Gostilna Kobjeglava – Grad Štanjel

kraška kuhinja iz lokalnih sestavin in sodobnih tehnik

Kobjeglava 63, Kobjeglava, Slovenija
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Meso in še kaj

Kraška kulinarika z urbanim pečatom

V Kobjeglavi, kjer že dolgo ni več Mipa, tudi Kraljestvo pršuta ni več to, kar je včasih bilo. Če sta bila nekoč pršut in jota dovolj za izlet in občudovanje tac, ki so se razkazovale skozi okna, so novi časi pokazali, da tudi najboljša burja na svetu ni zagotovilo dolgoročnega uspeha. Toda ambiciozni najemnik gostilne ni le zdržal menjavanja lastnikov in stečajnih upraviteljev pršutarne, temveč je tudi ustvaril zgodbo, ki se začne s parmezanovimi grizikami z bučnicami, taščinim jezikom z zelišči, domačim kruhom iz večnega, jabolčnega kvasca, in sosedovo kraško penino. In potem? Seveda, pršut, toda ob vsakem novem obisku drugačen. Kajti, če je bil doslej tipičen kraški pršut dve leti na burji, ima Komelov potencial za pet let zorenja.

Kar je v pethodnem meniju in poudarja razliko z jota-gostilno, je skrbno dodelano in preizkušeno. Pozornemu jedcu je hitro jasno, da to niso eksperimenti; Komelu všečnost ni tuja in dejstvo je, da rad preseneča, toda le, ko sam dobro pozna rezultat.


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Kar je bilo na začetku še skupek idej in koš ambicij, je dobilo obliko in vsebino, rdeča nit je ostala, vsaka jed pa se je zaokrožila in dozorela. Gostilna Kobjeglava je spet kraška stalnica, ki lokalni kulinariki dodaja urbani pečat in bivšo veliko pršutarno, ki je sedaj butična, znova spreminja v zaželeni izletniški cilj.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

35 €

5 hodov

40 €

6 hodov

45 €

7 hodov

55 €

8 hodov

60 €


Vinski list

sommelier: Tine Žbogar
število vinskih etiket: 194
hišni vinarji: Vino Colja, Vina Kobal, Posestvo Jazbec


Prostor

gostilna s pogledom na zorilnico in trgovino pršutov, a glavno se odvija zunaj, na zastekljeni terasi


Posebnosti

Restavracija Kobjeglava se vsako poletje preseli na Grad Štanjel.

Pršutarna Q-Komel