KULT316

šolsko-sodobna slovenska kuhinja

Prušnikova ulica 74, Ljubljana, Slovenija

Restavracija sredi učilnice

Ob stari šentviški cerkvi se študenti učijo kulinarike in turizma, tako da svoje goste strežejo v belih rokavicah od desne proti levi in jim kuhajo stare slovenske jedi z novimi kuharskimi tehnikami. Ob chefu, ki je BIC Ljubljana končal le malo pred njimi, a še v stari šoli, se prihodnost slovenske kulinarike kali tako, da trenira na prostovoljcih. A KULT316 ne eksperimentira in njegovi gostje niso poskusni zajčki. To je čisto prava restavracija, le da ima lepši pogled – v kuhinjo, v kateri chefu gledajo pod prste tako študenti kot gostje, in na jedilni list, s katerega ne zrejo vrtoglave številke.

Kult, na katerem je nekaj kultnega že zato, ker je zrasel iz kleti, v kateri je začela Siddharta, nič ne skriva. Na oni strani fino (fine dining) pogrnjenih miz je brez pregrad demonstracijska kuhinja, iz katere prihajajo jedi s slovensko tradicijo, a s sodobnimi učnimi prijemi. Štokfiš, polenovka kot zloženka s hrustljavo krompirjevo kapo, s prilogo iz modernizirane bujte repe, toda z zeljem, najboljše opiše to, kar se kulinarično-turistično-novega dogaja v starem ljubljanskem Šentvidu, ki je tako med cerkvijo in ”staro pumpo” dobil Center kulinarike in turizma, s sodobno restavracijo KULT316 sredi učilnice, gostinskim vrtom med bloki in notranjo kavarno, tudi za zunanje.


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Primerjava s ”pravimi” restavracijami vliva upanje, da študenti ne bodo pozabili vsega, ko bodo začeli kuhati in streči za plačo, ne pa za ocene.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi

20 €

4 hodi

25 €

5 hodov

30 €

Solata s karameliziranimi hruškami, orehi in gorgonzolo, gel jabolčnega kisa, ocvrta ajda

Hišne testenine z dimljenim lososom, črno redkvijo in ocvrtim ohrovtom

Počasi kuhana svinjska trebuševina, krema pečene cvetače, glazirana zelenjava s sezamovim oljem, omaka s pomarančo in medom, hrustljava polenta

Čokoladna pena, vanilijev sladoled in omaka z višnjami


Vinski list

sommelier: Tomaž Leben
število vinskih etiket: 70
hišno vino: KULT316 (sivi pinot, sauvignon), ki je delo študentov pri projektu Od trte do vina, v sodelovanju s kletjo P&F


Prostor

moderna in elegantna jedilnica, ki se končuje z veliko, odprto kuhinjo


Posebnosti

šolski center kulinarike in turizma