Le Petit Restaurant

francoska bistro klasika s slovenskimi posegi

Trg francoske revolucije 4, Ljubljana, Slovenija
Izvirno in kreativno
Urbano in živahno
Svet je majhen
Edina Šabić
Chef

Majhna restavracija

Ker je majhna restavracija, ima kratek jedilni list in le malo miz. Ker je na Trgu francoske revolucije, se imenuje Le Petit. Spodaj je kavarna za mestno gnečo, Le Petit Cafe, ki navsezgodaj predrami s sveže pečenimi rogljički, nadaljuje s ”croque” opečenci za Madame & Monsieur, nato brunch raztegne vse do popoldneva, ponudbo pa tudi zvečer po francosko opremi z vsemi ostrivci, krativci in strešicami.

Majhna restavracija francosko eleganco mestnih bistrojev iz pariškega predmestja umešča med polja sivke iz Provanse in peščene plaže Azurne obale. Stene s francoščino popisanimi tapetami krasijo postarani okvirji, velika ogledala in nostalgične fotografije. V tem cuveeju ležerne domačnosti ter sodobne recikliranosti pa so pogrinjki elegantni, stoli udobni, svetloba pridušeno-intimna in strop lesen, zato ne moti, če je sosedov komolec preblizu. Je, torej, bolj za prvi zmenek kot za poslovno kosilo, čeprav imajo tudi za slednje okrogle stopnice svoj draž; od spodaj se vse sliši, od zgoraj pa nič.

Le Petit je tako majhna, da je še vedno skrivni namig, ki sredi Ljubljane pričara nekaj tistega, zaradi česar te mora sredi Pariza nenadoma napasti takšna lakota, da zaviješ kar v prvi lokal, nato pa si srečen, ker si ga ”prvi” našel.


Fotozgodba

Obisk 2020


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Na Trgu francoske revolucije sicer ne doživiš kulinarične revolucije, a v tem je ravno čar Majhne restavracije, ki ponuja velike (francoske) jedi v malo hodih. Odločite se, suprême ali papillote, možgani ali polži, goveji ali svinjski rep, v vinski omaki ali confitu?


Jedilni list

Hladna predjed Chef Hat

Parfe piščančjih jeter, vložena redkvica, kodrolistna solata, kornišoni, tartufovo olje

9 €

Tatar rdeče pese, praženi lešniki, suhe slive, karameliziran kozji sir

8 €

Topla predjed Chef Hat

Francoska čebulna juha

5,50 €

Bela rižota s polenovko, vložena šalotka in gorčična semena, maslo s suhimi jurčki

12,50 €

Glavna jed Chef Hat

Goveji rep s suhimi jurčki, vinska omaka, čebulni pire, pečena šalotka, gratiniran krompir

19 €

Piščančji supreme, omaka s črnimi trobentami, pomme rosti, mini korenček

17,50 €

Sladica Chef Hat

Jabolčna terina in cimetov sladoled

5 €


Vinski list

število vinskih etiket: 50, od tega 34 vin na kozarec


Prostor

po zavitih železnih stopnicah prideš v majhno domačno jedilnico z elegantnimi pogrinjki na šestih mizicah za dva in dveh za štiri.


Posebnosti

Le Petit Cafe