Pr' Končovc

ekološka kmetija odprtih vrat s chefom

Chef:Aleš Kristan
    Javornik 10, Kranj, Slovenija

Cena menija TR

24 €

Odpiralni čas v TR
  • sreda - četrtek
    16.00 - 22.00
  • petek - sobota
    12.00 - 22.00
  • nedelja - torek
    zaprto
Rezervacije

Rezervacija je obvezna.


Jesenska poezija

Pozdrav iz kuhinje

Mošnjiček z zelenjavo iz domačega vrta in drobnjakovo omako

Hrbet divjega pujsa na ocvrtem kislem zelju s korenjevim pirejem in krompirjevim narastkom

Tepkini štruklji z domačim skutinim sladoledom

Zelenjavna jesenska poezija

Pozdrav iz kuhinje

Mošnjiček z zelenjavo iz domačega vrta in drobnjakova omaka

Kremšnita iz cvetače in buče, omaka kodrolistnatega ohrovta, popečeno korenje in rdeče zelje

Tepkini štruklji z domačim skutinim sladoledom


Vinska spremljava

Vinar: Frešer, Ritoznoj, Štajerska Slovenija

Vinska spremljava (3 kozarci) 16,00 €


Lokalni dobavitelji

Mlečni izdelki: Mlekarstvo Podjed, Olševek
Jajca in skuta: Poličarjeva kmetija, Naklo


Aleš Kristan
Chef

Pr' karpaču in štrukljih

Ko sedeš Pr’ Končovc za mizo, ti gostoljubje zaželijo velik šopek rož z domačega dvorišča, vrč vode, ki je takoj na mizi, cvibl muster in svečani pogrinjek iz ponovno uporabljenega starega blaga, s kmečkim vzorcem, elegantnim otipom in brezhibno belino. Ta mlada natoči peneče, gospodar kuhinje in kmetije pa kos svežega kruha namaže z maslom sosednjega mlekarja, ki mu doda še zelišča z Jošta, ter obloži z domačo salamo, ki jo ‘utrga’ s stropa v kleti. Zato, kajne, ste prišli!

Končovc ima stoletja v trdnih zidovih, kapitalce v rogovih in cvibel muster na krožnikih. To je kmetija odprtih vrat, zato je domačno in družabno. To je hribovita kmetija, zato živina ni privezana v hlevu in polja ne orjejo kombajni. Avtomobilisti se morajo znajti, pohodniki se znajo kar pri mizi preobleči, vsi, s cesarjem vred, pa gredo na dvorišče peš. To je gostoljubje domačije, kjer (se) dela in živi (že osmi rod Kristanovih).

Ampak, da tukaj kuža tako mirno spi pred vrati, čeprav se okrog krušne peči tako glasno mlaska, so tudi konkretni razlogi. Zaradi ekološke govedine, okoliške divjačine, najboljših pridelkov od sosedov in izbranih od drugod se surove rezine Kristanovega karpača z bovškim sirom, namreč, tako sočno topijo v istrskem oljčnem olju, fazanovi pašteti se tako poda domača marelična marmelada, goveja juha ne diši po nedelji, temveč po mesnih štrukeljcih, jelen je s hruško v rdečem vinu, sočna fila domačega piščanca diši po pehtranu, ob špikani govedini v hrustljavem ovoju pa so tako dobri skutni štruklji, da si vsak, ki je sem gor prisopihal, naroči še sladke s tepko, vsi drugi pa ajdove z orehi.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

Če ne rezerviraš, boš v senci kozolca. Če si točen, te čaka svečano pogrnjena miza. Če zamudiš, se že mudi, zato hitro izberi, peneče ali mirno. Če se obiraš, ti hitro razložijo, kaj ti bo najbolj teknilo. Če bi še, ti prinesejo. Če ne moreš več, ti zavijejo. Če je družba velika, gredo plačniku v klet po klobaso. Če te še ne poznajo, se te bodo prihodnjič spomnili. Četudi zunaj dežuje, so znotraj vsi dobre volje, domači in njihovi gostje. Na stoletja stari domačiji, kamor so 650 metrov visoko mladi prisopihali, stari pa komaj parkirali, niso le sanje vsakega nedeljskega kosila, temveč na ekološki kmetiji odprtih vrat pod Joštom tudi dobrojedci od drugod ob ocvirkovi potici, žolci, mežerlih, okisanem ješprenju pozabijo dihati.


Jedilni list

Degustacijski meni

5 hodov

35 €


Vinski list

Na kmetiji, četudi je tako odprtih vrat kot Pr’ Končovc, nisi navajen, da te na začetku vprašajo, kaj bi penečega. A tu se začudenje ne konča, saj vinska karta poudarja ekološka vina, zna slovensko (ne le primorsko), na njej je različnost znanih in ‘neznanih’ vinarjev, vina pa imajo potrebne informacije. Število etiket (15 buteljk + 5 litrc) in vinarjev (9) sicer ni veliko, toda za kmetijo in Gorenjsko – je!


Prostor

Tako kot bi moralo biti na vseh kmetijah odprtih vrat: od čuvaja, ki spi pred vrati, do rogov, ki bedijo na steni, od stoletnega dokaza o gostilniških prednikih do krušne peči, okrog katere vedno diši po gostoljubju in pristnosti! V senci kozolca ali v dveh kmetskih jedilnicah.


Posebnosti

kmetija odprtih vrat, ekološka kmetija