Operna klet

spanje v kleti, ribe na terasi in strehi

Župančičeva 2, Ljubljana, Slovenija
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Urbano in živahno
Morje in reke
Topla postelja
Rene Krušič
Chef

Morska klet na mestni strehi

Ker smo Slovenci ”nori” na morske jedi, Operna klet, ki je bila prva morska restavracija v Ljubljani, stari tradiciji dodaja le sedanjost; odkar se je iz kleti preselila na vrt, v bistro in na strešno teraso, so jedi še vedno kot nekoč (že sto let), a vseeno so današnje sveže, hrustljave, dišeče, žive in, nezanemarljivo, lepe. Zato je nova Operna klet popestritev spomina na osliče in lignje, čeprav so prvi v menzi vsak petek, drugi pa so sinonim za jed, ki je povsod. Operna klet je morska klasika, vendar na nivoju. Operna klet je tradicija, vendar danes. Ker Operna klet ni v kleti, temveč na strehi.

Operna klet je zajtrk za raziskovalce ljubljanskih znamenitosti, ki spijo tam, kjer so njihovi prednamci ponočevali. Operna klet je kosilo za izbrance, ki se ne skrivajo v poceni kleti, temveč hočejo med ljudi čez cesto. Operna klet je večerja za traviato, ker na koncu vedno zmaga ljubezen (do morskih jedi). Operna klet je za lačne morskih jedi, ki ne potrebujejo novih jedi, ker so stare večne.

Še zmeraj je staro, a na nov način, še zmeraj je tradicija, toda z današnjimi usti, še zmeraj je legenda, toda z novimi igralci, še zmeraj je morje, toda v njem je manj rib, zato jih je potrebno pravočasno naročiti, še zmeraj je klet, toda zdaj je na strehi, še zmeraj je zajtrk, toda z njim se začne, ne konča.


Fotozgodba

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Operna klet pod lignje ne postavi le novih krožnikov. Operna klet k lignjem ne ponudi le dobrih vin. Operna klet ne cvre le lignjev s papriko, temveč tudi osliče s pankom. Operna klet ni le na strehi, vrtu in na novih stolih. Operna klet ni le za skupščinske izbrance, le za turiste, le za stare Ljubljančane, le za mlade. Operna klet nima le mehke hobotnice, sočnih pokrovač, okusne rižote, lepe ribje juhe, finega sufleja. Ne le to, pač pa vse to, a le tako, da je še sveže, hrustljavo, dišeče in ”živo”! Zato lignji niso za srček, ker so vsak dan, temveč so za srček, ker niso za vsak dan.


Vinski list

Vinska karta z 32 etiketami ni le za ocvrte lignje, temveč tudi za poslance in po operi. Etiket ni veliko (30+), vendar med njimi najdejo k lignjem nekaj navijači vseh vinskih stilov, ki jih razveseli, da so vsa vina (razen šampanjcev) na kozarec.


Prostor

Operna klet je zdaj na strehi, na vrtu, v paviljonu, le v kleti ne več. Zaradi tega je stara gostilna postala mlada, sodobna, steklena, atraktivna, majhna (znotraj) in velika (zunaj) hkrati.


Posebnosti

prenočišča, 5 sob