Gostilna Murko

sladko pomlajanje mežerlov v stoletni gostilni

Francetova 24, Slovenj Gradec
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izlet in doživetje
Meso in še kaj
Vinko Murko Hajtnik
Chef

Pomlajena stoletnica

Če že dolgo niste bili pri Murku, vam bo všeč, ker se ni veliko spremenilo, a še bolj, ker se je! Prtički so še vedno zviti kot se spodobi na robu majhnega mesta, kjer beli saten jedci zložijo na rob mize, s pisanim papirjem pa z ustnic brišejo spomin na koroške koline. Med mizami sicer ni več lesenih pregrad z rožami, ki so bile včasih v vsaki slovenski dnevni sobi, a na stenah so še lesene obloge, ki so bile včasih v vsaki slovenski gostilni. Tudi Lionsi so, seveda, tam, tako kot velika družba v posebni sobi, otroški smeh med nabranimi zavesami in glasni domačini na pokriti terasi. Vse je torej na mestu in tako kot v pravi ter stari slovenski domači gostilni, ki je prej proslavila stoletnico, kot pa se je njena konkurenca sploh rodila. Vseeno pa se je tudi veliko spremenilo. Murko si, namreč, več upa!

Čeprav je bil nasmeh stoletje znak Murkove domačne gostoljubnosti, se v tej furmanski gostilni ne šalijo, ko ti za začetek ponudijo francoski šampanjec, za konec pa domači gin, saj ti tudi k mežerlom ne ponudijo več le krompirjeve solate, temveč še krompirjev štrukelj, a tudi ta, seveda, iz ledvičk. Zato se tudi njegovi stari gostje ne šalijo, da so odojka pač zamenjali s stejki, temveč so veseli zato, ker se tudi njihove vrste pomlajajo ob sladkanju Murkove pete generacije. Točno, čeprav je Murko še z začetka prejšnjega stoletja, je še vedno domača, tradicionalna in družinska gostilna, toda iz novega tisočletja.


Fotozgodba

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Čeprav je gostilna že več kot 100 let sigurna izbira, ko mora biti dovolj in domače, ne pa predaleč in predrago, zdaj ni več sigurno, da boste Murka obiskali le zaradi tega. Seveda imajo še vedno ta pravo domače kosilo in mežerli so še vedno s krompirjevo solato, toda odkar se je četrta Murkova generacija specializirala za posebne stejke, peta pa za posebne sladice in posebni gin, Murko ni več le vikend gostilna z velikim parkiriščem, temveč stoletna gostilna, ki se je pomladila, v zadovoljstvo starih in novih gostov.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

30 €

Vinska spremljava

15 €


Vinski list

sommelier Anže Pešl
30 vinskih etiket


Prostor

Murko ima vse – skrbne pogrinjke, lepe prtičke, veliko pribora, vinske vitrine, sladko razstavo, elegantne uniforme, veliko parkirišče, pokrito leseno teraso, tri jedilnice, ginarnico, teniška igrišča, sosede – in vse to za vse – priložnosti, hitre, počasne, praznične, poslovne, mlade in stare. Kajti vse to je potrebno, da gostje s teboj preživijo več kot sto let!


Posebnosti

Ginarnica: domači AP gin