Restavracija Brič

morske jedi v vinogradu

Dekani 3b, Dekani, Slovenija
Rad dobro jem
Veganski užitki
Tradicija in sodobnost
Morje in reke
Zelenjava je zdrava
Vino in hrana
Gregor Kocjančič
Chef

Morski okusi sredi vinograda

V Brič greš s točnim pričakovanjem. Veš, kaj si želiš in kaj boš. To hočeš. Zato je glavna odlika Primorkinega Briča, da to tudi res dobiš!

Primorka je bila bližje morju, toda Brič ima več prostora. Oboje pa je za takšno restavracijo pomembno. Brič, ki je bil včasih Primorka, je morska restavracija kot včasih in kot je še danes v Sloveniji, ki ljubi morsko hrano in je ponosna, da je morska dežela, zaželeno. Brič ne razočara!

Žena še ni uspela niti sesti, ko je on že nestrpno spraševal: ”Imate ribjo juho? Kaj pa kapelunge? In morske liste? Dobro, potem ostaneva!” Šele nato je žena ”lahko” sedla. Brič je zato njuna gostilna, ko se peljeta na morje in ko gresta z morja!

Brič ima vse tisto, kar si še danes pri nas predstavljamo pod pojmom morske gostilne. Seveda najprej pozdravi bazen z jastogi. Odvisno od vremena je zunaj, čeprav brez plimovanja, a zato v vinogradu, ali znotraj, kot v plesni dvorani, s prav toliko beline na naslonjalih stolov, a z vozički polnimi rib na parketu, namesto visokih pet in polnega plesišča. Postrežba je zato stara šola, ki najraje začne z: ”Danes je sveže,” namesto branja pa predlaga: ”Lahko pomagam?” Zato hrana v takšnem morskem razpoloženju nima nobenih možnosti, da razočara. Brič, ki ne komplicira, zapleta, solira, spreminja, svoje delo opravi v glavnem boljše od množice podobno morskih, a bolj površnih. Ponuja nam tisto, kar in kot hočemo, želimo, potrebujemo. Brič je morska restavracija v vinogradu, zato so ribe marinirane na krožniku in jeziku, vinska spremljava pa je sestavni del jedilnega lista.


Fotozgodba

Obisk 2020


Rad Dobrojem priporoča

Quote

V Primorki, oprostite, v Briču, je vse še tako kot takrat, ko ste bili zadnjič tam. Primorka se je preselila med griče, zato je zdaj v Dekanih nežna do vsega dobrega iz morja, zato se v Bričevi kuhinji, med koprskimi grozdnimi griči, zadrži čim manj časa.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi

33 €

4 hodi

44 €

5 hodov

55 €


Vinski list

Število etiket 300+, pretežno primorska vina, vendar tudi pestra ponudba tujih
Čeprav je poudarek na hišnih (Posestvo Brič) vinih, ima Brič dovolj široko ponudbo in dovolj someljejskega znanja tudi za zahtevne vinoljube.


Prostor

Gostom je všeč, ker je tako veliko, da vedno najdejo prostor, tako fino, da so lahko v kratkih hlačah in/ali kravatah, tako svetlo, da najdejo vse ribje kosti, in tako okrašeno, da naslednjič spet najdejo.


Posebnosti

Posestvo Brič (vina)