Rožmarin

sredozemska kuhinja po štajersko

Gosposka ulica 8, Maribor, Slovenija
Izvirno in kreativno
Urbano in živahno
Vino in hrana
Denis Vrbnjak
Chef
Jure Umek
Chef

Velemesto v totem mestu

Rožmarin ima toliko obrazov, kot imate vi želja. Nastal je (2006) v ulici, ki ji nihče ni vedel imena, tako s poti je bila, do danes pa se ni raztegnil le do centra mesta, temveč tudi na začetek ulice, ki sicer ni več gosposka, a je zato vedno bolj Rožmarinova.

Rožmarin ni bil nikoli mariborski, a ravno to je tudi njegovo poslanstvo. Zato, ker ni njegovo ogledalo, temveč njegov pogled. V njem je vse to, kar bi Maribor lahko in naj bi bil!

Če si z otroci, ima Rožmarin največjo pizzo v mestu, ki natakarici sega čez komolce, če si zgoden, si sestaviš sam svoj sendvič, če si hiter, je burger iz ”100 % štajerske govedine”, če si z njo, jo povabiš na poletje v mestu, če si zvezda Festivala Lent, pa noč preživiš med Arsenovičevimi bordojci in svet pozdraviš iz ”najbolj neverjetne restavracije doslej”.

Oziroma, če sediš na trdem, lahko naročiš solato, če sediš za skupno mizo, zunaj ali znotraj, si deliš ”nagece in nagice”, če si oblazinjen, pa lahko degustiraš, v restavraciji, ki se je prva upala pokazati izza stekla, ki je prva ponudila koncept od jutra do poznega večera, od hitrega zajtrka do dolge večerje, in restavracija, ki je pač vedno prva izbira v mestu.

Rožmarin je velemesto v totem mestu, ki je bil tako dolgo siv, dokler se mu ni zgodil Rožmarin, od takrat pa sicer mesto še ni okrevalo, a ko vidiš, da je vsaj Rožmarin vedno bolj poln, imaš vsaj upanje.

To, kar imajo drugi na enem jedilniku in ponujajo v eni jedilnici, se v Rožmarinu ne deli le po različnih prostorih, temveč tudi po različnih stolih, mizah, menijih, natakarjih in pravilih. Rožmarin je, pravzaprav, tako velemesten, da se da v njem kar bivati … Le postelj nimajo, sicer pa tam, kjer se začne zgodaj zjutraj, konča pa prav tako, te sploh niso potrebne. Skratka, Maribor nima le Stare trte, temveč ima tudi vedno novi Rožmarin!


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Rožmarin je tip restavracije, ki so po celem svetu ne le na sceni, temveč so same ta scena. Rožmarin je, skratka, in. Naj bo kot restavracija ali kavarna, kot picerija ali kot nočni lokal, kot trgovina s španskimi pršuti ali kot vinoteka s francoskimi vini, kot after party vseh kulturnih, športnih, zabavnih, malih in velikih prireditev Maribora, ali kot prireditveni prostor, v katerem vidiš in si viden.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi

30 €

4 hodi

40 €

5 hodov

50 €


Vinski list

sommelier: Renato Bandur
število vinskih etiket: 650


Prostor

ni le prostor, je kar cela ulica, ni le restavracija, je tudi picerija, kavarna, vinoteka, trgovina; dizajn, ki ga mnogi posnemajo


Posebnosti

trgovina, uvoz vin in konjakov, pizzeria