Restavracija Mangrt

fine jedi Yuki in Tomaža med devetimi gorami

Log pod Mangartom 57, Log pod Mangartom, Slovenija
Rad vrhunsko jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izvirno in kreativno
Izlet in doživetje

Za aktivne dobrojedce

Kaj boš naredil, ko te v stari gostilni, ki je bila nekoč znana po puranjih zrezkih na žaru v smetanovi omaki, novi chef pozdravi z ocvrtimi gamsovimi možgani na bučkinem cvetu, ti nato postreže z juho iz treh sirov, tolminskega, bovškega-ovčjega in lastno zorjenega kozjega, z danes nabranimi lisičkami, žena, ki je Japonka in jo je Tomaž Sovdat spoznal v kuhinji Hiše Franko, pa te posladka z mlečno marmelado z belo čokolado in karameliziranim gorskim medom?

Seveda, pozvonil boš pri sosednjih vratih, kjer piše Gorska roža, in prosil za prenočišče, da boš naslednji večer lahko poskusil še gamsove ajdove cmoke, ker so najprej kuhani, nato pa ocvrti, jabolka ob njih, ki so kuhana v jabolčnem kisu s pehtranom, pa se jim tako sladko-sočno-vitko podajo, da ni nobenega dvoma, kje boš preživel najlepši dopust.

Zato je glavna odlika Mangrta v tem, da si ga zapomniš! Zapomniš si maslo, gamsa, možgane, prepelico, čebulo, sire, parfe …, njihove nadokuse, Tomažev nasmeh, Yukino sramežljivost, nizka vrata, debele stene, loški biser, muzejski paviljon in ure, ki ne tiktakajo, a na mizah kažejo čas, da se je v slovenski vrhunski kulinariki od loških štrukljev do ajdovega cmoka veliko spremenilo!

Konkurenca intenzivnih počitnic v Logu pod Mangartom, odkar sta se v Mangrtovo kuhinjo preselila Japonka Yuki in njen Tomaž Sovdat, domačin iz bližnjega Kala-Koritnice, je vedno večja: sto slapov Loške Koritnice, pet v širino in kilometer v višino najširše (Loške) stene Julijskih Alp, tisoč petsto metrov višinske razlike kolesarskega vzpona na najvišjo slovensko cesto, na Mangart, in šest hodov v restavraciji Mangrt. Aktivni dobrojedci, kaj čakate?!

 


Fotozgodba

Obisk 2021


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ni kriv Log, da je imel nekoč deset gostiln, zdaj pa ima le eno, temveč si sami krivi, ker hočemo za vsakim ovinkom le nedeljsko kosilo, v vsaki vasi le domače koline in na vseh planinah le nekaj na žlico. Mangrt ni nič od tega, zato lahko nadomesti vse to, a le, če se Vi potrudite. Med temi najlepšimi gorami in v tej najlepši planinski vasi je toliko najlepših priložnosti za zmago nad samim seboj, da boste zvečer v Mangrtu uživali na razglasitvi rezultatov.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

4 hodi

44 €

6 hodov

59 €


Vinski list

Ker so prenočišča (Gorska roža) skozi sosednja vrata, dobite sicer takoj na mizo loški biser (planinsko vodo), a se potem vseeno posvetite tudi vinski karti. Na njej je 45 etiket, med katerimi vam bo gospodar znal izbrati najbolj primerno spremljavo svojim lokalno-svetovljanskim jedem.


Prostor

Stara gostilna z debelimi zidovi in nizkimi oboki je pogrnjena za fine dining. Star gostilniški paviljon na dvorišču.


Posebnosti

Dolina Loške Koritnice in njenih sto slapov, Loška stena, Mangartska cesta, Fratarica, ekološka kmetija Černuta