Gostilna Pri Hrvatu

pomladitev stare gostilne in njenih postrvi

Chef:Denis Slamar

Denis Slamar
Chef

Sredi Srednje vasi

Sredi Srednje vasi je vaška gostilna, ki se ji reče od vekomaj Pri Hrvatu. Stara, domača, podeželska gostilna, ki je glavna na vasi. To se vidi po novih časih, ki tudi od stoletnih gostiln zahtevajo, da se prenovijo, a ne le zunaj z novimi opaži in znotraj z novimi mizami in stoli, temveč na jedilnem listu z novo ponudbo, v jedilnici pa z novo energijo in novimi gosti. Kajti, ni več dovolj, da je gostilna stara, da se hišne jedi prenašajo med generacijami, in da ima parkirišče dovolj prostora za avtobuse.

Pri Hrvatu v Srednji vasi je dokaz, da se lahko tudi domača gostilna pomladi – na primer, s peteršiljevo majonezo, sezamovimi hrustki in citrusno omako na hladno dimljeni postrvi, s solat(k)o iz zelene in jabolka, hrenovo kremo in medeno redukcijo pod tankimi rezinami govejega jezika, ali z ravioli z rdečo postrvjo v krepki ribji juhi z limonovim oljem -, a le, če še naprej ohranja slavo štrukljev z bohinjsko skuto in Hrvatove postrvi v vinu.

Tujci so veseli, ker je vse (z oznako) Bohinjsko, naši, ker je vse Hrvatovo, domačini, ker imajo štamtiš, turisti so v Srednji vasi na izletu, izletniki pa so Pri Hrvatu domači.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Če bi bil Hrvat le vaška gostilna in bi bil vedno zaseden le štamtiš, potem bi Bohinjci pri Hrvatu popili le sadjevec v starem paviljonu. Ker pa je Pri Hrvatu bila in je še vedno vaška gostilna polna turistov iz vsega sveta, je bil že čas, da ti spoznajo slovensko kulinariko tudi iz tega tisočletja! Kjer je bila nekoč postrv le pijana, je zdaj, kjer se prepletata preteklost in sedanjost, v žametni masleni omaki, zeliščno pokapljani, s kapljami aromatično obarvane majoneze in z ličili iz kreše. In kjer je pražen krompir še vedno kot nekoč, je zdaj krona odrezana debelejše od kotleta in popečena hitreje od pečenke, zato zelje ni zimsko-kislo, ampak že mlado-sladko, omaka pa ne le iz pekača, temveč iz omačnice.


Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

37 €

4 hodi

46 €


Vinski list

Hrvatov ”skrbno izbran nabor slovenskih vin”, ki sega od ”nežnih belih do bogatih rdečih” in zajema vse tri vinorodne dežele in večino njenih devetih okolišev, z zemljevidom in obiskom vinske kleti vred, obsega kar 150+ etiket, tedenski izbor vin za pokušino pa kar celo stran vinske karte. S takšno vinsko karto k Hrvatu ne vabijo le kosila in le izletnike, temveč postaja prenova kulinarične ponudbe smiselna tudi večerno in več-hodno.


Prostor

Hrvat se je pomladil in posodobil. Če ne bi bila še vedno cela Srednja vas polna ”njegovih” avtomobilov, ga ne bi več našli. Gostilna je dobila bistrojske mize in restavracijske stole, pogrinjki so fini, a prtički so še iz papirja, med mizami so žive pregrade, a na mizah so plastične vrtnice, fasada je dobila novi les in izgubila staro tablo, mize ob cesti nimajo več nadstreška, on pa ne rož, a zato je več svetlobe in lepše se sedi. Le paviljon čez cesto je še star in za domačine. Ker Pri Hrvatu niso prenovili le arhitekture zgradbe, temveč tudi jedi, je tradicija stara, vse drugo pa je novo.


Posebnosti

prenočišča