Hiša Polonka

kultni Frankov roastbeef in Valterjeva frika

Gregorčičeva ulica 1, Kobarid, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Izlet in doživetje
Meso in še kaj
Vino in hrana
Topla postelja
Valter Kramar
Chef

O modrih in rožnatih Hišah

Polonka je tako priljubljena, ker je tako drugačna od Hiše Franko. Polonko si poželiš drugo jutro, ko se po obisku Hiše Franko zbudiš poln globokih vtisov in nepozabnih spominov. Polonka je priznanje, da smo vsi vsak dan lačni, a da bi bili vsi radi enkrat na mesec tudi radovedni. Ker pa vsi ne moremo niti enkrat na leto v Hišo Franko, smo veseli, ker gremo lahko vsak dan v Polonko. Ker v Polonko gremo zaradi Ane Roš, potem pa smo veseli, ker je v njej Valter Kramar. Saj gre tudi Ana zelo rada v Polonko – ker v njej ne kuha.

Pravzaprav je Hiša Polonka za to, da greš vsaj enkrat v življenju v Hišo Franko. Ker je Hiša Polonka za vsak dan, se je ne naveličaš, temveč postaneš slej kot prej radoveden. Zakaj je tako malo takšnih preprostih oštarij, v katerih strežejo le to, kar imam rad, le za najest, pa zraven še nekaj dobrega spit, le za družbo, dobro voljo in smeh? Kaj znajo avtorji Polonke drugače, da ni nič drugače kot bi naj bilo vedno in povsod? Zato, ker te Valter povabi še k Ani, te ta modra hiša zvabi še v tisto rožnato, v katero se sicer ne bi upal, saj za Hišo Franko veš in slišiš, da je čisto – drugače.

Hiša Polonka je zato, ker nikjer ni več takšne prave frike iz pravega tolminskega sira, z visoke paše in surovega mleka. Hiša Polonka je zato, ker so povsod le še bruskete, a na njih ni planinske skute, ker so drugje bakalce iz novozelandskih ovc, žlikrofi pa iz industrijske proizvodnje, ker so piščanci zmleti in brez perutnic, ker so burgerji stoje, leže, mimojede, le za staro, leseno in polno mizo ne, ker v štrukljih ni več dovolj orehov, ker v Hiši Franko ni več kultnega Frankovega angleškega roastbeefa (od 1973) in ker nikjer pred preprostimi gostilnami ni več vrst in čakanja!

Hiša Polonka pravzaprav ne potrebuje ocene, saj se vanjo ne gre jest, temveč veselit. A naj se ve, da boste srčkano siti!


Fotozgodba

Obisk 2021


Rad Dobrojem priporoča

Quote

V Polonki se ne da rezervirati, zato je pred Polonko vedno vrsta. Toda gostje zelo radi čakajo, saj imajo za to kar tri razloge. V vrsti je vedno veselo, saj ti prinesejo hišno pivo Feo. Ko prideš na vrsto, si srečen še preden naročiš, saj končno imaš mizo. Ko ješ, pa nočeš nehati, saj si dolgo čakal, zato poskusiš čisto vse. Kar je edino pravilno, saj je v Polonki vse dobro.


Jedilni list

Predjed Chef Hat

Brusketa s planinsko skuto in kandiranim paradižnikom

8 €

Frankov angleški roastbeef

13 €

Frika - tradicionalna pastirska jed iz krompirja in sira

12 €

Hišni njoki z jančkovo bakalco

12 €

Polonkin burger

11 €

Krača divjega prašiča v pivski omaki, kruhov cmok, stročji fižol

18 €

File postrvi v zeliščni omaki s penino, bučkin kipnik, leča

18 €

Kobariški štruklji

6 €


Vinski list

V Polonki je vse domače. Valter Kramar, eden najboljših slovenskih vinskih poznavalcev, skrbi, da so v kozarcih in na karti (50 etiket) najboljša slovenska sonaravna vina avtorjev z naše in italijanske strani, med katerimi je, seveda, tudi Valterjev brat Matjaž Kramar, Atelier Kramar iz Dobrane v Brdih. Ker pa je Polonka oštarija in se v njej spije največ piva, je Valter Kramar tudi lastnik mikropivovarne Feo, ki tik ob Polonki vari piva pilsner, pale ale, Indian pale ale, summer ale in stout.


Prostor

Dva stola nista enaka, vsaka miza je drugačna, nobena stena ni ravna, vsaka vrata so preozka in nikjer ni prostora. Dokaz, da so stare, lesene, preproste gostilne najbolj polne, žive, domačne in vesele. Ker ni rezervacij, je prijetno tudi čakanje na cesti.


Posebnosti

Pivovarna Feo, sobe, Hiša Franko