Gostilna Breg

neo gostilna za sproščene jedce

Chef:Jorg Zupan

Jorg Zupan
Chef

Neo gostilna

Breg ni bistro, čeprav je na najbolj obljudenem slovenskem bregu. Breg ni restavracija, čeprav pravi: ”Dej bolj počas jej …” Breg ni krčma, čeprav je gostinska tradicija pod njegovimi oboki stara že štiristo let. Breg ni taverna, čeprav vabi na pijačo in zraven ponudi še jedačo. In Breg ni zvezdniški, čeprav je njegov chef zvezdico že imel.

A Breg tudi ni gostilna. Ker gostilne pri nas mislijo, da so lahko le stare in za stare, le tradicionalne, le s slovenskimi jedmi in le na Golici. Kaj je, torej, Breg? ”Neo gostilna,” pravi chef Jorg Zupan!

Neo gostilna je prostor srečevanj, kjer se vsi počutijo dobrodošle, kjer si družba ob glasni debati deli vse in kar na sredini mize, kjer prijatelji spijejo pivo in piknejo narezek z mesninami od Šuštarja in siri od Orešnikove, kjer si par ob kozarcu vina razdeli sladico, in kjer se ob nedeljah ob goveji juhi, ocvrtem piščancu in krači zbere vsa družina, potem pa dajo gor zimzelene melodije z Jorgove plejliste.

Breg je brat AFTRa, v katerem Jorg Zupan mišelinke več noče, zato na bregu Ljubljanice kuha le mastno in slastno, le znane in udobne jedi, le za ljudi, ki tudi nočejo zvezdic.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Tudi Bregova ponudba na bregu Ljubljanice, ki je poln turistov, sprehajalcev, lačnih, žejnih in radovednih, je temu primerno pisana in raznolika, od tatakija do tatarja, od cruda do parmigiane, od soparjene štručke s svinjskim trebuščkom do suhozorjenega hrbta krškopoljskega prašiča, od steaka do ”steaka”, od domačega tiramisuja do pohanih šnit, od affogata do sladoleda iz drožastega kruha. Tudi Breg je, torej, ljudski, a zaradi chefa, zato so tudi na bregu jedi, ki jih imajo ob Ljubljanici vsi, a imajo Bregove več idej, ki zato ne nasitijo le lačnih, temveč tudi radovedne – če si tudi oni radi delijo in se ob tem sprostijo.


Jedilni list

Hladne predjedi

15 € - 22 €

Tople jedi

17 € - 33 €

Sladice

6 € - 9 €


Vinski list

V Breg greš pojest nekaj popularnega, nato pa v neo gostilni ostaneš, ker piješ vrhunsko. Ko kar 100+ etiket spremlja chefovo ustvarjalnost, dobro povzema slovensko vinsko raznolikost in bogastvo. Sommelier Aljaž Lapič.


Prostor

Nekdanjega obrežnega Viteza so v Breg prevedli tudi z interjerjem, ki je vreden ogleda in poseda. Več stoletij starim obokanim prostorom so svežino vdahnili v sodelovanju z butičnimi birojem Trije arhitekti, oko pritegnejo tudi umetniški kosi, ki jih je prispeval akademski kipar in slikar Roman Slekovec, grafično podobo pa je zasnoval oblikovalec Ljubo Bratina.


Posebnosti

Michelin priporočilo
Breg je brat AFTR-a v Nazorjevi ulici