Ošterija Debeluh

potočni raki, gosja jetra in pleskavica svetovnega prvaka

Trg izgnancev 7, Brežice, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Meso in še kaj
Vino in hrana

Ne podcenjujte Debeluha!

Debeluh nima le provokativnega imena. Debeluh ima tudi naslov svetovnega prvaka, toda v kuhanju pašte! Tudi sloves najboljše zagrebške gostilne, toda sredi Brežic! Tudi legendarno tortico govejega tatarja, gosjih jeter in prepeličjega jajca, toda tudi tradicionalni borovničev štrudelj! Tudi staro oštarijo s šarmom žlahtne domačnosti, toda z novo eleganco črne rožnate stene in belih natakarskih rokavic! In, seveda, tudi roštilj, toda šele na koncu enajsthodnega degustacijskega menija, v katerem, če želite spoznati najboljšo fine dining slovensko pleskavico z ajvarjem in kajmakom vred, nikar ne zamudite raviolov s potočnimi raki!

Štirje srčki (za) gostoljubnega Debeluha, ki je sredi Brežic dobil elegantno velemestno stekleno verando s cvetlično črno steno in fino nadgradnjo tradicionalne Debeluhove družinske domačnosti! V njej avtor dirigira, mama postreže, brat v kuhinji pa pripravi. Zato nikar ne podcenjujte Debeluha, ker je začel z roštiljem in se tako imenuje njegova brežiška Oštarija! Debeluh je Balkan tako pofrancozil, Italijo pa tako poslovenil, da to ni debelo, a tudi ne suho, pač pa simpatično in sproščeno, a na lep, fin, izdelan, vrhunski in vinski način.

2017: žar avtorske kuhinje

Jure Tomič kontraste uporablja zato, da privlači. Začne s šampanjcem, ob njem pa je kajmak. V juhi so svinjske nogice, a ni menija brez gosjih jeter. Še vedno je tortica nastrgane govejega tatarja s soufflejem prepeličjega rumenjaka. Ne konča se le z borovničevim štrudljem, temveč tudi z najlepšimi pralineji slovenskih vrhunskih gostiln. Ošterija Debeluh ima v kuhinji roštilj na oglje, a slovi po kreativnosti chefa.

Takšne so vrhunske podeželske gostilne! Poštirkani pogrinjki, visoki peclji, pridušena svetloba, mehke barve, elegantno-moderen zimski vrt in domačno-žlahtna stara gostilna, ki vošči: “Dobrodošli!” Kar takoj ti ponudijo pet šampanjcev in štiri penine in predlagajo, da se jim prepustiš. Dobra odločitev!

Če bi izbirali najbolj ustvarjalno jed slovenske nove kuhinje, brez obiska Brežic ne bi dobili poštenega odgovora. Debeluhova tortica govejega tatarja z gosjimi jetri je že ponarodela! Nastrgan biftek, ki se je mariniral v juhi muškatnega oreščka, na njem kocke pečenih gosjih jeter, na vrhu pa gratinirano prepeličje jajce. Pravzaprav souffle. Vse skupaj kot začimba dopolni kava, objame pa tekoči oreh. Debeluhove jedi – kako zafrkljivo ime! – so preproste, čeprav so videti umetniške. Poudarek je na sestavinah in ohranjanju okusov. Debeluh ve, kje je doma, pozna svoje prednike in svoje podnebje ter ceni svoje goste, ki jim ponuja le najboljše.

Toda glavno pri Debeluhu je vseeno očem skrito … Prosite jih, da vas popeljejo v kuhinjo, kajti vse to, kar ste pojedli, se ima zahvaliti dobremu staremu – roštilju.

Preberite še


Fotozgodba

Obisk 2020

Fotozgodba

Obisk 2017

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Brez skrbi, pri Debeluhu se ne boste zredili, pa čeprav bo hodov več kot ima Debeluhov žar na oglje rešetk, in vin več kot se jih boste jutri spomnili. Od vrhunsko dobrega se ne redi! Pravzaprav boste prišli na pleskavico, a potem boste veseli, da je razvajanje pred njo trajalo tako dolgo.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

60 €

5 hodov

90 €

10 hodov

120 €


Vinski list

Jure Tomič je tudi vinski svetovalec, ki ima na vinski karti 350 etiket; ob enakomerni zastopanosti najbolj znanih slovenskih vinarjev je tudi mednarodna udeležba (30 šampanjcev, 15 bordojcev, 11 držav); 19 vin na kozarec in 9 coravin.


Prostor

Poštirkani pogrinjki, visoki peclji, pridušena svetloba, mehke barve, elegantno-moderen zimski vrt in domačno-žlahtna stara gostilna.


Posebnosti

Priporočilo Michelin
član JRE Jeunes Restaurateurs
član Chaîne des Rôtisseurs
znak Slovenia Green Cuisine