Špacapanova hiša

kraške jedi, kot nekoč in spet danes

Komen 85, Komen, Slovenija
Rad dobro jem
Domače in naše
Tradicija in sodobnost
Izlet in doživetje
Kmetije in domačije
Meso in še kaj
Vino in hrana
Topla postelja
Ago Špacapan
Chef

Gostilna je dom

Špacapanova hiša ima na terasi le šest miz, ker se je tej kraški ljubezni potrebno prepustiti. Ker to ni nedeljska pečenka v obcestni gostilni, temveč je kozliček iz proste kraške reje, od priželjca do fileja, od vratu do hrbta, da je vsak kos drugačnega ugriza, a vsi podobnega, zeliščnega okusa. Kar je zraven, je ”le” zelo mehek krompirjev pire, ki ne pretirava z maslom, saj ima kozliček lastne sočnosti zvrhano mero, pečeni jurčki, ki jim gospodarica ne pravi zaman ”brkinski tartufi”, in mladi stročji fižol, ki je ravno zdaj najboljši.

Sredi jedilnice je vedno taca od 180 do 350 kilogramov težkega junaka. Na kraškem pršutu je le sol iz piranskih solin, v njem pa le kraška burja, ki je tri četrt leta pihala skozi kaščo. Zori spodaj, v kantineti, dolgo, štiri, pet let. Po novem pa je zdaj takoj za vrati tudi hladilna vitrina, v kateri vsaj tri mesece zorijo debeli goveji hrbti. Na žar, ki je sredi zeliščnega vrta, gre fiorentina, iz nje pa pri mizi nastane taljata. K njej mladi gospodar ob česnovi majonezi ponudi še – kamenje. Tisto, ki je najbolj belo, je iz krompirja, spečenega v glini. Ada Špacapan je najbolj znana kraška gostilničarka, Ago pa je njen sin!

Pri Špacapanu je zajtrk v več hodih, večerja pa v več prostorih. Med flaškoni je pokušina očetovega terana in sinovih žganic, med tacami krškopoljcev visijo divjačinski pršuti, pancete, salame in danke, v štirni zorijo siri in vina, v kisarni so na lizikah balzamični okusi, na mizi pa mama in sin iz najkakovostnejših lokalnih sestavin ustvarjata najboljše okuse Krasa.

Takšne zgodbe med rujem (šparglji), na burji (pršut), v vinogradu (teran), iz vrtač (sir) ter z (domačega) vrta in iz (sosedovega) hleva ponuja zgolj Kras. Špacapanova hiša je vaška in kraška gostilna, v takšnih je prašič gospod, štruklji so še od none Lojzke, v štirni, kjer je bila včasih voda, je gospodarjevo vino, ta mladi pa zbira starine in stara vina, sire ter kise. Ali, kot pravijo Špacapani: ”Ta hiša je naš dom in naša želja je, da bi se tudi naši gostje počutili kot doma.” Dobrodošli, torej, doma na Krasu!


Fotozgodba

Obisk 2018


Rad Dobrojem priporoča

Quote

Ker se v takšnih gostilnah ne kuha le v kuhinji, temveč na celi kmetiji, tukaj ni dovolj le jesti, temveč je še kako potrebno tudi poslušati, spraševati, si ogledovati, celo raziskovati. Naj vas zato ne premami že pri vratih, kjer visijo debeli hrbti in je načeta debela ”taca”. Špacapan je stara hiša, v kateri pa je veliko novega.


Jedilni list

Degustacijski meni Chef Hat

5 hodov

50 €

7 hodov

70 €


Vinski list

večina od 90 etiket je primorskih; vinsko svetujeta David Alajmo ter Ada in Ago Špacapan; vina za domov po vinarjevi ceni


Prostor

domačna jedilnica, terasa med zelenjem in kantina v kleti


Posebnosti

vinoteka, zorilnica sirov, zeliščni vrt, kisarna, vinska klet, pršutarna in prenočišča
član JRE Jeunes Restaurateurs