Gostilnica Ruj

iskrene kraške jedi iz najboljših lokalnih sestavin na avtorski način

Dol pri Vogljah 16, Dol pri Vogljah, Slovenija
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Meso in še kaj
Sean Acquilin
Chef
  • Directions Dol pri Vogljah 16, Dol pri Vogljah, Slovenija
  • Clock četrtek - nedelja 12.00 - 22.00
  • Clock ponedeljek - sreda zaprto
  • Phone +386 (0)5 734 1720

Sodobna kraška kuhinja

Kaj pustiti za drugič, to je vprašanje v Ruju! Sredi Krasa smo, Italija je nekaj metrov stran, Peter Patajac pa kuha (kot) doma. Ruj je nagrada lepega izleta!

Ponavadi gremo v gostilno na kosilo. Ali na večerjo. Ponavadi gremo, torej, za uro, dve, največ tri. Zato boste imeli v Ruju problem. Ker Ruj nima sob. Prespati pa bo treba! Ker v Ruja ne boste šli za tri ure, ampak za tri dni. Ker boste hoteli poskusiti čisto vse! In to se, žal, ne da v enem dnevu. Mi smo se zelo trudili, pa nam je ostalo vsaj še za nekaj obiskov. Pa ji pravijo – gostilnica!

Klobasa je iz zajčka, kar je zraven, je z domačega vrta in hišne ozimnice, marmelada je iz kakijev in to dimljenih, balzamična omaka, dolgo in potrpežljivo kuhana, sladko-kisla, pa iz domačih jabolk, ki so tako sočna, da Patajčev ”balsamico” pri svojem ustvarjanju uporabljajo tudi drugi slovenski chefi. Vildana in Peter Patajac se vešče in kreativno poigravata z naravo in njenimi plodovi iz okolice. Kraška skuta, kopunova pašteta, ribe iz domače konzerve, doma pripravljene polnjene testenine, divjačina iz kraških gozdov, jagenjček z Vremščice in stotnija kopunov letno iz lastne vzreje!

Ob starem šanku je še miza za domačine, v medprostoru je razstava vin, ki jih še niste pili, in ozimnice, ki jo boste odnesli domov, v jedilnici pa je tako malo miz, da ni čudnega, da se gospodar z vsakim gostom temeljito pogovori.

Rujeve jedi so tradicionalne, toda hkrati zelo drugačne. Rujeve jedi so preproste, toda zato nič manj vrhunske in visoke. Rujeve jedi so svetovljanske, toda sestavine v njih niso utrujene od potovanj. Vse je sezonsko, vse je izbrano, vse je od tukaj. Vse, torej, diši, in po vsaki novi jedi komaj čakaš naslednjo.


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Kraška kuhinja iz najboljših lokalnih sestavin, v družbi najboljših kraških vin, z obiljem originalnosti in s pravo mero sodobne kuharske spretnosti.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

45 €

6 hodov

56 €


Vinski list

sommelier: Peter Patajac
število vinskih etiket: 45
hišni vinarji: Štemberger, Renčel, Cigoj


Prostor

kot v stari dobri kmečki gostilni


Posebnosti

Michelin Bib Gourmand
kopuni, marmelade, jabolčna redukcija