Nova rajngla
stara čolnarna z novimi savinjskimi okusi
- četrtek - sobota 12.00 - 22.00
- nedelja 10.00 - 18.00
- ponedeljek - sreda zaprto
- T: +386 41 721 299
- T: +386 3 710 1700
- E: rezervacije@novarajngla.si
- www.novarajngla.si
Degustacija na sladkovodni terasi
Kaj je rajngla? Ni le (štajerska) kozica! Vse rajngle so namreč že tako zastarele, da so jih tudi najstarejši medtem že zamenjali z novimi ponvami, na katere se ne prijemajo čezmorski lignji in sosedovi raki. Zato so že pozabili, da so bile včasih v starih rajnglah pravzaprav le sladkovodne ribe, ki so se takrat še lovile, ne pa odmrzovale. Zakaj je morska Slovenija polna jezer in rek, morje pa ima le kratko obalo, toda predolg jedilni list?!
Tudi Rangla je v majhnem raju ob bregovih reke Savinje in ribnikih Preserje ob vstopu v Zgornjo Savinjsko dolino že dolgo ribja. Toda potrebno je bilo vse novo, ime, šef, chef in somelje, da se je najprej park napolnil, da je gostilna dobila še pivski vrt, in da je na terasi nad ribnikom začelo končno sladkovodno dišati.
Zato se obisk ob preserskih ribnikih začne pravzaprav z ”nezadovoljstvom” … Kako je mogoče, da imajo v ribji gostilni tako malo morskih sadežev?! A se zelo hitro spremeni v zadovoljstvo, saj na vodni terasi ne poje morska klapa, v Novi rajngli pa niste na slanem dopustu, temveč na sladkem izletu! Prideš v park ob Savinji, se sprehodiš okrog jezer v Preserjih, se odžejaš na pivskem vrtu in postaneš radoveden, kaj tako diši iz novih ”rajngl” zgoraj v restavraciji.
Rad Dobrojem priporoča

Veliko jih je že sladkovodno poskušalo, a so potem hitro obupali, ko so nabavili le postrvi, gostje pa so naročili le brancine. Najprej je bila potrebna ribiška sreča, kar je v morski deželi ob jezerih in rekah pravi podvig. Potem je bilo škoda te sladke ribe le slano cvreti, zato so bile potrebne nove rajngle in novi chef. Ko so gostom lepo pogrnili in fino natočili, so jim priskrbeli še izbrano družbo, z lokalnih kmetij, iz sosednjih ribogojnic in od najboljših slovenskih vinarjev. Zato se zdaj prepustite chefu Nejcu Tesovniku, ker ne začne le s hrustljavim ostankom postrvje kože, temveč v lešnikov piškot zavije domačo pašteto, v tortiljo smučev tatar, v poletje zimski sladoled in v paradižnik presenečenje, ki bo nato vse do sladke skušnjave glavna začimba novega chefa v stari čolnarni, ko bo s provokacijami spodbujal vašo radovednost.
Jedilni list
4 hodi (v času kosila)
29,50 €
5 hodov
64 €
6 hodov
74 €
7 hodov
84 €
8 hodov
94 €
Vinski list
Vinska karta je v čast bogati vinarski in vinogradniški tradiciji na Slovenskem, zato je izbor samo slovenskih vinarjev, toda iz vseh vinorodnih dežel; ker spoštuje okolje, so na njej tudi vinarji iz neposredne okolice, ki so sicer manj znani; skoraj vsa vina so tudi na kozarec. Sommelier Urh Luzar.
Prostor
Da je terasa velika, je prednost, ker to je romantična nostalgija še iz časov čolnarn. Da je velika notranja jedilnica, pa je obveznost, kako jo napolniti, ko je jezero v megli, dežju in mrazu. Zato razveselijo lepi in fini pogrinjki, velika omizja in različne postavitve. Za vsakogar in za vse. Ni le jezerska romantika, je tudi resna kulinarika ob jezeru!
Posebnosti
Park ob Savinji, trije ribniki Preserje, pivski vrt ob restavraciji.
Vabilo na izlet: zgodovina kraja se prepleta z zgodovino Celjskih grofov; blizu je do smučišča Golte in bogastva rož v Mozirskem gaju, malo višje sta najmlajši evropski ognjenik Smrekovec in Snežna jama na Raduhi.