Gostilna Ivan
gostilna Pr’ sladkovodnem brodetu in kranjskih štrukljih
- torek - sobota 12.00 - 22.00
- nedelja - ponedeljek zaprto
- T: +386 40 383 387
- E: anze@popina.si
Anže Skvarč
Vsi smo Ivan
Oče in dedek sta bila Ivana, zdaj pa smo zaradi sina vsi Ivani … Po glavni ulici starega Kranja se sprehajajo zvedavi turisti, ki so bili dopoldan še v morju, popoldan pa bodo že v termah, zato jim na vmesni vseslovenski postaji Ivan ponudi piransko skušo, haloško čebulo, dolenjsko grozdje, posavska jabolka, bohinjski kaviar in kranjskega chefa, ki vse to spretno združi v gorenjski šavor. Kaj se dogaja, se čudijo domačini in na turistični ulici starega Kranja, kjer je modni sosed vedno poln, v stari hiši, kjer je bila predolgo picerija, še sami previdno poskusijo sladke kranjske skutne štruklje s pehtranom in sladoledom v kavni skodelici, nato pa hitro vprašajo, kaj bo za nedeljsko kosilo.
Ivan je drugačen. Toda zato, ker je gostilna! Vsi skušajo biti nekaj drugega, zato kuhajo novo in računajo noro, Ivan pa ima kričeče modre papirnate podstavke in snežno bele prtičke iz blaga, kratek jedilni list, a na njem vse, kar imamo vsi radi, zato je za dobrodošlico le kruh s soljo, za slovo pa le prijazen račun in na svidenje.
Chef Anže Skvarč kuha slovensko in gostilniško, toda samosvoje in od Alp do Jadrana. Ko na Prešernovi ulici poližeš sladkovodni brodet, te niti bohinjska postrv v omaki s portoroškimi klapavicami več ne preseneti. Paprika je polnjena z mleto govedino, krompirjev pire z materino dušico in majaronom je rahlo dimljen, paradižnikovo omako je zgostil tudi pečeni jajčevec. Če bi bila ”fila” od mesarja, omaka iz vrtca, krompir pa iz vrečke, kar bi bilo vsekakor bolj všečno, ne bi bilo s piko, tako pa sta potem še hruška kuhana v cvičku ter čokoladna pena s svilnatim tofujem in istrskim olivnim oljem. Ivan si to lahko privošči, saj je ravno v tej pristni gostilniški drugačnosti njegov čar.
Rad Dobrojem priporoča
Brodet iz sladkovodnih rib – jezerske postrvi, smuča in potočnih rakov – je Ivanov hit, zaradi katerega turisti zavidajo Kranjčanom, da se lahko nanj abonirajo vsak teden! Oziroma, vsi smo Ivan zaradi njegovega sladkovodnega brodeta. ”Ni klasičen, ker smo na Gorenjskem,” ni opravičilo zakaj, temveč dokaz zato. Ta brodet je tista pika, ki je na koncu Ivanovega imena pravzaprav klicaj. Lahko, namreč, piše gostilna, toda vsaka prava in dobra gostilna mora imeti tak svoj gostilniški hit, ki ni le boljši kot drugod, temveč je brez konkurence. Lahko velja, da ni gostilne brez jedi na žlico, toda kjer na žlici ni takšnega nadokusa, so le menze. Lahko je brodet na morju, toda potem ni slovenski; če pa je gorenjski brodet sladkovoden, je naš kot telečja ali kurja obara. Zato lahko včasih jemo še tako fino, vrhunsko, drago in za zvezdice, toda takšen gorenjski brodet iz sladkovodnih rib bi radi jedli vedno.
Jedilni list
5 hodov
39 €
Vinski list
Flaškon ob vhodu je prazen, tabla ob njem pa je polna vinarjev! Z Ivanom Kranj ni dobil le dobre gostilne, temveč tudi vinsko zbirališče – edina kranjska vinska klet, Atimo, je le sto metrov stran -, kjer lahko na ulici ob gorenjskih sirih ali za mizo ob šanku degustiraš najboljša slovenska sonaravna vina. Takšna vina pa so všeč tudi chefovim drugačnim jedem.
Prostor
Ivan je na ulici, ki je v starem Kranju glavna. Preproste mize, toda s prtički iz blaga, trdi stoli, toda s kosmatimi nasloni, s sodi za mejo, da te ne povozi kak skiro, ki ima tukaj sicer prepoved, s flaškonom za vinsko ponudbo, ki je tukaj dobrodošlo ekološka in slovenska. Ob šanku je prostor tudi za domače, v zgornji jedilnici pa tudi za chefove degustacije. Nekoč je bila tukaj picerija (Matjaž), zdaj pa je spet gostilna kot nekoč in kot danes.










