Gostilna Skaručna

svadbena pojedina za vsak dan

Skaručna 20, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Izlet in doživetje
Meso in še kaj
Zelenjava je zdrava
Vino in hrana
Slavko Žagar
Chef

V Skaručni se je in pije

V Skaručni se ne naroča. V Skaručni se je! Ker v Skaručni je vsak dan tako kot na ohceti enkrat v življenju. Skaručna je prototip slovenske vaške gostilne! Zato, ker streže hrano, ki jo imamo Slovenci radi! Zato, ker je v njej gostoljubje na prvem mestu! Zato, ker v Skaručno prideš trezen, iz nje pa greš pijan. A zakaj je potem Skaručna le ena in edina?! Ravno zato – ker takšnih več ne delajo. Kajti zgolj Skaručni je uspelo povezati nemogoče. Le v Skaručni veliki jedci postanejo dobrojedci, dobrojedci pa velikojedci.

Najprej prinesejo na mizo vse hladno. Točno, zato so mize v Skaručni velike. Goveji jezik s česnom v olivnem olju, s kozjim in ovčjim sirom, žolca z domačim bučnim oljem, čebulo in jajcem, mesna pašteta iz race, goske in junečih jeter, doma vloženi pekoči šparglji, kuhana prepeličja jajca, skuta z zelišči in ”žlehtni” liptaver.

Potem prinesejo vse juhe. Goveja, košutina, špinačna, ”zaporniška” (prežganka), paradižnikova in odvisno od letnega časa še kakšna.

Nekje na sredini je najprej koruznjača iz peči na vrtu, za njo pa, obvezno za Skaručno, doma dimljena zlatovščica. Takšne pod brajdo divjega fižola še niste jedli!

Glavno začnejo mlada goveja jetra, zatem je odojkovo stegno in nato še telečja pljučna. Ali pa telečja krača in po njej goveji hrbet. Ali pa vse to in še šara (rumena koleraba), ki se po vsem tem mesu v Skaručni sliši bolj kot zelenjavna šala.

Nosijo in točijo, skratka, dokler ne moreš več. Potem pa te povabijo k šanku. In tam se vse spet začne.


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Najbolj pomembno vprašanje v Skaručni se glasi: ”Imate čas?” Ne pojdite, torej, tja, če ga nimate. Pa ne zato, ker bi bili počasni. Zato, ker bi toliko zamudili!


Vinski list

Skaručna nima vinske karte in someljejskih diplom, pa vseeno ponuja vrhunsko vinsko doživetje. Izbor vinarjev s hišnimi polnitvami je, namreč, avtorski, tako kot so tudi njihova vina (Stegovec, La Castellada, Radikon, Dario Prinčič, Joško Renčel, Čotar …).


Prostor

Prava stara gostilna, polna spominov, z vrtom vred.


Posebnosti

vse je zelo drugače