Gostilna Mencinger

babičine jedi na vnukov način

Črešnjevci 93, Črešnjevci, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Matej Štefanec
Chef

Stara gostilna z mladim kuharjem

V krožišču pri črpalki v Radgoni avtomobili ne zavijajo več zgolj proti Radencem, temveč zaradi Mencingerjeve malice ali kosila tudi proti Dajnkovi rojstni hiši. Pri Štefanecih je že pred hišo polno cvetov, v domačni jedilnici pa ob tiktakanju stenske ure črno-bele slike pričajo o dolgi gostinski tradiciji. V stari gostilni so spet stari lastniki, toda z mladim kuharjem. Čeprav ga je največ naučila babica, ima najraje goste, ki hočejo novo in drugače (beri: majhne rulade namesto velikih plošč). Kisla juha je zato tradicija in ocvrti zrezek je štajerski, toda svinjski želodčki so tanko in enakomerno zrezani, kipnik je iz kopriv, jelenov file je s sočnostjo izabele, regrat je v sladici, sezonski meniji pa so glavna odlika vaške gostilne, ki tudi z zunanjo in notranjo podobo vabi na izlet v Radgonsko-Kapelske gorice.

Iz knjige pohval: ”To je gostilna, ki mi polepša dan, če vem, da bom tam jedla. Hrana je izvirno domača, s pridihom posebnih idej in domačih izdelkov, vina dobro izbrana, ambient pa ima svoj čar – dušo, ki da vedeti, da je to družina z vrednotami. Imajo smisel za okolje, rožice, vse je tako usklajeno in lepo, kot njihov maček Muri, ki prav tako pozdravi obiskovalce in zadovoljno prede na okenski polici.”


Fotozgodba

Obisk 2016


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Za izlet tja, kjer še niste bili, boste nagrajeni z mladostno drugačnostjo domačega chefa, ki starih panonskih in štajerskih jedi, brez skrbi, ne preganja, jih pa zato, pohvalno, posodablja.


Prostor

lesene klopi ob hiši in cvetočem vrtu; dve stari sobi s starimi slikami in omarami; urejeno in domačno; dovolj prostora tudi za sosede ob šanku


Posebnosti

gosposka vila Hold, ob njej pa tipična ilovnata panonska hiša Petra Dajnka