Gostilna Mencinger
babičine jedi na vnukov način
25 €
-
torek - petek
16.30- 22.00 -
sobota
12.00- 22.00 -
nedelja
12.00 - 15.00 -
ponedeljek
zaprto
Rezervacija je obvezna.
25 €
torek – petek ob 16.30 in 19.00 uri
sobota ob 12.00 / 15.30 / 19.00 uri
nedelja ob 12.00 uri
Matej Štefanec
Domača gostilna s finimi manirami
Čeprav je danes vse v oblakih, je za gostilno še vedno najbolj pomembno, kaj piše s kredo na tabli pred vrati. Kjer so le suhoparno naštete ”malice, kosila in jedi po naročilu”, si zgrešil prava vrata … Kjer pa tečejo sline še preden vstopiš, saj imajo ”sireke, oljovo govedino, meso iz tunke, svinjsko in telečjo pečenko, jabolčni zavitek in prleško gibanico”, si prišel v pravo gostilno! Ker v takšni gostilni je glasno okrog šanka, gostoljubno v posebni sobi in fino pogrnjeno v domačni jedilnici.
V krožišču pri črpalki v Radgoni avtomobili ne zavijajo več zgolj proti Radencem, temveč zaradi Mencingerjeve malice in kosila, zaradi Zvonkovega gučanja in zaradi babičinih jedi po Matejevo tudi proti Dajnkovi rojstni hiši. Pri Štefanecih je že pred hišo polno cvetov, v domačni jedilnici pa ob tiktakanju stenske ure črno-bele slike pričajo o dolgi gostinski tradiciji. V stari gostilni so spet stari lastniki, toda z mladim gospodarjem. Čeprav ga je največ naučila babica, ima najraje goste, ki imajo raje polno mizo dobrodošlice, ne pa polnih krožnikov in velikih plošč.
Kisla juha je zato tradicija in ocvrti zrezek je štajerski, toda kipnik je iz kopriv, jelenov file je s sočnostjo izabele, regrat je v sladici, bučni njoki so prleški, sezonski meniji pa so glavna odlika vaške gostilne, ki tudi z zunanjo in notranjo podobo vabi na izlet v Radgonsko-Kapelske gorice.
Rad Dobrojem priporoča

Seveda so dopoldnevi za delavske malice in poldnevi za domača kosila, toda odkar je Gostilno Mencinger okrepil Zvonko Šela (v Gostilni Tramšek ”najboljši natakar slovenskih gostiln”), ki s prleškim güčanjem upesni lokalne jedi, s finimi strežnimi manirami pa jih še požlahtni, ima chef Matej Štefanec tako želeni izgovor, da babičine recepte po svoje in večerno nadgradi. Gostilna Mencinger ostaja tradicionalna in vaška gostilna, a njena domačna jedilnica ima fine pogrinjke zaradi chefovih mladih jedi.
Vinski list
Hišni vinarji so iz Radgonsko-Kapelskih goric, bližnji pa z Jeruzalema. Zvonko Šela zna tudi dobro vinsko gučati.
Prostor
lesene klopi ob hiši in cvetočem vrtu; dve stari sobi s starimi slikami in omarami; urejeno in domačno; dovolj prostora tudi za sosede ob šanku
Posebnosti
gosposka vila Hold, ob njej pa tipična ilovnata panonska hiša Petra Dajnka