Oštarija Herbelier

dolenjske jedi s chefovim nasmehom

Sokolski trg 2, Dolenjske Toplice, Slovenija

Vesele jedi z dolenjskih kmetij

Elitnega hotela vajeni chef se je pravilno odločil, ko je Krkino graščino (grad Otočec) zamenjal za svojo Oštarijo, saj ima raje preproste, a zato pogoste goste. In takšnim gostom ponudi krožnik sladkovodnih rib za začetek in sulca v piranski soli za višek. Med zeliščnimi lonci na majhnem vrtu sredi Dolenjskih Toplic so specialiteta dolenjske krpice z zelenjavo in potočnimi raki, a tudi Goriškovega mladega sira ni dobro izpustiti, saj je lepo zapečen z zelenjavo. Ajdova kaša z jurčki in bučkami se peni, diši in barvno poda sezoni, dolenjska šunka je v zrezku, idrijski žlikrofi so s kozjanskim sirom, ob kranjski klobasi je kipnik iz kopriv, le kodrastega peteršilja in nazobčanega paradižnika ni na nobenem Gregorčičevem krožniku. Pečena svinjina s šetrajem ob praženem krompirju z Bučarjeve kmetije in kočevski jelen v brinovi omaki s pečenimi jurčki ob kipniku iz kolerabe in z zelišči s kmetije Plavica sta jedi, ki ponosno predstavljata Oštarijino dolenjsko filozofijo. To res ni klasična gostilna, v kateri bi naročali kar jeste povsod drugod.


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Dobre volje so v Oštariji jedi, ki poznajo na ti vse okoliške kmetije, nato pa še jedci, ki se tako ne vračajo le zaradi kuhanega govejega jezika na popečenem rženem kruhu s skuto in žajnofom, temveč tudi zaradi porcije dobre volje, ki spremlja chefov večni smeh in večhodni meni z odličnim razmerjem kakovosti in cene.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

27 € - 33 €

8 hodov

38 € - 45 €


Vinski list

vinski svetovalec: Klemen Rozman
število vinskih etiket: 150


Prostor

majhen atrijski vrt; dva topla in domačna prostora


Posebnosti

hotel
član Chaîne des Rôtisseurs