Pr’ Končovc

ekološka kmetija odprtih vrat s chefom

Javornik 10, Kranj, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izlet in doživetje
Kmetije in domačije
Meso in še kaj
Aleš Kristan
Chef

Pr' karpaču in štrukljih

Ko sedeš Pr’ Končovc za mizo, ti gostoljubje zaželijo velik šopek rož z domačega dvorišča, vrč vode, ki je takoj na mizi, cvibl muster in svečani pogrinjek iz ponovno uporabljenega starega blaga, s kmečkim vzorcem, elegantnim otipom in brezhibno belino. Ta mlada natoči peneče, gospodar kuhinje in kmetije pa kos svežega kruha namaže z maslom sosednjega mlekarja, ki mu doda še zelišča z Jošta, ter obloži z domačo salamo, ki jo ‘utrga’ s stropa v kleti. Zato, kajne, ste prišli!

Končovc ima stoletja v trdnih zidovih, kapitalce v rogovih in cvibel muster na krožnikih. To je kmetija odprtih vrat, zato je domačno in družabno. To je hribovita kmetija, zato živina ni privezana v hlevu in polja ne orjejo kombajni. Avtomobilisti se morajo znajti, pohodniki se znajo kar pri mizi preobleči, vsi, s cesarjem vred, pa gredo na dvorišče peš. To je gostoljubje domačije, kjer (se) dela in živi (že osmi rod Kristanovih).

Ampak, da tukaj kuža tako mirno spi pred vrati, čeprav se okrog krušne peči tako glasno mlaska, so tudi konkretni razlogi. Zaradi ekološke govedine, okoliške divjačine, najboljših pridelkov od sosedov in izbranih od drugod se surove rezine Kristanovega karpača z bovškim sirom, namreč, tako sočno topijo v istrskem oljčnem olju, fazanovi pašteti se tako poda domača marelična marmelada, goveja juha ne diši po nedelji, temveč po mesnih štrukeljcih, jelen je s hruško v rdečem vinu, sočna fila domačega piščanca diši po pehtranu, ob špikani govedini v hrustljavem ovoju pa so tako dobri skutni štruklji, da si vsak, ki je sem gor prisopihal, naroči še sladke s tepko, vsi drugi pa ajdove z orehi.


Fotozgodba

Obisk 2023

Fotozgodba

Obisk 2019

Preberite še


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Če ne rezerviraš, boš v senci kozolca. Če si točen, te čaka svečano pogrnjena miza. Če zamudiš, se že mudi, zato hitro izberi, peneče ali mirno. Če se obiraš, ti hitro razložijo, kaj ti bo najbolj teknilo. Če bi še, ti prinesejo. Če ne moreš več, ti zavijejo. Če je družba velika, gredo plačniku v klet po klobaso. Če te še ne poznajo, se te bodo prihodnjič spomnili. Četudi zunaj dežuje, so znotraj vsi dobre volje, domači in njihovi gostje. Na stoletja stari domačiji, kamor so 650 metrov visoko mladi prisopihali, stari pa komaj parkirali, niso le sanje vsakega nedeljskega kosila, temveč na ekološki kmetiji odprtih vrat pod Joštom tudi dobrojedci od drugod ob ocvirkovi potici, žolci, mežerlih, okisanem ješprenju pozabijo dihati.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

35 €


Vinski list

Na kmetiji, četudi je tako odprtih vrat kot Pr’ Končovc, nisi navajen, da te na začetku vprašajo, kaj bi penečega. A tu se začudenje ne konča, saj vinska karta poudarja ekološka vina, zna slovensko (ne le primorsko), na njej je različnost znanih in ‘neznanih’ vinarjev, vina pa imajo potrebne informacije. Število etiket (15 buteljk + 5 litrc) in vinarjev (9) sicer ni veliko, toda za kmetijo in Gorenjsko – je!


Prostor

Tako kot bi moralo biti na vseh kmetijah odprtih vrat: od čuvaja, ki spi pred vrati, do rogov, ki bedijo na steni, od stoletnega dokaza o gostilniških prednikih do krušne peči, okrog katere vedno diši po gostoljubju in pristnosti! V senci kozolca ali v dveh kmetskih jedilnicah.


Posebnosti

kmetija odprtih vrat, ekološka kmetija