Salicornia

kot nekoč za gradom je zdaj v Serminu

Sermin 74, Koper, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Morje in reke
Vino in hrana
Vjekoslav Hederić
Chef

Dnevna ponudba ribiške sreče

Ko gre za morske jedi, je večina zadovoljna že, če znano diši. A manjšina se za takšne dišave ne zmeni, saj ve, da to ni morje, temveč morska bolezen … Zato je v toliko morskih gostilnah nasmeh kisel, v tako malo pa iskren. Če, torej, nočeš le sardin na plaži in rib v zamrzovalniku, se moraš odpeljati v Sermin, da boš morju bližje kot na promenadi! Salicornia je dokaz, kako malo je potrebno, da si drugačen in boljši! Čeprav je tudi tukaj hladno in surovo pred paštami in ribje ter iz pečice po njih, in četudi se začne kot za gradom z meglo in konča kot pri zidarjih s kelo, se njeno zadovoljstvo ne šopiri na pladnjih in ploščah, temveč zdeklamira dnevno ponudbo ribiške sreče v slovenskem morju ter jo nato brez morske bolezni dobro in z občutkom skuha. Salicornia iz morja potegne dobre sestavine, ki jih nato v kuhinji z občutkom – ne spremeni!

Torej, z Janovimi besedami, kaj je chef Vjekoslav pripravil:
Za hladno dondole samo odpremo, kapljica olja in malo soli, kapesante kot sashimi ali gratinirane, iz strelke tatarski z jagodami in algami, hobotnica po 12 urah kuhanja na solato … Za toplo velik njok polnjen s črnimi tartufi in omaka iz kaneštrel; njoki z bazilikinim pestom so z ragujem morske žabe; koprivni fuži so za čas kolin kombinacija prašička in morja; na blekih je omaka iz bakalaja, sušenih pomodorinov in oliv; pljukanci so z ragujem volekov, oziroma garuž. Od rib so danes tunov medium steak, pašera, brancin in strelka. Pri ribah, danes so tuna, pašera, brancin in strelka, ne kompliciramo kot pri hladnih predjedeh in paštah, lahko so v soli ali v pečici.

Pravzaprav velja opozorilo: če greš v Salicornijo enkrat, boš moral vsaj še trikrat. Ker boš hotel vse poskusiti, saj ni tako kot na drugih jedilnih listih, četudi je tudi tukaj – oziroma ravno zato – vse morsko.


Fotozgodba

Obisk 2023


Rad Dobrojem priporoča

Quote

To je hrana, ki jo želiš jesti, ne pa okušati. To je lokacija, na kateri si ne želiš gneče. To je gostilna, ki je ne želiš deliti z vsemi. Zato si v Salicorniji ne želiš, da bi bilo prihodnjič še za več, temveč da bi bilo teh prihodnjič čim več.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

3 hodi

30 €

5 hodov

50 €


Vinski list

sommelier Jan Sinčič


Prostor

domačna restavracija z belimi pogrinjki v koprski poslovni coni


Posebnosti

Ko je najboljša koprska morska gostilna Za gradom šla v pokoj, je njena ekipa šla na svoje v Salicornio.