Restavracija Gratia

prenovljeni kraški okusi med lipicanci

Lipica 15 c, Lipica
Rad dobro jem
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Urbano in živahno
Izlet in doživetje
Morje in reke
Vino in hrana
Topla postelja
Marino Furlan
Chef

Kraško in lipicansko

V Lipico gremo, seveda, zaradi lipicancev! Tako kot moramo splezati na Triglav, moramo zajahati belega konja, in tako kot moramo navijati v Planici, moramo v Lipici ploskati gracioznosti in lepoti lipicancev. Res je, Lipica je osrednja znamenitost Krasa in eden od glavnih kulturnih spomenikov Slovenije.

Ko gremo zaradi lipicancev vsi tako radi v Lipico, pa si ne gledamo le vrhunske predstave v Kobilarni, temveč izlet podaljšamo še s sprehodom med belimi ograjami in zelenimi pašniki, kolesarjenjem med vrtačami Krasa, igranjem golfa na znamenitem posestvu, spanjem na senu v sodobnem hotelu …

Ker zadovoljiti toliko tako različnih želja in ust ni preprosto, je ravno zato presenečenje, ki ga ponuja Gratia v hotelu Maestoso tako prijetno in – graciozno!

Kdor pride le na kavo, se bo vrnil zaradi vonja, kdor je le joto, bo drugič bolj radoveden, kdor nima časa, si ga bo prihodnjič vzel. Kajti začne lahko z marendo in frtaljo, saj ta burja naredi najboljši pršut, ali s popečenimi rezinami jelenovega hrbta, saj mu chef doda malinovo mostardo. Nato bo nadaljeval z domačimi torteloni, ker so polnjeni z divjimi šparglji, ali z rikotinim flanom, ker diši po kraških zeliščih in istrskih tartufih. In potem se bo težko odločil, saj je hobotnica z bučo in pomarančo, orada s cvetačo, radičem in brinjem, telečje ličnice s pastinakom in sladkim krompirjem, hrbet mangalice z artičoko, lešniki in teranom, račje prsi z medom, hruško in kolerabo … In, če ne bo mogel več, se bo prihodnjič vrnil še na sladko. Lipica ima končno tudi kulinarični razlog za obisk!


Fotozgodba

Obisk 2022


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Gratia je ravno prav drugačna, od imena do arhitekture in od jote do degustacijskega menija, da njena ponudba najprej ne prestraši in potem ne razočara, tako da se ne boš vrnil več le zaradi lipicancev. Na tej lokaciji bi Gratia lahko bila le turistična, pa bi večina gostov, navdušenih nad izletom, Krasom, lipicanci, golfom, hotelom, bila zadovoljna, kje je. Toda zdaj so veseli, kaj in kako so jedli!


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

50 €

Vinska spremljava

25 €


Vinski list

Na kratki vinski karti je največ vinarjev s Krasa, vsi so le primorski, etikete pa hišni somelje Gregor Cvetrežnik še nabira in izbira. 34 vinskih etiket.


Prostor

Restavracija je velika, a te v njej ni strah. Interjer je ”tovarniški”, a je po svoje tudi eleganten, zaradi lesa, svetlobe, prostornosti celo prijazen. Mize so nepogrnjene, toda les vabi. Stoli so brez blazin, toda niso neudobni in pretrdi. Stena je surova, a na njej je slikarska razstava. Svetloba ni le dobra, temveč je razsvetljava pri mizi tudi ”veduta” in lepotni element.


Posebnosti

Hotel Maestoso, Posestvo Lipica, Kobilarna Lipica