Restavracija Zlata ladjica

butično razvajanje v mestnem pristanu Ljubljanice

Chef:Erik Florjanc
    Jurčičev trg 1, Ljubljana, Slovenija

Cena menija TR

28 €

Odpiralni čas v TR
  • ponedeljek - nedelja
    16.00 - 22.00
Rezervacije

Vse rezervacije so že zasedene.

Že zasedeno
Termini za rezervacije

vsak dan ob 16.00 / 18.00 / 20.00 uri


Mesni meni

Pozdrav iz kuhinje: belokranjska pogača in domače maslo z dišavnicami

Tatar mariniranih in delno sušenih češnjevih paradižnikov, krema mladega sira, paradižnikov consomme, jagode, meta, bazilika, Lisjakovo olivno olje

Karamelizirano natrgano jagnje, marelična karamela, kozji sir, jogurt, drobnjak, Lisjakovo olivno olje

Jelenov hrbtni file, pastinakova krema, pečen pastinak, naravna jelenova demi glace omaka, pražene pinjole

Ribji meni

Pozdrav iz kuhinje: belokranjska pogača in domače maslo z dišavnicami

Tatar mariniranih in delno sušenih češnjevih paradižnikov, krema mladega sira, paradižnikov consomme, jagode, meta, bazilika, Lisjakovo olivno olje

Morska žaba poširana v rjavem maslu, zeliščni drobljenec, pehtranovo olje, krema suhih hrušk, jogurt, ribji velute, karamelizirano maslo, sveža zelišča

Zupanova postrv, česnov pire, ribji fond, sotirana cikorija, česnov čips, ikre postrvi in sveža zelišča


Vinska spremljava

Vinarji: Posestvo Zoria, Podnanos, Vipavska dolina; UOU, Solkan, Goriška Brda; Constantini vina, Plešivo, Goriška Brda

Vinska spremljava (3 kozarci) 21,00 €
Mesni meni: Rebula Junc 2023, UOU / Lux 2014, Constantini / Merlot reserva 2019, Dolfo
Ribji meni: Rebula Junc 2023, UOU / Furlan belo 2020, Zoria / Rebula Epoca 2019, Ferdinand


Dodatna ponudba

Črni ribez, mousse bele čokolade, biskvit, sladoled črnega čaja 8,00 €

Tonkin sladoled, čokoladna zemlja, kavni sirup, angleška krema in kavni drobljenec 8,00 €


Lokalni dobavitelji

Zelenjava, sadje, zelišča: Kmetija Dovč, Savlje
Postrvi in ikre: Ribogojnica Zupan, Nomenj
Mlečni izdelki: Mlekarstvo Podjed, Olševek
Divjačina: Divjačina Meglen, Grosuplje
Kozji sir: Sirarstvo Orešnik, Horjul
Olivno olje: Oljarna Lisjak, Koper


Erik Florjanc
Chef

Le naše in le dobro

Zlata ladjica, ki je hotel z veliko zvezdicami in malo sobami, je zjutraj najlepši ljubljanski zajtrk na zelenem balkonu, pod katerim tečejo Ljubljanica in Ljubljančani. Zato je tudi najdaljši.

Zlata ladjica je pivnica na gostinskem vrtu, ki je bil ljubljanska legenda še preden je ‘najlepše mesto na svetu’ postalo najbolj oblegana evropska kulinarična scena. Zato popoldan tukaj letajo žganci in diši po kranjski.

Zvečer pa je Zlata ladjica tako fina restavracija, da njen mladi chef kuha le s slovenskimi, čim bolj lokalnimi, pretežno ekološkimi sestavinami. Zato je Zlata ladjica sicer hotel za razvajanje, a njegova restavracija ni le za razvajene.

Kulinarični živžav Ljubljanice ostane pred vrati, zvezdniške restavracije Ljubljane pa so na conciergovem spisku za kak drug dan. Nocoj je pod zgodovinskimi oboki zgradbe iz 16. stoletja le nekaj miz, zato je vzdušje intimno, mirno in fino, na krožnikih pa je ‘le’ dobro. Zlata ladjica je restavracija, v katero ne greš zaradi najboljše hobotnice, tatarca ali raviolov v mestu, temveč zato, ker boš po njih najlepše spal v predsedniškem Zmajčkovem apartmaju, ali pa si naročil v ljubi družbi še kozarec vrhunskega vina ob kavi iz krhkega testa s karamelno glazuro.

Rad Dobrojem priporoča

Quote

V Zlato ladjico se je najboljše tudi pripeljati z ladjico, ker se z avtomobilom ne more. V Zlati ladjici je najboljše prenočiti v Rimskem ali Mestnem pristanu, ker imata najlepša balkona za najboljši zajtrk. In iz Zlate ladjice je najbližja pot na Ljubljanski grad, po stopnicah iz kleti, v kateri je bila že v 11. stoletju kovačija. Ker pa vse to, najbrž, ni mogoče, je Zlata ladjica tudi večerna restavracija, v kateri vas po nekaj hodih sodobnih, sezonskih in mesno-ribje-zelenjavno enakopravnih jedi iz pretežno ekoloških slovenskih sestavin povabijo še na sprehod po hotelu, v katerem se mešata ljubljanska in slovenska zgodovina, od mitoloških zmajev in argonavtov ter srednjeveških goljufivih pekov in gostilničarjev, do sreče na vrvici in današnjih dni s petimi zvezdicami superior kategorije.


Vinski list

Sommelier Vito Ungar
Kjer ni niti v sobah coca cole, so, seveda, tudi na vinskem listu (75+ etiket) samo slovenska vina. Zlata ladjica svojim tujcem slovensko vinsko bogastvo predstavi z veliko prevlado primorskih vin, omembo podravskih in vzorčenjem posavskih. Kar odstopa od znanih in povsod prisotnih vinarjev/vin je nekaj ‘neznanih’, ki ob animacijskem priporočanju natakarja naredijo vinsko spremljavo bolj zanimivo. Glede na cene je dobro, ker je skoraj tretjina vin na kozarec.


Prostor

Pod oboki zgradbe iz 16. stoletja je intimno ob modernem šanku in živahno ob hotelskem loungu. Za družbo je posebna soba, sicer pa je najlepše v dvoje. A začne se že zjutraj, najboljše kar na balkonu hotelske sobe, ko se zajtrk lahko raztegne do popoldneva, ko se Zlata ladjica preseli na gostinski vrt ob Ljubljanici, okrog katerega žubori družabna in zelena Ljubljana.


Posebnosti

hotel 5* Superior, 15 sob