PEN KLUB restavracija

nova avtorska zgodba legendarnega kluba avtorjev

Chef: Mojmir Marko Šiftar

Mojmir Marko Šiftar
Chef

Jedi Mojmira Šiftarja izražajo barve, vonje, okuse in arome na svojstven način ter odsevajo drznost, izzivalnost in ustvarjalnost mladega chefa.


Staro je mlado, novo pa resno

V Pen klubu se ni nič spremenilo! Še vedno je najbolj skrita gostilna Ljubljane, ki pa jo vsi poznajo. Še vedno so pogovori za mizo bolj pomembni od krožnikov na mizi, ki pa so še vedno pomembna tema pogovorov. In še vedno so na stenah stari žeblji, čeprav se novi gostje starega Pena niti ne spomnijo. Novi Pen se je tako spoštljivo pomladil, da je ohranil vso žlahtnost, tradicijo, spomin, hkrati pa si spet povrnil iskrivost, živahnost in obiskanost. Prenova je uspela! Nekoč Miki in Oli, zdaj Mojmir Šiftar, prej in zdaj pa govedina v solati, fižolova juha, pražena jetrca in pečena krača.

Kdor se Mikija še spominja, je zato v novem Penu presenečen, ker ni po starem. Čeprav je precej starejši, so mu te nove jedi vseeno zelo všeč. Še več, všeč so mu tako, da starih sploh več ne pogreša!

Kdor se Mikija ne spominja, ker je pač premlad, pa je v novem Penu presenečen, ker ni po mladem. Ne, to ni še ena nova ljubljanska gostilna, ki je hit družabnih omrežij, ker je pač nova in ima zato na njenem parkingu vsak po štiri mišelinke. Še več, v to ”novo” gostilno je potrebno peš, tukaj naokrog je vse kulturno, ta naslov je potrebno poznati, na vrhu teh starih in zavitih stopnic pa ni disko klub, temveč Klub kulturnih delavcev.

Obisk 2021


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Penov meni ima dve strani, ne pa dveh plati, saj desna ne reanimira, leva pa se ne peni. Mladi chef Mojmir Šiftar jasno in glasno opravi s starim, ko ga pomladi, in novim, ko mu ne dovoli, da kriči. To so resne jedi, vendar z mladostnim nasmehom. Zato je tukaj vseeno, levo ali desno.


Jedilni list

Degustacijaki meni

4 hodi

62 €

6 hodov

75 €

8 hodov

90 €


Vinski list

160 vinskih etiket; vina vseh treh slovenskih vinskih dežel


Prostor

Vse je novo, a je ostalo staro: prostor ob šanku z nostalgijo po starih (pisateljskih) pomenkih; modra jedilnica s fotografsko razstavo na starih žebljih in starim stropov, ki se je razkril izza odstranjenega opaža; nova jedilnica, kamor se je včasih šlo peš, danes pa se sedi med multimedialnimi umetninami.


Posebnosti

Vila je bila zgrajena leta 1879, arhitekt Adolf Wagner; pred drugo svetovno vojno je v njej prebival sin judovskega veletrgovca, Oskar Ebenspanger, od tod je dobila ime Ebenspangerjeva vila; med vojno so v njej prebivali nemški zdravniki iz Mladike; po vojni se je v njo naselil predsednik vlade Boris Kidrič, za njim pa Boris Ziherl; leta 1957 je vila prešla v uporabo Društvu slovenskih pisateljev, ki jo je pozneje odkupilo.

Leta 1967 sta v vili Marjan Miklič – Miki in žena Oli odprla restavracijo Kluba kulturnih in znanstvenih delavcev, Pen klub. Več kot 60 let je bila zbirališče kulturnikov, politikov, poslovnežev, znanih. Pen klub sodi v kulturnozgodovinsko dediščino Ljubljane in Slovenije.