Kruh in vino

prigrizki k vinom, za v roko in na žlico

Vipolže 29, Vila Vipolže, Slovenija
Rad dobro jem
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje
Vino in hrana
Giuseppe Margaglione
Chef

Vino s pogačo

Čar Brd je že v imenu. Zato je na teh vinogradniških gričih toliko razlogov za obisk, ogled, počitek, dopust, pokušino, veselje, torej za kruh in vino. Kar je doslej manjkalo, je bilo le tisto stičišče, kamor vedno najdemo in se radi vračamo, tista srčika, ki ima zgodovino, prostor in možnosti za povezovanje, kulturo, dogodke, prireditve. Vila Vipolže je točno to!

Pozdrav, hrenov namaz in odlomljen kos kruha, ter Thonetovi stoli in stara lesena klop ob zidu, ki zre v veliki kamin, sta še iz stare gostilne v Dornberku, z dvorca Zemono pa je ”le” Tomaž Kavčič. Dovolj, da sta si ena najboljših slovenskih restavracij in vinoteka s hrano tako podobni, toda povsem drugačni. Povezujejo ju tako domačnost in gostoljubje kot gostinska profesionalnost in razgledanost. Zato jedilni list ne hodi v zelje Zemonu, toda hkrati nima jote. To so vina, ki imajo za sosednjo mizo soseda-vinarja, in to so jedi, ki jih je domislil chef (z Zemona), da jih lahko njegova ekipa (v Brdih) ponavlja. To so, namreč, majhni prigrizki k velikim vinom!

Formula je dobesedna. Kruh se lomi in drobi ter hrusta, a le zato, da lahko spremlja vino. Okrog mize se hitro nabere, postrežba ima nasmeh, voljo in sproščenost, o vinski karti se debatira, o jedeh pa se ne filozofira. Je preprosto, ker so zunaj Brda, park, terasa s fotelji in znotraj emajlirana (Emo) posoda, toda izbrano, ker so mala Brda postala velika, ko so rebulo iz flaškona pretočila v buteljko z mednarodno prepoznavno etiketo. Tomi je dodal le še – pogačo.

Skratka, v Kruhu in vinu je dobro, ker je res le kruh in vino!


Fotozgodba

Obisk 2018


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Vila Vipolže kaže pot. Pa ne le, kako je potrebno obujati speče lepotice in prenavljati razpadajoče dvorce, ki jih je Slovenija polna, temveč tudi, kako je potrebno ponujati gostoljubje. S kruhom in vinom, seveda!


Jedilni list

Tatarski biftek

15 €

Jota z briško klobaso

7 €

Briška pogača: paradižnik, briška klobasa, pate iz črnih oliv, svež sir

9 €

Račji konfit s sezonsko zelenjavo

19 €

Brdamisu

7 €


Vinski list

na vinski karti/tablici je 600 etiket; hišni vinarji so briški vinarji; Goriška Brda zasedajo 90 odstotkov prostora, vseeno pa glede na količino vin tudi 10 odstotkov ni tako malo za druga slovenska in svetovna vina


Prostor

kavarniška terasa ob parku; stoje ob sodih, sede za skupno mizo; domačna jedilnica s kaminom


Posebnosti

Vila Vipolže: kultura, poslovni turizem, izobraževanje, muzej, poroke