Nova rajngla

sladkovodna ribja restavracija z okusi Braslovč

Chef: Nejc Tesovnik

Nejc Tesovnik
Chef

Sulci, ščuke in krapi

Kaj je rajngla? Ni le (štajerska) kozica! Vse rajngle so namreč že tako zastarele, da so jih tudi najstarejši medtem že zamenjali z novimi ponvami, na katere se ne prijemajo čezmorski lignji in sosedovi raki. Zato so že pozabili, da so bile včasih v starih rajnglah pravzaprav le sladkovodne ribe, ki so se takrat še lovile, ne pa odmrzovale. Zakaj je morska Slovenija polna jezer in rek, morje pa ima le kratko obalo, toda dolg jedilni list?
Tudi Rangla je v majhnem raju ob bregovih reke Savinje in ribnikih Preserje ob vstopu v Zgornjo Savinjsko dolino že dolgo. Toda priti so morali novi šef, chef in somelje, z novimi rajnglami, piskri in lonci, da se je park napolnil, da je gostilna dobila še pivski vrt, in da je na terasi nad ribnikom začelo končno sladkovodno dišati.

Zato se obisk ob preserskih ribnikih začne pravzaprav z ”nezadovoljstvom” … Kako je mogoče, da imajo v ribji gostilni tako malo morskih sadežev?! A se zelo hitro spremeni v zadovoljstvo, saj na vodni terasi ne poje morska klapa. Ne, v Novi rajngli niste na slanem dopustu, temveč na sladkem izletu! Prideš v park ob Savinji, se sprehodiš okrog jezer v Preserjih, se odžejaš na pivskem vrtu in postaneš radoveden, kaj tako diši iz novih ”rajngl” zgoraj v restavraciji.

Veliko jih je že sladkovodno poskušalo, a so potem hitro obupali, ko so nabavili le postrvi, gostje pa naročili le brancine. Tudi Nova rajngla …, a je vztrajala! Najprej je bila potrebna ribiška sreča, kar je v morski deželi ob jezerih in rekah pravi podvig. Potem je bilo škoda te sladke ribe le slano cvreti, zato so bile potrebne nove rajngle. In nato, ko so gostom lepo pogrnili in fino natočili, so jim priskrbeli še izbrano družbo, z lokalnih kmetij, iz sosednjih ribogojnic in od najboljših slovenskih vinarjev! Zato si Vas sulci, ščuke in krapi zaslužijo!

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Nova rajngla je kulinarični izlet, na katerem pa ribe niso (le) slane, temveč tudi sladke, zato si namesto kovača s tartufi naročite krapa s kaviarjem, in to v pivski omaki! Ali namesto lignjev v trisu sulca z bobom, korenjem in prahom bučnega olja, namesto ne-divje grdobine domačo ščuko z divjim brokolijem, namesto vedno in povsod le postrvi s česnom pa smuča le z lešniki. Ker Nova rajngla resno misli s sladkovodnimi ribami, prisluhnite chefu Janu Resniku tudi, ko obljublja moderno in domače ter postreže kunca z ješprenjem, telečja jetrca z ajdo, žabe s pivom, jelena z gozdnimi jagodami, krškopoljca s hrustljavo kožo in divjega pujsa v golažu.


Jedilni list

Degustacijski meni

3 hodi

26 €

4 hodi

35 €

5 hodov

42 €

6 hodov

48 €

7 hodov

56 €


Vinski list

Vinska karta je v čast bogati vinarski in vinogradniški tradiciji na Slovenskem, zato je izbor samo slovenskih vinarjev, toda iz vseh vinorodnih dežel; ker spoštuje okolje, so na njej tudi vinarje iz neposredne okolice, ki so sicer manj znani; skoraj vsa vina so tudi na kozarec. Sommelier Tadej Zakošek.


Prostor

Da je terasa velika, je prednost, ker to je romantična nostalgija še iz časov čolnarn. Da je velika notranja jedilnica, pa je obveznost, kako jo napolniti, ko je jezero v megli, dežju in mrazu. Zato razveselijo lepi in fini pogrinjki, velika omizja in različne postavitve. Za vsakogar in vse. Ni le jezerska romantika, je tudi resna kulinarika ob jezeru!


Posebnosti

Park ob Savinji, trije ribniki Preserje, pivski vrt ob restavraciji.
Vabilo na izlet: zgodovina kraja se prepleta z zgodovino Celjskih grofov; blizu je do smučišča Golte in bogastva rož v Mozirskem gaju, malo višje sta najmlajši evropski ognjenik Smrekovec in Snežna jama na Raduhi.