Grad Štanjel Restaurant

Komelova poroka kraške pršutarne in prenovljenega Štanjela

Chef: Simo Komel

Simo Komel
Chef

Če je tipičen kraški pršut dve leti na burji, je Komelov vsaj tri. Tako, resno in dodelano, se loteva tudi svojih jedi, s katerimi je jota-gostilno spremenil v kraško stalnico, ki lokalni kulinariki dodaja urbani pečat.


Komel na oživljenem Štanjelu

Greš na Štanjel, prideš pa v Kobjeglavo. To pa zato, ker je Kobjeglava šla na Štanjel.

Lepo se je poročiti na Štanjelu, toda, ker se Štanjel tako prebuja, ker se grad tako prenavlja, ker je gostilna tako ambiciozna, ker je družina tako pridna, ker je dvorišče tako peščeno, ker so vina, pršuti, salame, siri, nasploh vse sestavine, tako kraške, ker so pogrinjki tako fini, ker so jedi tako preproste, toda elegantne, ker je tukaj vedno poroka, vedno koncert, vedno izlet, vedno ogled in vedno razgled, ker še vedno zvrnejo najprej oljke na mizo, ker te naučijo pršute ločevati po rojstnih dnevih, ker ti degustacijo presekajo z brinom, ker tukaj neveste sicer doživijo najlepši dan življenja, sprehajalci najboljšo rižoto kraškega izleta in obiskovalci Štanjela najdaljšo noč ne-več-spečega mesta, se ti res ni potrebno še enkrat poročiti, da ponovno prideš.

Ko za občudovanje tac, ki so se sušile na najboljši burji na svetu, ni bila dovolj več le jota, je prišel Simo Komel v Kobjeglavo rešit vsaj gostilno propadlega kraljestva pršuta. Fino je pogrnil pod murvo in elegantno zvrnil oljke na mizo, a nato dovolj hitro ugotovil, da imajo njegovi gostje od parmezanovih grizik, čeprav so z bučnicami, vseeno raje pršut, čeprav se ovija okrog njih. Zato je novo zgodbo v nekdanji pršutarni zgradil na – star(an)ih pršutih.

Ko so ga nato zaradi uspeha v Kobjeglavi na pomoč poklicali s Štanjela, češ da so obiskovalci gradu, ki se je končno začel prenavljati, lačni in žejni, je zato že imel izkušnje. Gostom ni le hitro in bistro nekaj skuhal, temveč je na Štanjel preselil kar celo Kobjeglavo in ji dodal ”le” – grajski ambient. Na najboljši kraški burji tako še zorijo najboljši pršuti, na najlepšem grajskem hribu pa je že spet oživel Štanjel!

Obisk 2020


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Odločitev Komelovih, ki vam kuhajo, strežejo, sušijo pršute, vlagajo oljke, svetujejo kraška vina in organizirajo poroko, o selitvi ni bila lahka, saj je bilo vse to že tam, kjer kraška burja najlepše boža pršute. A zdaj je še Grad in na njem oživljajo še Štanjel. Zato tudi vaša odločitev ne bo lahka. Za videt in okusit bo toliko, da vsega ne boste zmogli naenkrat. Priti boste morali spet!


Jedilni list

Degustacijski meni v času kosila

3 hodi

35 €

4 hodi

45 €

5 hodov

50 €

Degustacijaki meni v času večerje

4 hodi

48 €

6 hodov

64 €

8 hodov

80 €


Vinski list

sommelier Tine Žbogar, 200 vinskih etiket
hišni vinarji: Colja Vino, Vina Kobal, Posestvo Jazbec

Na gradu je tudi sodobno prenovljena vinoteka, ki ponuja najboljši kraški vinski izbor. V gostilni mladi vinski svetovalec suvereno predstavlja primorska vina, pri čemer se trudi predstavljati manj znane vinarje in njihova najboljša vina. Ker ima Štanjel blizu tako vipavske kot kraške vinarje, so gostje Štanjela obiskovalci njihovih kleti, in obratno, kdor se potepa med kletmi, zaradi dobre vinske zgodbe ve, kam naj gre še kaj dobrega pojest.


Prostor

Grajsko dvorišče je prizorišče romantičnih porok, nepozabnih koncertov in vrhunskih pogostitev. Sodobna vinoteka in poročna dvorana. Preprosta jedilnica s kraškim razgledom pod grajskimi oboki.


Posebnosti

Pršutarna Q-Komel
znak Slovenia Green Cuisine