Gostilna Mencinger

babičine jedi na vnukov način

Chef:Matej Štefanec
    Črešnjevci 93, Črešnjevci, Slovenija

Cena menija TR

25 €

Odpiralni čas v TR
  • torek - petek
    16.30- 22.00
  • sobota
    12.00- 22.00
  • nedelja
    12.00 - 15.00
  • ponedeljek
    zaprto
Rezervacije

Rezervacija je obvezna.

Termini za rezervacije

torek – petek ob 16.30 in 19.00 uri
sobota ob 12.00 / 15.30 / 19.00 uri
nedelja ob 12.00 uri


Mesni meni

Pozdrav iz kuhinje: skutna pita z zelišči

Korenčkova juha, polenta, pomaranča, smetana

Piščančji file, por, jajček, bukov ostrigar, gorčica

Goveji rep, šampinjon, gomoljna zelena

Ribji meni

Pozdrav iz kuhinje: skutna pita z zelišči

Korenčkova juha, polenta, pomaranča, smetana

File postrv, brioš s sirom, krompir z bučnim oljem, česnova krema

File ostriža, grah, peteršilj, rumenjak


Vinska spremljava

Vinarji: Posestvo Kogl, Velika Nedelja; Hiša penin Frangež, Gornja Radgona; Puklavec Family Wines, Ormož, vsi Štajerska Slovenija


Dodatna ponudba

Drobljenec, hruška, oreh, jogurt, vino 6,30 €


Lokalni dobavitelji

Zelenjava: Kmetija Serec, Gradišče
Sir: Kmetija Mali raj, Šalovci
Krompir in moke: Kmetija Mustafa, Rače
Bučno olje: Kmetija Jančar, Črešnjevci
Meso: Panvita, Gornja Radgona
Ribe: Ribogojstvo Goričar, Podbočje
Orehi: Kmetija Perša, Črešnjevci


Matej Štefanec
Chef

Domača gostilna s finimi manirami

Čeprav je danes vse v oblakih, je za gostilno še vedno najbolj pomembno, kaj piše s kredo na tabli pred vrati. Kjer so le suhoparno naštete ”malice, kosila in jedi po naročilu”, si zgrešil prava vrata … Kjer pa tečejo sline še preden vstopiš, saj imajo ”sireke, oljovo govedino, meso iz tunke, svinjsko in telečjo pečenko, jabolčni zavitek in prleško gibanico”, si prišel v pravo gostilno! Ker v takšni gostilni je glasno okrog šanka, gostoljubno v posebni sobi in fino pogrnjeno v domačni jedilnici.

V krožišču pri črpalki v Radgoni avtomobili ne zavijajo več zgolj proti Radencem, temveč zaradi Mencingerjeve malice in kosila, zaradi Zvonkovega gučanja in zaradi babičinih jedi po Matejevo tudi proti Dajnkovi rojstni hiši. Pri Štefanecih je že pred hišo polno cvetov, v domačni jedilnici pa ob tiktakanju stenske ure črno-bele slike pričajo o dolgi gostinski tradiciji. V stari gostilni so spet stari lastniki, toda z mladim gospodarjem. Čeprav ga je največ naučila babica, ima najraje goste, ki imajo raje polno mizo dobrodošlice, ne pa polnih krožnikov in velikih plošč.

Kisla juha je zato tradicija in ocvrti zrezek je štajerski, toda kipnik je iz kopriv, jelenov file je s sočnostjo izabele, regrat je v sladici, bučni njoki so prleški, sezonski meniji pa so glavna odlika vaške gostilne, ki tudi z zunanjo in notranjo podobo vabi na izlet v Radgonsko-Kapelske gorice.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Seveda so dopoldnevi za delavske malice in poldnevi za domača kosila, toda odkar je Gostilno Mencinger okrepil Zvonko Šela (v Gostilni Tramšek ”najboljši natakar slovenskih gostiln”), ki s prleškim güčanjem upesni lokalne jedi, s finimi strežnimi manirami pa jih še požlahtni, ima chef Matej Štefanec tako želeni izgovor, da babičine recepte po svoje in večerno nadgradi. Gostilna Mencinger ostaja tradicionalna in vaška gostilna, a njena domačna jedilnica ima fine pogrinjke zaradi chefovih mladih jedi.


Vinski list

Hišni vinarji so iz Radgonsko-Kapelskih goric, bližnji pa z Jeruzalema. Zvonko Šela zna tudi dobro vinsko gučati.


Prostor

lesene klopi ob hiši in cvetočem vrtu; dve stari sobi s starimi slikami in omarami; urejeno in domačno; dovolj prostora tudi za sosede ob šanku


Posebnosti

gosposka vila Hold, ob njej pa tipična ilovnata panonska hiša Petra Dajnka