Gostišče Tolc

Grohar na krožniku slovenske domače gostilne 2.0

Spodnja Sorica 8, Spodnja Sorica
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Kmetije in domačije
Meso in še kaj
Zelenjava je zdrava
Topla postelja
Primož Pintar
Chef

Grohar na krožniku

Goveja juha te impresionira, a sploh še nisi poskusil zelenjavne. Žlikrofi so doma čez hrib in krapi čez planino, a na ene in druge moraš v Sorico. Mohant je dosti bolj znan, a soriški s’r gre med junaki od ust do ust. Dnevna kosila se začnejo šele popoldan, za domače jedi pa je potrebno izbrati število hodov. V Tolcu niti hribovski domačini niso za šankom, temveč v bogato založeni vinski kleti, domačega tepkovca pa ne naročajo ob pivu, temveč ob sladkih orehovih štrukljih v vinski omaki.

To je Slovenija, ki je gastronomska regija, toda brez letnice in ne le evropska! Zato, ker je v tako majhni deželi toliko lepot, da se ob njih vedno znova najdejo junaki, ki nam jih želijo ohraniti. Tako, da pred svojimi ekološkimi kmetijami nimajo avtobusnega parkirišča in pred svojimi domačimi kosili ne dolgih vrst.

Tolc je tako lepo kulinarično presenečenje, ker je v najlepši slovenski vasi – kot vam bodo zatrdili domačini in kot jo je slikal njen najbolj znani sin, impresionist Ivan Grohar – takšna ”impresionistična” restavracija, da vtis o domačih kosilih vara, Tolc in Primož Pintar pa impresionirata. Gre, namreč, za to, da v takšni lepi vasi in na tako ekološki kmetiji, seveda, pričakuješ dobro domače kosilo. In ga tudi dobiš; le da čisto drugače kot si pričakoval. Tolc, ki je Grohar na krožniku, je domača gostilna 2.0!


Fotozgodba

Obisk 2021


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Restavracija je takšna, da bi jo vsako mesto takoj posvojilo. A potem to ne bi bil sodoben soriški impresionizem! Tolčeve-Pintarjeve impresije na krožniku bi v mestu sicer pustile vtis, a bi ostale brez (prave) vsebine, saj ne bi imele domačega hleva, ekološke kmetije, Sorice, sosednje lovske družine. Tukaj pa, kjer tega ne pričakujemo, je impresija toliko močnejša, čeprav te jedi sploh ne potrebujejo vtisa, saj imajo toliko vsebine.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi

35 €

5 hodov

53 €

7 hodov

70 €


Vinski list

Za aperitiv gorenjske žganice (tepkovec), a tudi penine in šampanjci; potem pa bogat izbor vinske karte, ki  bi je bil vesel marsikateri naš vinski svetovalec: 120+ etiket, vse slovenske vinske dežele in vina sveta, Francija, Italijan, Španija; vsi potrebni podatki, magnumi, vina na kozarec.


Prostor

Bistro za domačine in domačno-moderna restavracija s kaminom, umetniškimi slikami in vinsko kletjo za izletnike in dopustnike.


Posebnosti

ekološki certifikat, mednarodni trajnostni znak Green Key, Zeleni ključ
vinska klet; sobe
znak Slovenia Green Cuisine