Gostilna Javornik

iz krušne peči in okrog nje

Chef:Jan Pevec

Jan Pevec
Chef

Degustacija (iz) krušne peči

Čeprav je Javornik začel v krušni peči, je uspel okrog nje. Pri Javorniku je, namreč, stara le peč, vse drugo pa je vedno novo! Obnovil je kozolec, zgradil poročno dvorano, nevesti položil trato, polišpal je jedilnico, napolnil vinske vitrine, natakarje je oblekel črno-belo in jih opremil z rokavicami, na fine pogrinjke postrojil četo pribora in vsaki jedi podstavil drugačen krožnik … Vseeno pa vam Javornik ne bo pokvaril izleta na Dolenjsko s finočo, ki je ne boste razumeli. Javornik je fin na preprosto-dober način! Želite nekaj na hitro? Dobrodošli! Želite nekaj morskega? Tega niti na morju ni! Želite nekaj dobrega? Iz krušne peči je vse dobro! Želite nekaj več? Vabljeni na degustacijo (iz) krušne peči, ki je vedno vroča, zato so gostje vedno lačni!

Javornik se dobro igra s sestavinami in pravili, z okusi in stereotipi, s presenečenji in pričakovanji. Dobrodošlico zaželi na hitro, pestro in resno, kako gre to skupaj, pa dokazujejo pogača, krompirček, karpačo, ražnjič s kozicami in jakobinke iz krušne peči. S hladnimi predjedmi vzbudi radovednost, zato jih ponuja tudi skupinsko. Pri juhah ne izpusti po stari slovenski navadi nobene, a vseeno doda še škampovo. Testenine so vse, čeprav so le štiri, zato si vsekakor morskega ježka zamešajte v omako. Pri ribah se ne prepušča klasiki, čeprav ima tudi lignje, a ker nima pečice, temveč peč, sploh nima rib. Pri mesu dokazuje, da se da tudi brez steakov, če imaš žerjavico in jelena ter znaš kosti ločiti od mišic. In palačinke so, seveda, iz krušne peči.

V Javorniku te čaka precej več od običajnosti ob podeželski cesti, morske ljubezni med dolenjskimi griči in nedeljskega kosila, ki ga odneseš domov še za v ponedeljek.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ko Javornik vabi: ”Pri nas so doma jedi iz krušne peči,” razočara …, vse tiste, ki pričakujejo podpeko in pizze. Tega v Javorniku ni! Zato se zaradi Javornikove krušne peči ne boš izneveril svoji najljubši piceriji, toda odslej boš v njej le še od ponedeljka do srede, ko je Javornik zaprt. Torej se zaradi Javornikove morske ljubezni ne boš peljal na Dolenjsko, a ko si tam, ti zaradi Javornika ni potrebno nadaljevati na morje. Zaradi Javornikovih nedelj se sicer ta teden še ne boš odpovedal maminemu kosilu, toda zato boš mamo naslednjo nedeljo zagotovo odpeljal k Javorniku. In zaradi Javornika se ne boš še hitro poročil, saj je dolga čakalna vrsta.


Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

47 €


Vinski list

sommelier Dejan Prijatelj, 250 vinskih etiket


Prostor

Obcestna gostilna s krušno pečjo, elegantna jedilnica za velika in intimna druženja, kozolec, trata in dvorana za poroke in prireditve. V zadnjih letih se je pri Javorniku toliko naredilo in spremenilo, da vse nikoli ni končano, toda krušna peč je vedno vroča, gostje pa vedno lačni.


Posebnosti

krušna peč, poročna dvorana in skedenj, catering