Gostilna Javornik

slovenske jedi iz krušne peči

Rakovnik 6, Rakovnik pri Šentrupertu, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Meso in še kaj
Jan Pevec
Chef

Žmah iz krušne peči

Tukaj je dovolj le en stavek. Pri njih so doma jedi iz krušne peči! Če pa je kdo vseeno še radoveden, mu pri Javorniku povedo čisto vse o krušni peči: ”Postopki priprave, predvsem pa predpriprava jedi v krušni peči, so zamudnejši in dolgotrajnejši, trske, pepel, dim …, paziti je tudi treba, da se jedi ne izsušijo ali ne dobijo premočnega okusa po dimu. Vendar se vse to splača zaradi edinstvenih okusov, ko pridejo jedi iz krušne peči. Govorimo o žmahu po krušni peči.”

Javornikove specialitete iz krušne peči: sezamov hlebček in domača pašteta, hobotnica z blitvo, lignji s krompirjem in paradižnikom, rižota s školjkami, puran s paradižnikom in papriko, teletina v prekajeni omaki, ramstek zapečen s hrenom, gratinirane melancane.

Pri nas je veliko podeželskih gostiln, ki imajo med tednom prevelika parkirišča. Zato, ker znajo kuhati le nedeljska kosila. Pri nas je tudi dovolj gostiln, ki premorejo krušne peči. Toda te peči zmorejo le pizza naročila. Javornik ni ne med prvimi ne med drugimi!


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Strokovnjaki! Ki so iz stare krušne peči naredili sodobno kulinarično zgodbo. Goran Pevec zgodaj zakuri in nikoli ne ugasne. Rakovnik je med Sevnico in Šentrupertom. Pa saj na daleč diši.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

47 €


Prostor

nekoč majhna gostilna ima že tri jedilnice in veliko parkirišče


Posebnosti

krušna peč