JB Restavracija

najboljši ljubljanski fine dining ima le dve črki, JB

Chef: Janez Bratovž
Chef: Tomaž Bratovž

Janez Bratovž
Chef

Janez Bratovž, ki v zemlji najde sladkost, v vodi slanost, v zraku kislost, v ognju grenkobo in na krožniku složnost, je vsako leto in vsako sezono v večji formi! Še naprej so njegove linije izčiščene, okusi svetovljanski, vsak krožnik pa z izrazitim, prepoznavnim, svojstvenim podpisom JB.


Tomaž Bratovž
Chef

Glavni v glavnem mestu!

Ne strinjava se s tistimi, ki pravijo, da je JB prav zdaj (2022) najboljši! Glavna odlika JB restavracije je namreč ravno v tem, da je že tako dolgo in vedno – vrhunska! To je tista žlahtnost, ki je na vrhu Miklošičeve v Plečnikovi secesiji vedno tako samoumevna, da se v njej vsi počutijo hkrati doma in počaščeno. Tujec, ki je prvič v Ljubljani, a mu je vse znano; stalni gost, ki vedno naroči isto, a mu je vedno doživetje; mimoidoči, ki vsak dan hodi tukaj mimo, a se je šele zdaj ojunačil in vstopil v hram odličnosti in okusov.

Vrhunski kulinarični salon Bratovževih v vrhunski Plečnikovi arhitekturi. Od ocvrtega bakalarja z limonovo kremo na drevesu dobrodošlice do pikantne korenine krebuljice v pinjencu domačega sira je v svetovljanskem scenosledu očeta in sina, ob vrhunski hčerini vinski spremljavi, vsaka sezona nova kolekcija idej, okusov, znanja in doživetij družine Bratovž, v katero sodijo tudi generacije zvestih in stalnih JB-jevih, ne gostov, temveč fenov. Glavni v glavnem mestu!

Pozdrav iz kuhinje: na drevesu želja, ki se ti izpolnijo, ker je ravnokar lepo, sveže, vroče zacvetelo. Brancin in postrv: ko obline krožnika v nedrjih grejejo svežino iskrenosti prvinskih okusov, se zalotiš, kako spoštljivo si tiho. Polenovka in cvetača: vse je znano, logično, pričakovano, čeprav je vedno novo, zato ni potrebno prav nič iskati, temveč le zajeti. Krebuljica in pinjenec: najboljši dokaz, da zelenjava pravemu avtorju ponuja najširšo ustvarjalno paleto, a da se pri hrani ničemur ne smemo vnaprej odreči. Mozeg v mozgu: nisi začuden, ker to polnost in intenzivnost pričakuješ, a si presenečen, ker je toliko močnih značajev tako složnih. Pegatka in koruza: ne, tukaj ni kremic in penic, tukaj se še vedno kuha in tukaj v novih jedeh še zmeraj veljajo stara pravila.

Preberite še

Obisk 2022

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Kdaj bo mišelinka? Ko bo, bo že prepozno … Zato, ker je to sramota, ni vredno besed. Kajti vedno bolj sem prepričan, da Michelin to počne nalašč. Ker se (pri nas) le dela, da zna bolje in ve več. Prepričajte se sami!


Jedilni list

Degustacijski meni

Meni - Tomaž (6 hodov)

90 €

Vinska spremljava

55 €

Meni - Janez (9 hodov)

130 €

Vinska spremljava

75 €

Kosilo

3 hodi

40 €

4 hodi

60 €


Vinski list

sommelier Nina Bratovž, 360 vinskih etiket,
vse najboljše iz Slovenije in vedno kaj novega iz tujine


Prostor

Vrhunski kulinarični salon Bratovževih v vrhunski Plečnikovi arhitekturi. Med večno eleganco marmorja na tleh in art deko kristala s stropa so chefovi spomini in slikarjeve umetnine.


Posebnosti

Priporočilo Michelin
član JRE Jeunes Restaurateurs
prva slovenska restavracija, ki se je uvrstila na lestvico The World’s 50 Best Restaurants
član Chaîne des Rôtisseurs