji, Q-king pred gosti