Gostilna Ribič

morske jedi s sladkovodno in mesno konkurenco

Chef: Miha Petek

Miha Petek
Chef

Na terasi ptujskega morja

Ptujski Ribič je najbolj znana štajerska ribja gostilna! To pa v deželi, v kateri ima v vsaki celinski gostilni prav morski oddelek jedilnega lista največja ušesa, nekaj pomeni. Tako kot pomeni, da je Ribič prav s Ptuja, saj bi bilo res škoda, če bi bilo Ptujsko morje zaman največje slovensko jezero. Zato na terasi ob Dravi, do katere z desnega brega najde brv iz toplic, po levem pa se tja pride skozi ulice najstarejšega slovenskega mesta, bolj kot po lignjih in giricah diši po žličnikih iz trskinega bakalarja s kremo peteršiljeve korenine, fileju jesetra z njoki in lisičkami, brancinu s črno rižoto in žafranovo omako, jastogovih repih in tartufovem pireju in, seveda, divjih ribah iz pečice. Ker pa na Štajerskem lokal-patriotizem veliko pomeni, je ribič tudi mesar, ki pa ptujskega piščanca pripravi vseeno po svoje – tako da piščančje krače ocvre, prsa napolni, jetrca pa opraži z ajdovo kašo.

Ko po Ribičevi terasi valovijo zvoki dalmatinskih klap, turistom ni potrebno žalovati, da je že konec dopusta, saj se na poti domov lahko še zadnjič dobro in morsko najejo. Ko pod teraso ptujski ribiči zaman namakajo trnke v cvetočo Dravo, Ribič ob Ptujskem morju krmari med morskimi jedmi in piščanci, med prilagodljivostjo in trendi, med ambicijami in chefi. Nova ekipa je ambiciozna in izkušena, krožniki so sodobni, morje pa je dobilo še več mesne konkurence (gosja jetra z belim zeljem, bezgom in borovničevo omako). A večino tako zanima tisto na koncu. Brez skrbi, čokoladni fondant je še vedno, le da so se mu pridružile tudi gratinirane skutine palačinke.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Avto pustite na desnem bregu in pojdite peš čez brv. Na terasi je lepše kot pod oboki. Nova ekipa zna dovolj, da ste lahko zahtevni in neklasični.


Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

32 €


Vinski list

vinski svetovalec Mirko Vidovič, 80 število vinskih etiket


Prostor

prostorna dravska terasa in sklonjeno pod oboki


Posebnosti

znak Gostilna Slovenija