Ošterija Debeluh

goveja tortica z roštilja svetovnega prvaka Jureta Tomiča

Trg izgnancev 7, Brežice, Slovenija

Žar avtorske kuhinje

Toliko srčkov, si pa Debeluh. Vabljeni na tortico z žara k svetovnemu prvaku v kuhanju pašte! Jure Tomič kontraste uporablja zato, da privlači. Začne s šampanjcem, ob njem pa je kajmak. V juhi so svinjske nogice, a ni menija brez gosjih jeter. Še vedno je tortica nastrgane govejega tatarja s soufflejem prepeličjega rumenjaka. Ne konča se le z borovničevim štrudljem, temveč tudi z najlepšimi pralineji slovenskih vrhunskih gostiln. Ošterija Debeluh ima v kuhinji roštilj na oglje, a slovi po kreativnosti chefa.

Takšne so vrhunske podeželske gostilne! Poštirkani pogrinjki, visoki peclji, pridušena svetloba, mehke barve, elegantno-moderen zimski vrt in domačno-žlahtna stara gostilna, ki vošči: “Dobrodošli!” Kar takoj ti ponudijo pet šampanjcev in štiri penine in predlagajo, da se jim prepustiš. Dobra odločitev!

Če bi izbirali najbolj ustvarjalno jed slovenske nove kuhinje, brez obiska Brežic ne bi dobili poštenega odgovora. Debeluhova tortica govejega tatarja z gosjimi jetri je že ponarodela! Nastrgan biftek, ki se je mariniral v juhi muškatnega oreščka, na njem kocke pečenih gosjih jeter, na vrhu pa gratinirano prepeličje jajce. Pravzaprav souffle. Vse skupaj kot začimba dopolni kava, objame pa tekoči oreh. Debeluhove jedi – kako zafrkljivo ime! – so preproste, čeprav so videti umetniške. Poudarek je na sestavinah in ohranjanju okusov. Debeluh ve, kje je doma, pozna svoje prednike in svoje podnebje ter ceni svoje goste, ki jim ponuja le najboljše.

Toda glavno pri Debeluhu je vseeno očem skrito … Prosite jih, da vas popeljejo v kuhinjo, kajti vse to, kar ste pojedli, se ima zahvaliti dobremu staremu – roštilju.


Fotozgodba

Obisk 2017


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Brez skrbi, pri Debeluhu se ne boste zredili, pa čeprav bo hodov več kot ima Debeluhov žar na oglje rešetk, in vin več kot se jih boste jutri spomnili. Od vrhunsko dobrega se, namreč, ne redi!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

45 €

6 hodov

60 €

8 hodov

75 €

11 hodov

95 €


Vinski list

Jure Tomič je tudi vinski svetovalec, ki ima na vinski karti 350 etiket; ob enakomerni zastopanosti najbolj znanih slovenskih vinarjev je tudi mednarodna udeležba (30 šampanjcev, 15 bordojcev, 11 držav); 19 vin na kozarec in 9 coravin.


Prostor

Poštirkani pogrinjki, visoki peclji, pridušena svetloba, mehke barve, elegantno-moderen zimski vrt in domačno-žlahtna stara gostilna.


Posebnosti

član JRE Jeunes Restaurateurs
član Chaîne des Rôtisseurs