Gostilna pri Mari

beneška bacara na vhodu Pirana

Dantejeva ulica 17, Piran, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Morje in reke
Marko Mencinger
Chef

Kjer vsi cmokajo

Dve vrsti gostiln obstajata. Prve so zato, da lahko gremo nekaj pojest in popit. V druge pa gremo na obisk! Prve imajo eksotična imena, druge pa krstna. V prvih nikogar ne poznamo, v drugih pa vse. Prve so lastniške, druge pa družinske. Prvim smo nezvesti, v drugih pa smo stalni gostje. Da najdemo prve, potrebujemo kulinarične vodiče. Da najdemo druge, pa le nos. Sicer pa že nad vrati znano piše. V Franciji Chez, v Italiji Da in v Sloveniji Pri. Pri Mari, torej. In pri Tomažu. Pa sin, Marko, je glavni v kuhinji.

Tukaj ne smeš biti pikolovski. Pa kaj, če je plaža čez cesto, če so turisti, ki niso rezervirali, dolgih nosov pred vrati, če je ostal le še tiramisu, če se jedi berejo kot drugod … Marinirane sardele, piranska ribiška juha, domači njoki z rukolo in pršutom, rižota s škampovimi repki v žafranu, pikantne testenine s kalamari, rezanci s tartufi, ribji file z jurčki, file sveže tune na rukoli, orada z zelišči v lastnem soku, file morskega psa v omaki s polento …, po predhodnem naročilu pa še hobotnica pod peko z zelenjavo, divji brancin pečen v soli, živi jastog po želji, ostrige in dondoli … Pri Mari je bistveno to, da je v njej toliko glasov, ki cmokajo, se smejijo, grulijo in žvrgolijo, ob hrani, vinu in v družbi, za kosilo, ki se ne zmeni, da je vrt v prehodu pod poslikano steno vaškega slikarja, in za večerjo, ki ji ni mar, da se promenada, glasba, sveče, gneča, mandrač in ”lajf” začnejo nekaj sto metrov naprej.

To ni gostilna, v katero boste šli zaradi kreativnosti. To je le gostilna za vsak dan! Zato se v njej počutimo domače in se vanjo vedno znova vračamo. Gostilna, v kateri se čas ustavi, gostilna, ki je dokaz, da je beseda gostoljubje nastala iz besede gostilna.


Fotozgodba

Obisk 2018


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Včasih je bilo vse drugače, danes pa je drugod drugače, pri Mari pa je še vedno enako – pristno in iskreno. Sprostite se in ne pozabite naročiti tudi fritto misto.


Vinski list

40 (primorskih) etiket, med njimi je veliko dobrih in cenovno ugodnih (majhen pribitek na ceno!); hišni vinar je Valter Grbec iz Kort; za vina skrbi gospodar Tomaž Mencinger


Prostor

domačna ribiška krčma okrog polnega šanka in ozek vrtni prehod


Posebnosti

plaža je čez cesto