Pavus – Grad Tabor

Marko Pavčnik je soavtor slovenske kulinarične pomladi

Cesta na Svetino 23, Laško, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Izvirno in kreativno

Kulinarično kiparjenje na gradu

Novo-slovenski chef spoštuje vse, kar ga obdaja, svojo kulturo, tradicijo in goste, ki jih spodbuja, da ob njegovih kreacijah premagajo predsodke, običaje in stereotipe. Marko Pavčnik, graščak iz Laškega, kuharski samouk, nadarjeni kulinarični estet in eden najvidnejših znanilcev slovenske kulinarične pomladi, je v deseterici najbolj vidnih in pomembnih kreatorjev nove slovenske kuhinje. Zna se igrati, zna ustvarjati, zna navduševati. Je perfekcionist, pozna sodobne tehnike in jih tudi zelo uspešno izkorišča. Na vsakem krožniku zna umiriti svojo strast; takrat, ko je pomembno, da pusti glavno besedo sestavinam in ujemanju njihovih okusov.

Vse to pa mu uspe tako, da gre le na sprehod … Iz Savinje potegne krapa in mu na bregu nabere topinambur. Na gozdnem robu natrga divji hmelj, ki ga speni s kislim mlekom in posipa s pepelom in divjimi zelišči. Na poti v gozd najde smrekove vršičke in njihovo aromo ujame v raviol, ki je za prilogo srninemu raguju, s šipkovim želejem, zajčjo deteljo, gozdnim regratom in peno brinovih jagod. Še globlje iz gozda je divji prašič, ki mu ličnice ovije s kolerabo. Na poti domov pa v svojo malho da še nekaj s travnika in z dreves, da so potem kislica v sladoledu, bezeg v biskvitu in akacijevi cvetovi v okusu.


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Odlično ujemanje okusov, pa še oči se najejo. Marko Pavčnik kipari preprosto, toda učinkovito, predvsem pa uporablja barve, ki se smejejo in prelivajo, dopolnjujejo in cvetijo. Ne le okusi, tudi vidi se, da je kuhar srečen, saj se je na gradu našel.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

39 €

5 hodov

48 €

6 hodov

56 €

8 hodov

74 €

10 hodov

92 €

Pavus degustacija Chef Hat

Marinirana postrv / Magnolija / Hren / Kaviar / Črna redkev

Jagnječji karpačo, priželjc in konzome / Repa

Dimljen jelen / Gosja jetra / Pinjole in črni oreh / Rumeni muškat

Pavusova sezonska juha

Sipina ričota, rezanci in polenta / Sipin sabajon z yuzujem

Variacije čebule in bovškega sira

Medvedov ragu s temnim pivom / Kostanjevi tortelini / Gozdni sadeži

File smuča / Krema hruške / Lešniki / Testenine / Beurre blanc

Poširana raca / Pire pese in sliv / Vložene slive / Omaka slivovega vina in pese / Ocvrta zelišča

Gozdne jagode / Sladoled zajčje detelje / Meringa s smreko
Brioš z jurčki / Brinjevo olje


Vinski list

sommelier: Damjan Leskovšek in Ludvik Goričan
hišni vinarji: Frešer, Saksida, Babič


Prostor

dve nadstropji grajskega stolpa in pokrito grajsko dvorišče


Posebnosti

Michelin Plate
član JRE Jeunes Restaurateurs