Gostilna Jež

atove jedi mlade Martinčičeve družine

Jagnjenica 12, Radeče, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izlet in doživetje
Vino in hrana
Rok Martinčič
Chef
Jure Zelič
Chef

Stare jedi mlade družine

Kje je Jagnjenica? Tam mimo nas ne peljejo glavne ceste in ne vodijo stranske poti. Zato ima vsaka vas, čimbolj skrita je, svojo gostilno, ki je duša kraja in v kateri se vse dogaja. Čim bolj lokalna je ta gostilna, tem bolj tradicionalna je. Svojim smo zvesti. Velja za goste in gostilne, ker gostje prisegamo na mamino govejo juho, gostilne pa na svoje stare goste. Zato pa je Jež že več kot sto let.

Toda četrta generacija Ježa ni le spremenila, temveč razvila! Tako, da je Jež domača gostilna, v kateri tudi že imajo burger, a še vedno čebulno bržolo, ta pravi dunajski, esihflajš iz juhe, juho iz gozda, restanca z ocvirki in olupki, krškopoljca s kopunom in račko s kipnikom; družinska gostilna, v kateri imajo še vedno mamine zdrobove žličnike, toda že sinove jedi, ki jih je imel najraje ata; lokalna gostilna, v kateri so sosedje za mizo, toda njihovi pridelki in izdelki na njej, in v kateri lokalne okuse spremljajo le posavsko-dolenjski vinarji, toda le s svojimi najboljšimi vini; ter nova gostilna, ker so bikovi prašniki s panko drobtinami, tatar iz sulca in z žafranovo omako, sladice, ki jih imajo vsi, pa so v trisu boljše kot solo drugje.

Zato se moramo zdaj ne le spremeniti, tudi razviti, še gostje. Toda ne zaradi Ježa, temveč zaradi sebe. Ker je že čas, da zvemo, kje je Jagnjenica, in da znamo dobro jesti.


Fotozgodba

Obisk 2020


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Atove jedi, a tako kot jih skuha sin … Ker so to znane jedi, a ti je že po prvi jasno, da jih tako še nisi jedel, si vedno bolj radoveden – kaj sledi. Ker zato hočeš poskusiti vse, je to lahko naporno. A to le pomeni, da moraš priti večkrat.


Vinski list

Jež, ki ima na vinski karti le lokalna vina posavsko-dolenjskega vinorodnega okoliša, je pravi promotor ”zapostavljene” posavske vinske dežele. Ne le zato, ker predstavlja vinarje, ki jih gostilne po Sloveniji še ne poznajo (dovolj), temveč tudi zato, ker tako dobro druži s svojimi jedmi prav najboljša vina teh vinarjev (na karti so še Colnar, Frelih, Molipachi, Keltis, Šturm, Slapšak. V vrhunski, toda preprosti, podeželski gostilni ni potrebno vsaj 500+ etiket in iz celega sveta, dovolj jih je že 35+ in le iz okolice, da spoznaš terroir, značaje, sloge, barve, filozofije, mlade in stare, sveže in zrele, in da jih srečno poročiš.


Prostor

Zunaj je gneča gostov, miz, sodov, marel, nadstreškov, napisov, slogov in plinskih jeklenk, znotraj pa umirjena glasba za dušo in ambient za razvajanje. Elegantno beli pogrinjki pod žlahtno starim stropom se med spomini, poleni, kredencami, vrtnicami in okenskimi policami polnimi steklenic gostoljubno skladajo z vsebino plehnatih krožnikov in pecljatih kozarcev.