Gostilna pri Mari
beneška bacara na vhodu Pirana
Marko Mencinger
-
Dantejeva ulica 17, Piran, Slovenija
-
torek - petek 18.00 - 23.00
-
sobota - nedelja 12.00 - 16.00 & 18.00 - 22.00
-
ponedeljek zaprto
-
+386 (0)5 673 4735
-
+386 (0)41 616 488
-
www.primari-piran.com
-
primari.piran@gmail.com
Kjer vsi cmokajo
Dve vrsti gostiln obstajata. Prve so zato, da lahko gremo nekaj pojest in popit. V druge pa gremo na obisk! Prve imajo eksotična imena, druge pa krstna. V prvih nikogar ne poznamo, v drugih pa vse. Prve so lastniške, druge pa družinske. Prvim smo nezvesti, v drugih pa smo stalni gostje. Da najdemo prve, potrebujemo kulinarične vodiče. Da najdemo druge, pa le nos. Sicer pa že nad vrati znano piše. V Franciji Chez, v Italiji Da in v Sloveniji Pri. Pri Mari, torej. In pri Tomažu. Pa sin, Marko, je glavni v kuhinji.
Tukaj ne smeš biti pikolovski. Pa kaj, če je plaža čez cesto, če so turisti, ki niso rezervirali, dolgih nosov pred vrati, če je ostal le še tiramisu, če se jedi berejo kot drugod … Marinirane sardele, piranska ribiška juha, domači njoki z rukolo in pršutom, rižota s škampovimi repki v žafranu, pikantne testenine s kalamari, rezanci s tartufi, ribji file z jurčki, file sveže tune na rukoli, orada z zelišči v lastnem soku, file morskega psa v omaki s polento …, po predhodnem naročilu pa še hobotnica pod peko z zelenjavo, divji brancin pečen v soli, živi jastog po želji, ostrige in dondoli … Pri Mari je bistveno to, da je v njej toliko glasov, ki cmokajo, se smejijo, grulijo in žvrgolijo, ob hrani, vinu in v družbi, za kosilo, ki se ne zmeni, da je vrt v prehodu pod poslikano steno vaškega slikarja, in za večerjo, ki ji ni mar, da se promenada, glasba, sveče, gneča, mandrač in ”lajf” začnejo nekaj sto metrov naprej.
To ni gostilna, v katero boste šli zaradi kreativnosti. To je le gostilna za vsak dan! Zato se v njej počutimo domače in se vanjo vedno znova vračamo. Gostilna, v kateri se čas ustavi, gostilna, ki je dokaz, da je beseda gostoljubje nastala iz besede gostilna.
Rad Dobrojem priporoča
Včasih je bilo vse drugače, danes pa je drugod drugače, pri Mari pa je še vedno enako – pristno in iskreno. Sprostite se in ne pozabite naročiti tudi fritto misto.
Vinski list
40 (primorskih) etiket, med njimi je veliko dobrih in cenovno ugodnih (majhen pribitek na ceno!); hišni vinar je Valter Grbec iz Kort; za vina skrbi gospodar Tomaž Mencinger
Prostor
domačna ribiška krčma okrog polnega šanka in ozek vrtni prehod
Posebnosti
plaža je čez cesto