Gostilna Vovko
pristna dolenjska kuhinja in pristen dolenjski žar
- ponedeljek - sobota 12.00 - 22.00
- nedelja in prazniki zaprto
- T: +386 (0)7 308 5603
- E: rok.vovko1@gmail.com
- www.gostilna-vovko.si
Manca Vovko
Dolenjska kuhinja na žaru
Vsaka – prava! – slovenska gostilna bi morala imeti obvezen obred, da gosta pred naročilom popelje najprej na izlet. Na lasten zelenjavni vrt, seveda! A tudi potem bi bili Vovkovi izjema, ker oni te popeljejo še v vinograd, pred sladico pa v sadovnjak.
Kaj je slovenska kuhinja? Kaj so slovenske jedi? Kaj je slovensko? Če pa smo v minulih stoletjih imeli toliko gospodarjev, toliko držav, toliko vplivov. Nekaj smo dali mi njim, nekaj pa oni nam. In tako se je slovenska kuhinja ves čas spreminjala in dopolnjevala. Zato je del slovenske kuhinje že dolgo tudi – žar! Če smo kaj vzeli s seboj iz bivše države, je to prav roštilj. Slovenski žar, torej!
Zato je Vovko mojster za slovenski ”roštilj”! Ve celo, kako je ime oglarju in ima dolgi spisek dolenjskih dobaviteljev, ki skrbijo, da je v narezku najboljša špehovka, da je v krompirjevi juhi tudi raviol krvavice, da v omaki žlinkrofov plavajo potočni raki in da je na roštilju ob pleskavici iz mlade junetine s kajmakom tudi bržola, ne pa ribeye.
Rad Dobrojem priporoča
Vovko ne preseneča. Vovko ne odkriva. Vovko ne eksperimentira. Vovko le kuha in peče, kar imamo vsi radi. In to po dolenjsko ter kot malo kdo. Zato, ker ima dobavitelje, sestavine, vrt, vinograd, kokošnjak, vaško idilo in družino.
Jedilni list
4 hodi
30 €
5 hodov
35 €
6 hodov
40 €
7 hodov
45 €
Vinski list
sommelier: Rok Vovko
število vinskih etiket: 220
Prostor
v verandi je za na hitro, v jedilnici diši po roštilju, pod velbanim stropom pa so beli prti, mize iz grajskega parketa in podboji iz mestnega obzidja
Posebnosti
Michelin Plate
prenočišče