Hiša Franko

Hiša Franko se primerja le s svetom

Chef:Ana Roš
    Staro selo 1, Staro selo, Slovenija

Ana Roš
Chef

Nobenih zapletenih tehnik, nobenih stranskih učinkov, nobenih dolgih pripovedk. Zgolj sestavine, zgolj tri, največ štiri, zgolj lokalno, sezonsko, odlično.


50 odtenkov rdeče

Ne, kuharji niso umetniki. Toda, da, tudi hrana je lahko umetnost. A ta umetnost se začne šele onstran prehranjevanja! Ko gostilna ni več le družabno zbirališče, ko njena ponudba ni več le jedilni spisek želja, ko te želje niso več le jedi, ko v kuhinji niso več le kuharji, ki izvršujejo le želje svojih gostov, ko v strežbi niso več le natakarji, ki te goste strežejo, ko ti gostje, ne nazadnje, niso več le gostje, in ko celo najboljša chefinja na svetu ni umetnica, zvezdnica, vplivnica, temveč – mama.

Njeni otroci so sicer že odrasli in so že del te vrhunske predstave, ki pa ni šov, temveč performans, in nima le 40 izvajalcev, ki dvakrat na dan sedejo skupaj k maminemu kosilu, nato pa na delovnem sestanku po njem v en glas odzdravijo: ”Hello, chef!” … V tem performansu kulinarične umetnosti, namreč, morate aktivno sodelovati tudi – Vi!

Za doživetje zato ni dovolj le lakota. Še manj le lakota po najboljšem, najbolj znanem in najdražjem kulinaričnem doživetju pri nas. Več ur mine kot bi pihnil. Občutek po jedi je – blažen. Nič te ni zabilo, nič ni obtičalo, nič ni bilo odveč in preveč. Zato je performans, ker te njegova dramaturgija ves čas drži, draži in te dela vedno bolj, ne manj, radovednega. Seveda si na koncu sit, toda, če nisi prišel le zaradi tega, tudi odšel ne boš le s tem. Tukaj ni govora o količini, te jedi niso miniaturne ali premajhne, pa ne zato, ker bi bile obilne ali velike, temveč zato, ker to enostavno ni pomembno. Vsaka jed je celota in vsaka ti da vse (od sebe). Po nobeni še nisi zadovoljèn, po vsaki pa si zadovóljen, pravzaprav srečen, ker nisi utrujen, naveličan, poln, napihnjen …, temveč še vedno lačno in radovedno – sodeluješ.

Nekako tako kot so lačno-radovedni vsi ”otroci”, ki se v Posočje iz vseh koncev sveta niso preselili le zaradi Anine slave, temveč zato, da skupaj z njo kuhajo in ustvarjajo umetnost, ki so ji tudi sami pomagali do – trozvezdja.

Ampak to ni tekmovanje! Pa čeprav se za najboljšimi vedno praši in o najboljših največ vedo vedno tisti, ki se sploh ne premaknejo iz/s svojega mesta, zato ni govora, da bi investirali v obisk vasi, ki se povrhu imenuje še (Staro) selo. Zaradi tega se o Ani Roš, ki je povsod, in nikjer ni tiho, še najmanj pa križem rok, veliko govori in malo ve.

To je le uživanje … Pozabite, da ste na kosilu ali večerji, da ste v gostilni, da bi se radi slikali z Ano Roš, da ste se za ta obisk dolgo odločali in varčevali, pozabite celo to, da radi jeste in pijete. Raje od vsega tega se aktivno vključite v performans 50 odtenkov rdeče, da bo vaš obisk praznik, pa četudi se morate zato najprej v mahu umiti, se nato na travniku odžejati z olupki, zatem pa za mizo nekaj ur zbrano poslušati, gledati, vonjati, gristi, požirati in pri tem delu uporabljati le žlico ali večkrat le roke. Sodelujte v umetnosti!

Preberite še

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Najboljše svetovne Hiše so takšne kot Hiša Franko, ker imajo takšne (najvišje) cilje, tako vrhunsko storitev, tako dovršeno izvedbo (jedi), takšno ekipno ustvarjalnost (v kuhinji), takšne lokalne sestavine, takšno gorsko kmetijo, tako prazne hladilnike in tako polne ozimnice, tako podpirajo lokalne kmetije in obrtnike, ter gostom nudijo takšno doživetje užitka! Zato, če želite spoznati (kulinarični) svet, okusite (najprej) lokalnost Hiše Franko.


Jedilni list

Degustacijski meni

50 Odtenkov Rdeče

325 €

Vinska spremljava

Classy

170 €

Funky

170 €

Juicy

120 €


Vinski list

400 vinskih etiket
Ena najboljših vinskih kleti in najboljše vinsko svetovanje v slovenskih restavracijah!
Osnova so slovenska vina. Usmerjenost: manjši vinarji, ki pridelajo do 10.000 steklenic na leto; ekološka in biodinamična pridelava.
Klet pod zemljo, naravna temperatura pod 15 stopinjami. Steklenice stojijo (ne ležijo), zaradi vlažnosti 55 do 60 %.

Prostor

elegantna steklena jedilnica na terasi, manjša jedilnica za posebne družbe in večja za hladnejše dni; terasa ob travniku za aperitiv, lounge ob trgovini za digestiv in izmenjavo vtisov


Posebnosti

3 Michelinove zvezdice
Michelin: naravi prijazna gostilna
Ana Roš, svetovna chefinja leta 2017
član JRE Jeunes Restaurateurs