Gostilna Mahorčič

Ksenija Mahorčič nadgrajuje brkinsko in kraško kuhinjo

Rodik 51, Kozina, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Vino in hrana
Nejc Pahor
Chef

Polno in penasto, kremno in domačno

Podeželske gostilne so naše narodno bogastvo! Ne le zaradi preteklosti, še bolj zaradi prihodnosti. V njih gresta skupaj tradicija in kreativnost, spomin in radovednost, avtohtonost in razgledanost. To so gostilne, v katerih kuhajo vsako jed skupaj babičini recepti, mamine roke in snahine ideje. In, čeprav ima vsaka svoje posebnosti, drugačnost in dialekt, v vseh diši enako, po gostoljubnosti, domačnosti in iskrenosti. Mahorčič iz Rodika ni le ena takšnih, temveč ena najboljših slovenskih podeželskih gostiln!

Ko zunaj in dovolj daleč mimo drvi avtocesta, se znotraj v enakomernih presledkih, počasi, da je čas za pogovor in počitek hkrati, po snežno belih in skrbno zlikanih prtih, do užitka vozijo hodi družinskega porcelana, polni, hkrati, preprostosti in dovršenosti.

Presenečenj pri Mahorčiču več ni. Gostje, ki so seveda stalni, zdaj že vedo, da tam, kjer sta bila vedno najboljša pršut in jota, divji prašič ni v gosti, težki in globoki omaki, pač pa v mehkem fileju in sočnih višnjah, s hrustljavo brkinsko slanino in pirejem z gorčičnimi semeni. Ob pršutu je pred njim še Mahorčičeva skuta, ki jo prekrivajo prozorno tanki oblanci poletnih tartufov, obliva pa sladka oljčna grenkoba itrane. Čeprav je le skuta, je tudi sveža, lahka in elegantna, kot piščančja pašteta, ki je polna in penasta, kremna in sočna, s sušenimi jabolki in zelenom z vipavskega hriba. A vseeno še nikomur ni dovolj, dokler v spomin ne gre še Ksenjina sladica, recimo tart karamele z vipavsko breskvijo in bezgom ter krokant s kraškim šetrajem.

Ko odpreš jedilni list, ne predolg, kar je vedno redkeje, domač, kar ni povsod enako, in lahek, sezonski ter svež, kar ni le reklamno, nočeš ničesar izpustiti. Zato si vesel, da na krožnikih ni gneče osnovnih sestavin, toda zato so vse odlične in s poreklom, med njimi ni prerivanja za prevlado, zato je rezultat harmoničnosti pristen okus. Nič čudnega, da v dveh polnih prostornih sobah domačno obnovljene stare kraške gostilne mešanico slovenščine in italijanščine preglasi esperanto mlaskanja. Mahorčič je najboljša kraška gostilna, čeprav je na drugi strani ceste!

Ksenija Mahorčič je mojstrica sladkorjev in čokolad, osnov in baz, zato so na jedilnem listu, ki ga spiše vsak letni čas, najbrž najboljše slovenske podeželske sladice! Toda šele po tistem, kar vse je pred njimi!


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Vedno so Mahorčičevi sloveli po svojih paštah in omakah, a Ksenija in Martin sta jih pomladila, nadgradila, popestrila. Okusi so še vedno domači, znani, stari in iskreni, le da so še nežni in spenjeni, moderni in razgledani.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

59 €

7 hodov

77 €

9 hodov

90 €


Vinski list

sommelier: Martin Mahorčič
število vinskih etiket: 100
hišni vinar: Primož Štoka (teran) in Valter Pucer (malvazija)


Prostor

domačni jedilnici lepo obnovljene stare kraške gostilne sredi vasi


Posebnosti

Michelin Bib Gourmand
Michelin: naravi prijazna gostilna
član JRE Jeunes Restaurateurs
znak Slovenia Green Cuisine