Gostilna Vovko

pristna dolenjska kuhinja in pristen dolenjski žar

Chef: Manca Vovko

Manca Vovko
Chef

Dolenjska kuhinja na žaru

Vsaka – prava! – slovenska gostilna bi morala imeti obvezen obred, da gosta pred naročilom popelje najprej na izlet. Na lasten zelenjavni vrt, seveda! A tudi potem bi bili Vovkovi izjema, ker oni te popeljejo še v vinograd, pred sladico pa v sadovnjak.

Kaj je slovenska kuhinja? Kaj so slovenske jedi? Kaj je slovensko? Če pa smo v minulih stoletjih imeli toliko gospodarjev, toliko držav, toliko vplivov. Nekaj smo dali mi njim, nekaj pa oni nam. In tako se je slovenska kuhinja ves čas spreminjala in dopolnjevala. Zato je del slovenske kuhinje že dolgo tudi – žar! Če smo kaj vzeli s seboj iz bivše države, je to prav roštilj. Slovenski žar, torej!

Zato je Vovko mojster za slovenski ”roštilj”! Ve celo, kako je ime oglarju in ima dolgi spisek dolenjskih dobaviteljev, ki skrbijo, da je v narezku najboljša špehovka, da je v krompirjevi juhi tudi raviol krvavice, da v omaki žlinkrofov plavajo potočni raki in da je na roštilju ob pleskavici iz mlade junetine s kajmakom tudi bržola, ne pa ribeye.

Obisk 2016


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Vovko ne preseneča. Vovko ne odkriva. Vovko ne eksperimentira. Vovko le kuha in peče, kar imamo vsi radi. In to po dolenjsko ter kot malo kdo. Zato, ker ima dobavitelje, sestavine, vrt, vinograd, kokošnjak, vaško idilo in družino.


Jedilni list

Degustacijski meni

4 hodi

30 €

5 hodov

35 €

6 hodov

40 €

7 hodov

45 €


Vinski list

sommelier: Rok Vovko
število vinskih etiket: 220


Prostor

v verandi je za na hitro, v jedilnici diši po roštilju, pod velbanim stropom pa so beli prti, mize iz grajskega parketa in podboji iz mestnega obzidja


Posebnosti

Michelin Plate
prenočišče