Restavracija Zlata ladjica

butično razvajanje v mestnem pristanu Ljubljanice

Chef: Erik Florjanc

Erik Florjanc
Chef

Le naše in le dobro

Zlata ladjica, ki je hotel z veliko zvezdicami in malo sobami, je zjutraj najlepši ljubljanski zajtrk na zelenem balkonu, pod katerim tečejo Ljubljanica in Ljubljančani. Zato je tudi najdaljši.

Zlata ladjica je pivnica na gostinskem vrtu, ki je bil ljubljanska legenda še preden je ‘najlepše mesto na svetu’ postalo najbolj oblegana evropska kulinarična scena. Zato popoldan tukaj letajo žganci in diši po kranjski.

Zvečer pa je Zlata ladjica tako fina restavracija, da njen mladi chef kuha le s slovenskimi, čim bolj lokalnimi, pretežno ekološkimi sestavinami. Zato je Zlata ladjica sicer hotel za razvajanje, a njegova restavracija ni le za razvajene.

Kulinarični živžav Ljubljanice ostane pred vrati, zvezdniške restavracije Ljubljane pa so na conciergovem spisku za kak drug dan. Nocoj je pod zgodovinskimi oboki zgradbe iz 16. stoletja le nekaj miz, zato je vzdušje intimno, mirno in fino, na krožnikih pa je ‘le’ dobro. Zlata ladjica je restavracija, v katero ne greš zaradi najboljše hobotnice, tatarca ali raviolov v mestu, temveč zato, ker boš po njih najlepše spal v predsedniškem Zmajčkovem apartmaju, ali pa si naročil v ljubi družbi še kozarec vrhunskega vina ob kavi iz krhkega testa s karamelno glazuro.

Obisk 2023


Rad Dobrojem priporoča

Quote

V Zlato ladjico se je najboljše tudi pripeljati z ladjico, ker se z avtomobilom ne more. V Zlati ladjici je najboljše prenočiti v Rimskem ali Mestnem pristanu, ker imata najlepša balkona za najboljši zajtrk. In iz Zlate ladjice je najbližja pot na Ljubljanski grad, po stopnicah iz kleti, v kateri je bila že v 11. stoletju kovačija. Ker pa vse to, najbrž, ni mogoče, je Zlata ladjica tudi večerna restavracija, v kateri vas po nekaj hodih sodobnih, sezonskih in mesno-ribje-zelenjavno enakopravnih jedi iz pretežno ekoloških slovenskih sestavin povabijo še na sprehod po hotelu, v katerem se mešata ljubljanska in slovenska zgodovina, od mitoloških zmajev in argonavtov ter srednjeveških goljufivih pekov in gostilničarjev, do sreče na vrvici in današnjih dni s petimi zvezdicami superior kategorije.


Vinski list

Sommelier Vito Ungar
Kjer ni niti v sobah coca cole, so, seveda, tudi na vinskem listu (75+ etiket) samo slovenska vina. Zlata ladjica svojim tujcem slovensko vinsko bogastvo predstavi z veliko prevlado primorskih vin, omembo podravskih in vzorčenjem posavskih. Kar odstopa od znanih in povsod prisotnih vinarjev/vin je nekaj ‘neznanih’, ki ob animacijskem priporočanju natakarja naredijo vinsko spremljavo bolj zanimivo. Glede na cene je dobro, ker je skoraj tretjina vin na kozarec.


Prostor

Pod oboki zgradbe iz 16. stoletja je intimno ob modernem šanku in živahno ob hotelskem loungu. Za družbo je posebna soba, sicer pa je najlepše v dvoje. A začne se že zjutraj, najboljše kar na balkonu hotelske sobe, ko se zajtrk lahko raztegne do popoldneva, ko se Zlata ladjica preseli na gostinski vrt ob Ljubljanici, okrog katerega žubori družabna in zelena Ljubljana.


Posebnosti

hotel 5* Superior, 15 sob