Gostišče Tolc

Grohar na krožniku slovenske kmečke gostilne 2.0

Chef:Primož Pintar

Primož Pintar
Chef

Tolc bi še Groharja impresioniral

Goveja juha te impresionira, a sploh še nisi poskusil zelenjavne. Žlikrofi so doma čez hrib in krapi čez planino, a na ene in druge moraš v Sorico. Mohant je dosti bolj znan, a soriški s’r gre med junaki od ust do ust. Dnevna kosila so za radovedne, za domače jedi pa je potrebno izbrati število hodov. V Tolcu niti hribovski domačini niso za šankom, temveč v bogato založeni vinski kleti, domačega tepkovca pa ne naročajo ob pivu, temveč ob sladkih orehovih štrukljih v vinski omaki.

To je Slovenija, ki je gastronomska regija, toda brez letnice in ne le evropska! Zato, ker je v tako majhni deželi toliko lepot, da se ob njih vedno znova najdejo junaki, ki nam jih želijo ohraniti. Tako, da pred svojimi ekološkimi kmetijami nimajo avtobusnega parkirišča in pred svojimi domačimi kosili ne dolgih vrst.

Tolc v najlepši slovenski vasi – kot vam bodo zatrdili domačini in kot jo je slikal njen najbolj znani sin, impresionist Ivan Grohar – tako kulinarično preseneti, da spremeni še mit o domačih gostilnah, ki se naj ne bi spreminjale. Gre, namreč, za to, da na takšnih planinskih obronkih in na tako ekološki kmetiji, seveda, pričakuješ dobro domače kosilo. Ki ga tudi dobiš. Le da čisto drugače, kot si pričakoval! Tolc, ki bi še Groharja impresioniral, je Gostilna Slovenija 2.0!

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Jedilnica je takšna, da bi jo vsako mesto takoj posvojilo. A potem to ne bi bil sodoben soriški impresionizem! Tolčeve-Pintarjeve impresije na krožniku bi v mestu sicer pustile vtis, a bi ostale brez (prave) vsebine, saj ne bi imele domačega hleva, ekološke kmetije, Sorice, sosednje lovske družine. Tukaj pa, kjer tega ne pričakujemo, je impresija toliko močnejša, čeprav te jedi sploh ne potrebujejo vtisa, saj imajo toliko vsebine. Posnemajte tujce, ki si Tolca vzamejo za izhodišče odkrivanja celotne Slovenije!


Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

37 €

5 hodov

55 €

7 hodov

75 €


Vinski list

Za aperitiv gorenjske žganice (tepkovec), a tudi penine in šampanjci; potem pa bogat izbor vinske karte, ki  bi je bil vesel marsikateri naš vinski svetovalec: 120+ etiket, vse slovenske vinske dežele in vina sveta, Francija, Italijan, Španija; vsi potrebni podatki, magnumi, vina na kozarec. Somelje Iris Jensterle.


Prostor

Za izlet in dopust je kot v gostilni, za degustiranje je ob kaminu kot na sliki, za vinske pogovore je kot v vinski kleti, za lepo vreme pa je na terasi kot v najlepši slovenski vasi.


Posebnosti

ekološki certifikat, mednarodni trajnostni znak Green Key, Zeleni ključ
vinska klet; sobe
Gostilna Slovenija
znak Slovenia Green Cuisine