Gostilna Vernik
pri nadevanem zajcu dobre gospodinje
- sreda - sobota 11.00 - 20.00
- nedelja 11.00 - 17.00
- ponedeljek - torek zaprto
- T: +386 2 668 8626
- E: info@vernik.si
- www.vernik.si
Manica Grbić
Mrenke in zajci
Zraven je kapelica, ob njej mogočni lipi, za hišo sta dvorišče in vrt, pod napuščem je bakreni zvon, skozi vrata pa je najprej šank, ker tukaj smo na vasi, pa čeprav se iz Ruš kadi in Mariborčani niso gostje, temveč domači. Zato smo sem prišli, ker smo lačni, domači zajec pa je specialiteta že 40 let, ker so mrenke tako Vernikove, dušeni jelen tako Šauperlov, grmada tako sočna in mi tako dragi gostje, da je na desnem bregu Drave Vernik gostilna, na katero se lahko vedno zaneseš.
Stene so svetlejše, mize večje, stoli mehkejši, pogrinjki lepši, krožniki oblikovalski, a zaradi vsega tega je počutje še bolj domačno. Vernik je namreč gostilna, v kateri je vsak dan nedelja. A ne tista, kjer so avtobusi pred vrati, temveč nedelja, ki smo jo izbrali, ker je gospodar ob šanku, natakar v zlikanem predpasniku, miza rezervirana, čeber na sredi jedilnice poln buteljk, mi, lačni in stalni, pa se naokrog s poštirkanimi prtički na kolenih in priborom za dolgi obed v rokah počutimo posebno in pomembno. Vernik je domačen na gosposki način!
Domača jetrna pašteta na domačem belem kruhu z bučnimi semeni ni modna kaprica, temveč gostoljubna dobrodošlica. Črna redkev z bučnim oljem in pohorska bunka z okisanim zeljem nista gostilniški narezek, temveč Vernikova sezonska posebnost. Goveja juha iz lokalne govedine nima le globine, temveč tudi domač nedeljski okus, ki pozdravi vse sodobne tegobe. Esihflajš ni štajerska spakedranščina, temveč sočna kuhana ekološka govedina zmešana s čebulo in regratom. Nihče se, torej, ne čudi, ker na koncu apfelštrudel ni le z jabolki, temveč tudi s skuto. Vernik ni le preprosta, domača, družinska, tradicionalna, vaška gostilna, temveč Gostilna Slovenija s štajerskim naglasom.
Rad Dobrojem priporoča

V Bezeni, ki je znana že od 1184, so na tem mestu že takrat plesali in proslavljali, Vernikova gostilna pa je Šauperlova že od 1967. Le nekaj manj let ima zajec, ki je nadevan s skrivnostmi dobre gospodinje. To je dolga tradicija, v kateri se je nabralo toliko ‘poslovnih partnerjev’ (tri kmetije, dve kmetijski zadrugi, dve lovski društvi, čebelarstvo, ribogojnica, oljarna in vrtnarstvo), da so Vernikove sestavine vedno sveže in lokalne, domačih izdelkov pa je že za celo trgovino. Samo kremšnite so le ob posebnih priložnostih. Vse to so dobri razlogi, da nova generacija tradicionalne hišne recepte in jedi ohranja tako, da jih pomlajuje, generacije Vernikovih in Šauperlovih gostov pa, da lepe prtičke razderejo iz radovednosti, ne pa le zaradi lignjev.
Vinski list
Na sredini jedilnice je velik hladilni čeber z buteljkami, ki so na kozarec. Na mizah so pecljati kozarci, ki vabijo k naročilu vinske spremljave. Takoj je na mizi aromatizirana voda z rožmarinom in limono. Ob jedeh so sortni predlogi vinske spremljave; na koncu jedilnega lista gre zahvala 15 vinarjem, ki ’s svojimi pridelki naše jedi povežejo v celoto’. Na vinski karti je 30+ etiket štajerskih vinarjev. Vinska svetovalca sta Uroš Grbić in Jure Šauperl.
Prostor
Niso nove le temne mize z rjavimi pregrinjali in okrasti stoli z mehkimi nasloni, kar v Verniku nove generacije najbolj izstopi, je belo. Ko se domača in tradicionalna gostilna, še posebej, če je Gostilna Slovenija, opremi s tako finimi prtički, je njeno sporočilo jasno kot beli dan. Dobro kosilo se začne za lepo pogrnjeno mizo!
Posebnosti
Gostilna Slovenija